22 Dec, 2023

Vad spelar du för spel?

Uppdaterad:
22 Dec, 2023

Notering på tidslinjen kan komma till pass nu då de kinesiska myndigheterna verkar fortsätta strama åt för spelindustrin. Förslag har kommit på att begränsa spel från att belöna spelare att spendera ”överdrivet” mycket tid eller pengar. Förslaget är på remiss till 22 januari men det påverkade en hel del aktiekurser i speltillverkare så som Tencent. Även Prosus/Napster som är storägare i Tencent tappade idag rejält i börsvärde.

Det är framförallt funktioner i pay and play-spel på mobiler så som login-belöningar eller ”loot craves” som avses begränsas och då mobilspel är ett segment som anses ha enorm potential i Kina. Att det drabbar Tencent är inget konstigt då det är världens största spelföretag.  Ca en tredjedel av intäkterna kommer från data- och mobilspel.

Tencent har haft en nedförsbacke ända sedan årsskiftet 2020/2021. På närmare håll gäller detsamma för t.ex. Ubisoft och många andra spelbolag. 

Electronic Art är möjligtvis undantaget. Med en värdering på PS 5 så har kursen i princip återhämtat sig, men andra stora aktörer så som Nintendo och TakeTwo har fortfarande en bit kvar. Trots uppgångar det sista. 

ActivisionBlizzard köptes upp nu i höstas av Microsoft så önskas exponering där så är det MSFT-aktier som gäller. Då får man också mycket, mycket annat på köpet.

Störst i Sverige är Embracer. Med ett börsvärde på ca 36 miljarder. Det har långt ifrån varit populärt sedan sektorn hamnat i onåd. Sedan får man ta i beaktning att det var under euforin en riktig småsparar- och fondfavorit. Idag värderas bolaget till mycket, mycket mer beskedliga PS 0,9. Det är ett rejält tapp i förtroendet av bolaget av Mr Market.

Vid rapportsläppet i november sades att nio spel skulle lanseras innan deras brutna räkenskapsår tar slut. Nu verkar många av dem komma i mars, men blir det förseningar så lär vi inte se effekterna av dem förrän nästa räkenskapsår. Ett är redan uppskjutet till nästa år.

Embracer gick på offensiven ordentligt när pengar var gratis, men nu då den förväntade rörliga räntan på den totala skulden är ca 6 % då svider det. Bolaget håller på med omstruktureringar som syftar till att få ned skulden. 

Vad mer att säga om spel? Mellandagarna närmar sig och det brukar vara en tid då familjen kan samlas runt spel. Catan och olika expansioner av det brukar vara en favorit, men vi har även upptäckt en ny form av spel. Mordmysterier som går beställa hem. Riktigt kul att grotta ned sig i ledtrådar, alibin och dylikt. Rek på det när man som familj vill verka mot ett gemensamt mål.

Vad spelar du för spel?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.