Nyhet
3 Apr, 2024

FASTIGHETER: ÖKANDE VAKANSER FÖR KONTOR I STOCKHOLM - CITYMARK

Uppdaterad:
3 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Omsättningen på hyresmarknaden för konstorlokaler i Stockholm har dämpats det senaste året och nettouthyrningen i kvadratmeter har varit negativ.

Vakansgraderna har också ökat i snabbare takt under vintern och våren och nått nya toppnoteringar i en del områden.

Det framgår av en ny kartläggning för CityMark Analys, enligt ett pressmeddelande.

I vårens kartläggning framkommer bland annat att vakansgraden i centrala Stockholm (innanför tullarna) uppgick till 8,9 procent. Det är en markant uppgång sedan höstens mätning och över toppnivåerna i samband med finanskrisen 2008-09. I Söderort var vakansgraden 10,9 procent, även det en uppgång sedan i höstas. I Norrort steg vakansgraden till 18,3 procent, en ny toppnotering.

I så gott som samtliga områden noteras ökade vakanser. Uppgången är också tydliga i samtliga segment, både i äldre fastigheter i sämre lägen och i nyare, centrala fastigheter.

"Den tidigare trenden mot att nyare lokaler och centrala lägen gynnats på bekostnad av det äldre och perifera verkar ha vänt något den senaste tiden. Vakanserna har ökat minst lika snabbt innanför tullarna som utanför och uppgången har varit något mer uttalad i det yngre beståndet än i det äldre", säger Tor Borg, analyschef på CityMark Analys.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.