19 Jan, 2024

Investor Bokslutsrapport 2023

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

Äntligen så är bokslutens tid här! Det är alltid en liten speciell känsla när man får gå igenom ett bokslut. Sedan är kanske just Investors inte det mesta intressanta. Det är i regel ett bolag som tuggar på över åren. Termen ”When in doubt buy Investor” som jag brukar slänga mig med syftar just på det. Vet man inget annat bra så kan man i alla fall köpa Investor.

Dels brukar inte prislappen sticka ut allt för mycket. Brukar gå få till rabatt gentemot substansen och enbart i tämligen udda tider har en lite, liten premie behövt betalas.

 Investor Bokslutsrapport 2023
Källa: ibindex

Investor sitter på en diversifierad men stabil portfölj. Faktum är att drygt en fjärdedel är medicin/sjukvård. Tänker man inte alltid på. 

Ser man till den noterade delen så är dock Atlas Copco och ABB stora innehav. Ca 17 och 14 %  i skrivande stund av substansen. Bank via SEB på ca 8 % ligger på tredje plats. 

Investor har en blandad portfölj av både noterade som onoterade innehav. En ganska bred blandning av bolag.

Kikar vi lite på en del av dem så rapporterade Patricia Industries en organisk omsättningsökning på 8 % för Q4. Mölnlycke ca 8 % även de. Även det justerade substansvärdet i Investor ökade med 8 % för kvartalet. 

På helåret växte det justerade substansvärdet med 24 %. Vid årsskiftet låg det på 267 kr/aktie men nu i skrivande stund på 264 kr/aktie.

Som ni ser. Det taktar på.

I samma anda så höjs utdelningen. 9 %. 4,80 kr/aktie (4,40) fördelad på två utbetalningar. Varför är aktier en bra sparform? Få vanligt arbetande människors löner ökade på samma sätt under 2023. Om snöbollen får rulla på så rullar den hos en del till slut om löneinkomsterna. 

Bokslutsrapport 2023  Investor
Utdelning/aktie. Källa: Börsdata

Noterbart ur bokslutsrapporten är att VD Johan Forssell slutar. Istället tar Christian Cederholm över. Med 20 års erfarenhet från Investors Patricia Industries så bibehölls säkerligen riktning och styrfart. 

Skuldsättningsgraden ligger på 1,7 % (1,5) vilket fritt kan översättas till en liten, liten hävstång. Alla investmentbolag nyttjar ofta en liten hävstångseffekt i form av belåning vilket är en del förklaring till att de ofta, över tid, ger lite mer än index även om deras innehav är väldigt indexlika. 

Då det gäller investeringar och avyttringar så har inte mycket spännande hänt under 2023.

Det har i princip avyttrats i Accelleron och förvärvats i SOBI i och med nyemission. Så lite kan man göra och ändå gå bra över tid. Tänka sig. Som att se målarfärg torka.

Jag är oerhört, oerhört trygg med mitt innehav i Investor. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.