23 Aug, 2023

Instalco Q2 2023

Uppdaterad:
25 Aug, 2023

Instalco är en av de många förvärvsdrivna bolag som finns på svensk börs. Mycket fokus på installations-firmor inom vvs, ventilation, el m.m.

Det luriga med förvärvsdrivna bolag är att de drivs av billiga pengar och riskerar köpa dåliga förvärv för dyrt. Under den korta tid dock som Instalco har funnits så ter det sig dock som om de tuffat på. Att värderingen gick bananas under eufori-åren var det många som drabbades av. Inte så mycket att göra åt. Man får helt enkelt akta sig för att köpa då saker är dyra.

Tar vi en titt på Q2 så ökade omsättningen med ca 24 %. Marginalerna verkar hålla. En hel del är naturligtvis förvärvad tillväxt, men man anger att ca 6 % är organisk.

Förvärven som skedde under kvartalet var på rekordlåg nivå, men å andra sidan var den på rekordhög nivå kvartalet innan. På halvårsbasis ungefär detsamma takt som tidigare.

Balansräkningen håller en soliditet på ca 31 %

Som en jämförelse med t.ex. klassens stjärna bland förvärvsbolagen, Indutrade, så landade Indutrade in på ca 21 % omsättningstillväxt, har en soliditet på ca 43 % och är i branscher som klarar av att hålla högre marginaler.

En annan prislapp på Instalco dock, ca PE 17, PS 0,7 mot Indutrades PE 26.

Prislappen är defacto så pass så Instalco börjar se intressant ut igen. Givet att man klarar av att fortsätta med sin ”resa”

Instalco Q2 2023
Omsättning/aktie Källa: Börsdata

Det är vinsten som hackar en del på ”resan”. Det går argumentera för att Instalco är sen-cykliskt vilket kan innebära att det ska bli värre innan det blir bättre.

Instalco rapportkommentar
Vinst/aktie Källa: Börsdata

Rörelsemarginal på ca 5,3 % för kvartalet, men då bolaget gillar justerad EBITA bättre så ligger den naturligtvis högre. Man kan förstå att man inte vill räkna med avskrivningar av förvärven, men samtidigt så är det en ”naturlig” del av affärsverksamheten då man har det som affärside. Så det beror på hur man ser på det. Jag personligen brukar ha fokus på att följa rörelsemarginal.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.