Marknadskommentar
26 Sep, 2023

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NÅGOT LÄGRE EFTER HÖGRE USA-RÄNTOR

Uppdaterad:
26 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagen med något lägre kurser i samband med högre USA-räntor.

"Osäkerheten kring hur länge centralbankerna kommer att hålla styrräntorna höga fortsätter att pressa upp ränteläget", skriver Daniel Bergvall, analyschef vid SEB, i ett morgonbrev.

I Asien har indexen backat med press från hökaktiga signaler från Federal Reserve där ledamoten Neel Kashkari under natten uppgett att han räknar med en räntehöjning till. Teknikbolagen kom under press i Asien och i Kina oroar sig även investerarna för en ekonomisk inbromsning.

USA-börserna stängde till slut något högre på måndagen efter svängig handel. Räknat från Stockholmsbörsens stängning steg S&P 500-indexet med 0,2 procent.

Klockan 8.30 var terminen för Frankfurtbörsen ned 0,2 procent, samtidigt som terminen för Parisbörsen pekade ned 0,5 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång på 0,4 procent. I måndags sjönk det svenska storbolagsindexet OMXS30 med 0,5 procent till nivån 2.156.

Ett antal kapitalanskaffningar har meddelats. Energiteknikbolaget Climeon avser göra en företrädesemission om cirka 100 miljoner kronor och forskningsbolaget Cyxone ska göra en företrädesemission på 36 miljoner kronor.

Medicinteknikbolaget Senzime har gett besked om en riktad emission på 117 miljoner kronor som ska användas till att förstärka bolagets kommersiella expansion. Teckningskursen sattes till 6:50 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt på 11 procent mot senaste stängningskurs för aktien.

Försvarsleverantören W5 Solutions har ingått avtal om att förvärva Box Modul, verksamt inom specialanpassade så kallade shelters inom försvarssektorn.

Amerikanska Thor Industries, som är kund till svenska husvagns- och husbilsproduktföretaget Dometic, har redovisat sjunkande siffror för det gångna kvartalet, om än inte lika svaga som befarat.

Eltek har vunnit ett ramavtal med svenska försvaret värt uppskattningsvis 320 miljoner kronor.

När det gäller rekommendationer kan noteras att strålterapibolaget Elekta har fått höjd rekommendation av SEB Equities till köp med riktkurs 86 kronor. Aktien stängde vid 74:16 kronor i måndags.

Handelsbanken har gjort flera ändringar av sina rekommendationer och riktkurser i fastighetssektorn. För Trianon höjs den kortsiktiga rekommendationen till köp från behåll. För Klarabo höjs den långsiktiga rekommendationen till outperform från market perform. Stendörrens kortsiktiga rekommendation sätts upp till köp från behåll.

Bland de bolag där SHB sänker rekommendationen finns Atrium Ljungberg, Heba, Wallenstam och Balder.

Awardit meddelar att Paygoo, ägt av Awardits dotterbolag MBXP, har gjort en reservation på 4,4 miljoner kronor för kundförlust och lagernedskrivning.

Frankrike kommer att introducera en ny lag för att stävja de höga elpriserna och för att uppmuntra miljardinvesteringar för energiomställning. Det innebär bland annat subventioner till elbilar, laddningsstolpar, järnvägar och värmepumpar, enligt besked från president Emmanuel Macron på måndagen.

Beträffande klimatet för börsnoteringar kan konstateras att lågpriskedjan Rusta har meddelat avsikt att notera sina aktier på Stockholmsbörsen.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.