11 Apr, 2024

Öresund Q1 2024, Öresund köper hotell och du har chansen att köpa ett fängelse!

Uppdaterad:
23 Apr, 2024

Rapportperiod närmar sig, eller är de facto i starten. Öresund är ett av bolagen som är tidigt, tidigt ute med sin.

Förenklat är Öresund ett bolag som äger en hel del högutdelande bolag och som i sin tur slussar vidare en hel del av de utdelningarna. För 2023 kommer bolaget dela ut 7 kr/aktie vilket i skrivande stund motsvarar ca 6,1 % direktavkastning. Öresund har liksom många andra aktier fått se sin aktiekurs stiga på denna sida årsskiftet. 

Substansvärdet (dvs de underliggande innehaven) har inte riktigt växt med samma fart vilket resulterar i att skrivande stund värderas Öresund till 8% premium.

Det man gjort de första tre månaderna på året är en del tilläggsköp i Handelsbanken, Securitas och Scandic Hotels. De två första får väl anses som tämligen stabila verksamheter generellt. De, liksom som sagt flera av Öresunds innehav, är också goda utdelare.

Scandic Hotels. Hotellkedjan med nästan 300 hotell är väl en annan historia. Corona-åren var förödande. Innan dess låg man på en snittvinst på ca 7 kr/aktie. Nu har man kämpat sig tillbaka på plusresultat med en snittvinst på ca 2,50 kr/aktie de senaste två åren. Blir 2024 det år som vinsterna ”normaliseras” igen? Vi får se. 

Öresunds VD motiverar köpet med:

”Rent finansiellt har Scandic en extremt bra profil med bra marginaler, bra kassaflöden och låg skuldsättning"

"Vi tycker generellt att Scandic inte hängt med storbolagen. Vi gillar ju lönsamma kassflödespositiva bolag så vi tycker Scandic Hotels är ett spännande bolag"

"Scandic har en extremt fin marknadsposition där de är ledande i Norden och så tycker vi att det är en bra balans i marknaden med ganska få nya hotell efter pandemin".

I nuläget är Scandic Hotels inget stort innehav, men det brukar ändå vara intressant att följa hur andra resonerar.

På svensk börs är vi i alla fall inte bortskämda med hotell-bolag Finns säkerligen något eller några fler, men Scandic är det enda jag kan så där på rak arm.

På amerikanska börsen däremot finns det fler.

Namn så som Mariott, Choice Hotells, Hyat och säkerligen fler. Bra eller dåliga investeringar över åren? Ja det vågar jag mig inte på att säga. 

Är man intresserad av att äga hotell så varför inte slå till på gamla fängelset i Umeå? Från 1861 men ombyggt till hotell med 27 rum. Som det brukar beskrivas ”vacker byggnad med tilltalande hotellrum i en fängslande miljö” 5 miljoner och verksamheten kan bli din! 

Öresund Q1 2024

Låter ju spännande. Samtidigt tänker man ibland med tanke på vad man får se, höra och läsa att det är synd och skam att vi inte har fängelser kvar a la 1800-tal. Men, men nu är de hotell istället…

Intresserad av att bli hotellägare? Direkt eller indirekt?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.