18 Apr, 2024

Nordea Q1 2024

Uppdaterad:
18 Apr, 2024

En kort notis. Nordea är tidigt ute i rapportsäsongen och de goda tiderna ser ut att fortsätta för banken. 

Rörelseresultatet upp 19 %. Avkastningen på eget kapital landade på 18,1 % (17,1) och banken landar in på en vinst per aktie för kvartalet på 0,38 euro (0,31).

VD uttrycker sig med orden

” We had a strong start to the year. Despite the subdued economic environment, we maintained solid business momentum.”

” Price inflation continued to ease across the Nordics, providing some relief to households and businesses.”

” Our four business areas each delivered good first-quarter results. In Personal Banking we continued to see increased customer savings activity”

Det senaste tyder på att många där ute trots ökade kostnader för leverne ändå försöker spara. 

Banken har ett mål om avkastning på eget kapital över 15 % och det verkar man infria med råge. Rullande 12-månaders vinst ligger på 1,44 euro/aktie. Rekordvinster. Det ger ett PE-tal på ca 7.

Utdelningen för det förra verksamhetsåret ligger på 0,92 euro/aktie (ca 8,7 % direktavkastning) och fortsätter de goda tiderna för bank så ser det ut som man kan fortsätta dela ut en nätt summa.

Med Nordea som fingervisning förmodar jag att de andra storbankerna kommer uppvisa liknande siffror.

Appropå sparande så finns remissförslag ute nu på att man ska kunna spara på ISK upp till ett visst belopp skattefritt. Beloppsgränsen kan alltid diskuteras, men grundtanken är sund. Sparande bör uppmuntras. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.