Marknadskommentar
1 Jul, 2024

BÖRSEN: FORTSATT UPP, SBB LYFTER, OMXS30 +0,3%

Uppdaterad:
1 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på måndagen fortsatt på grön sida om nollstrecket. Samtidigt steg de europeiska storbolagsindexen i spåren av utfallet i franska parlamentsvalets första omgång. I Stockholm ledde SBB uppgången följt av Nordea och Kinnevik.

Omkring klockan 12.30 var OMXS30 upp 0,3 procent till 2.577. Aktier för drygt 2,9 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Positivt var det också för andra ledande börser runt om i Europa. Tyska DAX-indexet och brittiska FTSE 100 stärktes 0,3 procent vardera medan franska CAC 40 lyfte 1,4 procent.

Det franska börslyftet sker efter att den yttersta högern inte ser ut att få egen majoritet, något som befarats på finansmarknaderna. Stora framsteg noteras dock för Nationell Samling i den första rundan i det franska parlamentsval som avslutas nästa söndag, samtidigt som Emmanuel Macrons mittenallians resultat beskrivs som en katastrof för presidenten.

I toppen av OMXS30 återfanns SBB som steg 6 procent, följt av Nordea och Kinnevik som båda steg 1,7 procent.

På fredagen valdes fastighetsveteranen Lennart Sten till ny ordförande i krisande SBB, efter Lennart Schuss.

Kinnevikaktien fick stöd av att Pareto Securities tagit in aktien i juliportföljen, medan Nordea stärktes efter att vd:n Frank Vang-Jensen intervjuats av Dagens industri på söndagen.

Vidare rusade Doxa 9 procent, efter att dotterbolaget Serneke på fredagen ingått ett avtal med tyskbaserade investmentbolagets Mutares om en försäljning av entreprenadverksamheten. Den preliminära köpeskillingen uppgår till cirka 1,1 miljarder kronor.

Efter börsstängning på fredagen kom även fastighetsbolaget Oscar Properties med sin rapport för det första kvartalet. Aktien föll med 8 procent.

Intrum avancerade 3 procent efter att kredithanteringsbolaget har slutfört försäljning av en betydande del av sin investeringsportfölj till dotterbolaget Cerberus Captial. Nettolikviden om 7,2 miljarder kronor kommer att användas för att minska skuldsättningen.

Africa Energy, ett olje- och gasbolag verksamt i Sydafrika, rasade omkring 30 procent efter att bolaget rapporterade att CNR International Limited meddelat sin joint venture-partner att den kommer att dra tillbaka sin andel på 20 procent i enlighet med samarbetsavtalet avseende Block 11B/12B i Sydafrika.

Försvarsbolaget Saab gjorde sin första handelsdag som en del av Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. Aktien försvagades 0,7 procent.

På analysfronten har Handelsbanken Capital Markets sänkt sin kortsiktiga rekommendation för gamingbolaget MTG till behåll från tidigare köp. Aktien var ned 1,5 procent.

NCAB, som säljer mönsterkort, fick en sänkt rekommendation från Danske Bank Markets till behåll från köp, däremot höjde banken sin riktkurs för aktien till 86 kronor från 80 kronor. Aktien backade 1,3 procent.

Verve Group, tidigare MGI, steg 4,3 procent till 23:40 kronor efter att Pareto Securities höjt sin riktkurs för bolaget till 44 kronor från 30 kronor. Rekommendationen köp upprepas.


Graf: OMXS30 måndagen den 1 juli

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.