Redaktionen
8 Aug, 2023
kalfinans intervju

Lär känna Kalfinans

Uppdaterad:
8 Aug, 2023

Nästa bloggprofil att ta tempen på är KalFinans, TradeVenues senaste nyförvärv. Vi passar nu på att ställa fem snabba frågor med avsikt att ge våra läsare chansen att lära känna honom bättre. 


Hur skulle du beskriva ditt investerande med 3 ord?

- Diversifierat, långsiktig, målinriktad.

Vad är enligt din mening ett måste i aktieportföljen och har du något “hidden gem” i din aktieportfölj som man borde ta sig en närmare titt på?

- Att inkludera Investor i din aktieportfölj är enligt mig ett måste, och deras imponerande innehav talar verkligen för sig själva. Genom att investera i Investor får du en exponering mot några av de mest etablerade och välmående företagen så som:

  • Atlas Copco: Ett välkänt företag inom industriell produktivitet, känt för sin innovativa teknik och globala närvaro.
  • AstraZeneca: Ett ledande läkemedelsföretag som står i framkant för forskning och utveckling av nya läkemedel.
  • ABB: ABB är en global teknikledare inom kraft- och automationsteknik. Företaget erbjuder lösningar inom eldistribution, automatisering, robotik och industriell digitalisering. 

En av de mest imponerande aspekterna är deras prestation hittills i år. Med tanke på att de endast handlas till PE på 10 verkar det som om marknaden ännu inte har uppskattat deras fulla potential. 

Vad var din första och senaste investering, varför, samt hur utvecklade sig den första investeringen?

- Mina första investeringar på börsen var inte så lyckade, eftersom jag naivt valde att följa råd från oseriösa Facebook-grupper som lovade "aktieraketer". Jag insåg ganska snabbt att detta var en ohållbar strategi. Jag insåg tidigt att det viktigaste är att alltid göra sin egen "due diligence". Det innebär att jag själv behöver forska och undersöka noggrant om ett bolag innan jag tar investeringsbeslut. Jag lärde mig att noga granska bolagets finansiella hälsa, ledningsstruktur och affärsmodell.

Att även analysera relevanta nyckeltal och genomföra en omvärldsanalys blev en viktig del av min strategi. Jag insåg att det är avgörande att förstå hur bolaget presterar i förhållande till sina konkurrenter och hur det påverkas av makroekonomiska faktorer och branschtrender.

Min senaste investering var i Alphabet Inc, det stora moderbolaget till Google. Det är ett bolag som har haft en imponerande resa på börsen och som fortsätter att leverera starka resultat. Det som verkligen lockade mig till Alphabet var deras framgångsrika position inom AI.

Alphabet har visat framfötter inom AI genom sina innovativa produkter och tjänster som bygger på denna teknik. Deras förmåga att använda AI för att förbättra användarupplevelsen, optimera annonsering och utveckla nya lösningar har gett dem en konkurrensfördel i en alltmer digitaliserad värld. 

Hur ser din kunskapsinhämtning ut och hur sållar du i massan för att hitta en god placering?

- Jag tar inspiration från en mängd olika källor när jag samlar in kunskap inför mina investeringsbeslut. Bland dessa källor ingår börsdata, som ger mig en grundlig översikt över olika företags prestationer och finansiella styrka. Men jag går längre än så och utforskar också sociala medier som Twitter, där jag kan snabbt uppdatera mig om nyheter och trender som påverkar aktiemarknaden.

Att läsa olika böcker om investeringar och ekonomi är också en viktig del av min kunskapsinhämtning. Genom att fördjupa mig i olika teorier, strategier och fallstudier får jag en bredare förståelse för hur marknaden fungerar och hur olika investerare har lyckats.

När jag väljer att göra en investering, är det alltid efter att jag har genomfört min egen noggranna analys. Jag silar informationen från olika källor för att bygga en heltäckande bild av företaget. Jag granskar noga deras finansiella rapporter, ledningsstruktur, konkurrenssituation och branschutsikter. Genom att kombinera informationen från olika källor och min egen analys, kan jag fatta välinformerade beslut och göra goda placeringar som är i linje med min investeringsstrategi och risktolerans.  

Vad har varit din bästa och/eller mest underskattade investering? (aktie men även något bredare som kanske hjälpt till i vardagen, e.g., glasögon, monitor, cykel, utbildning)

- Min bästa och mest underskattade investering har faktiskt varit den jag har gjort i mig själv. Det var som att jag ställde in riktningen mot en okänd och spännande horisont genom att investera tid, engagemang och envishet i min egen utveckling. Jag har spenderat många timmar åt att fördjupa mig i böcker och material om aktiemarknaden och investeringar generellt. Genom att låta mig sugas in i dessa kunskapskällor har jag steg för steg utrustat mig med de verktyg som krävs för att ta smartare och mer välinformerade beslut, och därmed bättre navigera genom den oförutsägbara världen av finansmarknaden. Denna investering i mig själv har inte bara gett mig en djupare insikt i hur marknaden fungerar, utan också en större förmåga att analysera, tolka och agera på den information som flödar från olika källor. 

Mer om KalFinans

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.