3 Jun, 2023

Omvärldstitt, räntehöjningar, portföljtänk

Uppdaterad:
3 Jun, 2023

En liten omvärldstitt skadar aldrig då och då. Vi är nu ungefär ett och ett halvt år in på både räntehöjningscykeln, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och inflationsrusningen.

Kikar vi på räntehöjningarna så ligger nu Riksbankens styrränta på 3,5 %. Någon liten mer höjning väntas annars så verkar de flesta vara överens om att vi snart nått toppen. I USA, Europa och Sverige på detta. Om det går fort nedåt sedan eller stabiliseras där ett tag återstår att se.

Räntehöjningsmiljöer går hårt åt de skuldsatta. På börsen får bl.a. fastighetsbolag, som arbetar med mycket hävstång, bita i gräset. I den lilla korg av fastighetsbolag som finns i portföljen så har ett nästintill utraderats, SBB, en nyemission har deltagits i, Castellum, och flera ommöbleringar har gjorts i styrningen under tiden i ett flertal bolag på börsen. Balder fick göra en riktad emission och det enda bolag i korgen som verkar stå på fötterna lite mer stadigt är Göteborgsinriktade Platzer. 

Min tro och gissning är att vi nu snart är ungefär halvvägs igenom. När räntehöjningscykeln toppat så får vi se vilka som står kvar. Ett korg-tänk är ett klassiskt sätt att ta sig an en bransch/börs eller liknande när man tycker sig se köpläge överlag. Köpläget beror dock på något och man är osäker på vilka enskilda som kommer komma igenom vad som nu orsakat köpläget.

Något år eller två till så får vi se.

I nuläget är oron där inget som bekymrar mig. Kan bero på tidsperspektivet. Kan bero på att andelen är liten. Kan bero på att portföljen i övrigt når nya ATH.

När en del har det tufft har det visat sig att andra går riktigt bra. Bara AQ Groups uppgång täcker i princip dubbelt hela korgen av fastigheters nedgång. Innehavet har på eget bevåg vuxit till femte största innehavet. Hur kan det bli så? Det har att göra med hur man viktar. 

Tillåt högre portföljvikt i ”säkrare” bolag. Lägre i mindre säkra och är de t.o.m. ganska riskfyllda. Ta dem t.o.m. i ”korg” så de individuellt viktas än lägre. 

Om Berkshire Hathaway på en dag skulle gå i konkurs skulle det vara ytterst, ytterst kännbart för portföljen. Det ska troligen ta två, tre, fyra år att komma tillbaka från det. Trots att det är det största innehavet skulle det dock inte radera portföljen. Ej heller ta så mycket så att aktieintresset skulle försvinna. Ej heller så mycket så privatekonomin skulle påverkas. Då beräknas ”risken” för Berkshire Hathaway ändå vara extremt låg. 

I tankesättet ska man i princip bedöma risker först. Värde sedan. Börjar man med värde och tänker på riskerna sen så kan man snart hamna fel. Om man bedömer risken först så avgör man först och främst om det är investeringsbart. Om det är ok så hur mycket kan man tänka sig, i relation till den risk som finns i bolaget/branschen? Först därefter så köper man alternativt, om det för tillfället är för dyrt, sätter på bevakningslistan.

Med en hög viktning amerikanska bolag så gör det naturligtvis sitt till. USA ångar på. Ett bolag som Evolution har kommit igen, igen. Det är ungefär 2 år som den dramatiska uppgången avtog sist och Mr Market började tvivla på bolaget. Nu är man tillbaka på de kursnivåerna igen. Som jag skrivit många gånger tidigare. Det är något speciellt med tidsspannet 2-3 år. 

En hel del utdelningar trillade in under våren. En del gick till Castellums nyemission, men något annat fastighetsrelaterat som det köpts lite fortlöpande i är Lundbergs. Lundbergs går under radarn mycket i nuläget, men det jobbas där.

I skrivande stund är substansen ca 518 kr och består av en industripärla som Indutrade tillsammans med en stor portion Holmen och Industrivärden med sina innehav. Dessutom är ungefär 30 % av substansen fastigheter. Lundbergs är troligtvis det fastighetsrelaterade bolag som löper minst risk för stök. Börsnoterade Hufvudstaden är ena innehavet medan de andra två tredjedelarna är helägd rörelse. I nuläget är dessutom den s.k. rabatten för Lundbergs nästan 10 %. Ger inga vidlyftiga utdelningar utan det mesta återinvesteras. Gott så. 

Drygt hälften av portföljen består av diverse investmentbolag. Tråkigt? Kanske, men oerhört svårslaget över tid. Får man in några riktigt andra bra innehav vid sidan av dem, försöker minimera för mycket exponering till de dåliga, så tuffar sedan en sådan portfölj på bra.

Om någon har bränt sig i denna fas av marknaden så är min rek. Ge inte upp ditt aktieintresse, men kika lite mer på investmentbolag om du vill direktäga aktier istället för spara indexfonder. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.