Redaktionen
9 Oct, 2022

Lär känna Sparaklokt

Uppdaterad:
16 Feb, 2023
sparaklokt intervjuer

TradeVenues intervjuserie fortsätter, denna gång med Sparaklokt. Sparaklokt är en oberoende privatsparare med målsättningen att kunna leva på sina passiva inkomster vid 50 år fyllda, idag är han 41 år gammal. Han investerar ofta i utdelningsgivande bolag och ser gärna ett stabilt track-record. Lär dig mer om Sparklokt från intervjun nedan och följ hans resa här:


Hur skulle du beskriva ditt investerande med 3 ord?

- Klokt, Stabilt och Konsekvent.

Vad är enligt din mening ett måste i aktieportföljen och har du något "hidden gem" i din aktieportfölj som man borde ta sig en närmare titt på?

- Ett måste i min portfölj är Investor, som är enkel att förstå de underliggande innehaven med lång historisk track record och handlas till en substansrabatt. Ju längre du behåller ett innehav med substansrabatt desto längre kan du ta del av vinsterna till rabatt på de underliggande bolagen, som är ABB, Atlas Copco, Astra Zeneca, SEB, Electrolux, Epiroc, EQT, Ericsson, Husqvarna SAAB, SOBI mm. De flesta världsledande bolag.

Har inte någon speciell "hidden gem" i min portfölj, utan försöker göra det så enkelt som möjligt utan att behöva förändra så mycket i portföljen. Min portfölj kommer varken ge mig väldigt stor avkastning eller sjunka mycket.

Vad var din första och senaste investering, varför, samt hur utvecklade sig den första investeringen?

- Min första investering var Ericsson vid 1999 och gick inte så bra. Runt -80% tror jag det slutade på och köptes pga hypen som de flesta gjorde under den tiden. Senaste investeringar är att fylla på de befintliga innehaven och de går som planerat, sakta men säkert upp.

Hur ser din kunskapsinhämtning ut och hur sållar du i massan för att hitta en god placering?

- Har läst en massa aktieböcker och därefter utvecklat min utdelningsstrategi med Investor som största innehav. I början har jag byggt min kunskap genom böcker, artiklar och finanstwitter och sedan har jag satt portföljen på  Auto-Pilot. Gör inte mycket förändringar utan fyller på i de innehav jag redan har och håller förvaltningskostnaden nere. Så länge jag slår Index med små marginaler är jag nöjd. 

Vad har varit din bästa och/eller mest underskattade investering? (aktie men även något bredare som kanske hjälpt till i vardagen, e.g., glasögon, monitor, cykel, utbildning)

- Min bästa investering är min utbildning och examen från Kungliga Tekniska Högskolan. Då hette programmet IT-Affärssystem 2004 (Högskoleingenjör) och byggde på med Industriell Ekonomi (Magisterexamen) 2006. De öppnade möjligheten till mitt första jobb och sedan den jobbkarriär jag har idag. 

En underskattad investering som jag gjort är min aktivitetsarmband som bibehållit till att jag håller igång löpningen annars skulle jag inte varit ute och sprungit lika ofta. Siffror och statistiken som den mäter gör det enklare att sätta mål.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.