Marknadskommentar
6 Jul, 2023

BÖRSEN: SBB VINNARE, EMBRACER UNDER PRESS, OMXS30 -1,0%

Uppdaterad:
6 Jul, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk under torsdagen i ett globalt negativt börsklimat. Onsdagskvällens Fed-protokoll spädde på förväntningarna om en amerikansk räntehöjning i juli.

Embracers emission satte aktien under press medan SBB däremot steg mot strömmen.

Vid 13.20-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,0 procent till 2.257. Aktier till ett värde om drygt 5,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna backade index något mer än i Stockholm. Parisbörsen sjönk 1,8 procent, London var ned 1,3 procent och i Frankfurt hade index tappat 1,2 procent.

Gamingbolaget Embracers 2 miljarder kronor stora emissionen väcker frågor hos analytiker, speciellt i ljuset av att omstruktureringsprogrammet som lades fram så sent som för tre veckor sedan inte innehöll några emissionsplaner. Teckningskursen i emissionen var 25 kronor och strax efter lunchtid på torsdagen hade Embraceraktien handlats ned drygt 11 procent till 24:47 kronor.

I OMXS30 återfanns mätteknikbolaget Hexagon bland förlorarna, med en nedgång om 2,3 procent. Även industribolagen var under press, där Sandvik trycktes ned 2,5 procent och Atlas Copco backade 1,7 procent.

Fastighetsbolaget SBB fortsatte däremot sin återhämtning och låg i topp i storbolagslistan. Aktien var upp 8,9 procent och har därmed återhämtat sig med drygt 70 procent sedan bottenkänningen den 22 juli.

Teleoperatörerna låg också i topp. Tele2, som har fått sin rekommendation höjd till köp från behåll av DNB, steg 2,0 procent och branschkollegan Telia hängde med upp, med 1,2 procent.

Sinch gick också framåt med drygt 0,8 procent.

Läkemedelsbolaget Bioarctic väntas under torsdagen få ett besked från FDA kring huruvida alzheimersläkemedlet Leqembi kommer att få ett fullständigt godkännande i USA. Aktien var upp 0,5 procent inför beskedet.

Camurus steg marginella 0,1 procent till närmare 288 kronor. Handelsbanken har höjt sin riktkurs för specialistläkemedelsbolaget till 410 kronor från 365 kronor.

Atrium Ljungbergs driftsöverskott på 498 miljoner kronor i det andra kvartalet inkom ungefär i linje med förväntningarna. Konsensus från Infront låg på 494 miljoner kronor. Fastighetsbolagets vd Annica Ånäs skriver i vd-ordet att hon ser ett uppsving på bostadsmarknaden de senaste veckorna trots långa ledtider. Aktien höll emot i nedgången och var i det närmaste oförändrad.

Platzer har, i spåren av onsdagens rapport, fått se sin riktkurs sänkt till 96 kronor från 104 kronor med en bibehållen köprekommendation från Pareto. Aktien var ned 3,2 procent.

Gränges gick bättre än index och noterades strax över nollstrecket med stöd av att Danske Bank uppgraderat aktien till behåll från sälj.

SEB Equities har inlett bevakning av Fasadgruppen med en köprekommendation och en riktkurs på 126 kronor. Aktien belönades med en uppgång på 1,5 procent till 86 kronor.

Concejo handlades upp drygt 19 procent efter att dotterbolaget Firenor fått en order från Aker BP värd cirka 100 miljoner norska kronor.Graf OMXS30 tisdagen den 6 juli

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.