21 Oct, 2023

AQ Group Q3 2023

Uppdaterad:
25 Jan, 2024

Rapportperioden här på allvar och man kan se fram emot många morgonstunder med rapportläsning, en kopp kaffe i sin hand och flytta över lite siffror till sina noteringar. 

AQ Groups Q3 gav en omsättningsökning på 26 %, men jämför man med föregående kvartal så är det mindre. Vilket följer det vanliga säsongsmönstret. Q3 brukar vara lite svagare. Som jag nämnde förra gången så uppvisade AQ Group då 9 kvartal med väldigt hög tillväxt. Jag låter det här kvartalet falla in i den kategorin med så vi är nu uppe i 10 kvartal.

Rörelseresultatet kom upp 63 % och jämför man med kvartalet innan så höll man vinstnivån vilket resulterade i en än bättre marginal. Kvartalets rörelsemarginal landade in på 9,4 %.

VD nämner lönsamhet och säger bl.a.

”Vår lönsamhet förbättrades jämfört med förra året och vi ligger fortsatt något över vår målsättning om en lönsamhet över 8% vinst före skatt. Förbättringen är starkt sammankopplad med produktivitetsförbättringar i våra bolag i Mexiko, Estland, Polen, USA och Kanada.”

Lönsamheten är väldigt glädjande. Det är på marginalerna man ofta få de stora utfallsgivande fallen när saker går nedåt igen. Sjunkande eller enbart bibehållen försäljning i kombination med sjunkande marginaler kan vända vinsttrender fort.

Soliditet urstark på 61 % (56).

Några andra jämförelser att göra är att skuldsidan ser ut ungefär som den såg ut för ett år sedan (2400 milj kr), men kassan är så mycket mer fylld. 436 milj kr i pengapåsen (156).

Angående balansräkningen nämner VD:

”Vi har fortsatt en låg nettoskuld, vilket möjliggör fortsatta investeringar i utökad produktionskapacitet och förvärv”

Fullt naturligt och väldigt vanligt förfarande och också en av anledningarna till att man kan få djupa fall i marginaler sen. Har man investerat i ökad produktionskapacitet men så faller efterfrågan så står man där med ökade fasta kostnader som är svåra att få ned fort. Jag är dock inte orolig alls för AQ Groups del. De har historiskt visat att de är duktiga att hantera dylikt med sin decentraliserade modell. Jag har också förtroende för dem att de är snabba att agera eftersom jag såg hur de hanterade 2018 och såg till att göra sig av med det som inte fungerade. 

När det gäller förvärv så var det ett tag sedan nu. Får se, men AQ Group står väldigt starka även utan förvärvsbyggande. Historiskt så har AQ Group ofta gjort något av storleken ca 10 % av omsättningen per år. Var dock ett par år sedan sist.

När det gäller tillväxt så nämns induktiva produkter:

”Induktiva komponenter behövs överallt där det finns el, på allt ifrån kretskort till tåg, båtar, och för drivning/laddning/konvertering av el. Vi har under de senaste tio åren varit delaktiga i att konsolidera marknaden för avancerade induktiva komponenter och kan i dagsläget erbjuda design och produktion i Europa, Kina, Indien, och USA. AQ har inom några nischer induktiva komponenter uppnått en position att vara en av fem ledande företag globalt. Vi tror mycket på detta affärsområde inför framtiden, att det kan vara drivande i vår fortsatta tillväxt.”

Som jag varit inne på flera gånger tidigare. AQ Group gör och ligger mycket rätt då det gäller att ligga rätt i tiden. Dock har de gått mer under radarn än en del andra mer uppmärksammade bolag då det gäller elektrifierings-trenden.

Tittar vi på året så här långt (Q1-Q3) så kan man tro på många nyhetsrubriker att världen är på väg att gå under, men AQ Group har under denna period uppvisat 33 % omsättningsökning och 75 % rörelsevinstsökning! 

Rullande 12-månaders vinst är 34,50 kr/aktie!

AQ Group Q3 2023
Källa: Börsdata

Följare av inlägg här vet du att jag var otroligt nöjd med förra rullande. Då kan ni räkna ut min känsla nu.

Prislapp i nuläget? 

PE 12, PS 0,9

Aktiekursen har under året delvis följt omsättningsökningarna uppåt, men då vinsten ökat mycket mer så har PE-talet trots kursuppgången minskat. Jämför tex med hur det såg ut vid bokslutsrapporten 2022 PE 16, PS 1.

Framåt så tror jag inte att vi får ett elfte kvartal med över 20 % omsättningsökning längre. Det borde börja plana ut, men vi får se. Jag ser inte något större fall i efterfrågan i alla fall.

2023 ser ut att bli ett mycket, mycket bra år för AQ Group.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.