Nyhet
7 Nov, 2023

LATOUR: TITTAR ALLTID EFTER INTRESSANTA AFFÄRER - VD

Uppdaterad:
7 Nov, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Värderingarna har kommit ned kraftigt för noterade och onoterade bolag, vilket öppnar för förvärv. Den bedömningen gör investmentbolaget Latours vd Johan Hjertonsson.

"Vi tittar alltid efter intressanta affärer" säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

I Latours noterade portfölj finns i nuläget tio bolag, där Assa Abloy, Sweco och Securitas är det största innehaven. Bland de mindre finns Alimak, Nederman och Ctek.

"Vi är glada i samtliga tio bolag i vår portfölj. Om man tittar på lönsamhetsutvecklingen över tio år så ser man att alla bolag har utvecklats väldigt bra under en lång tid, men att värderingarna på börsen har fallit mycket den senaste tiden. Men det viktigaste för oss är att bolagen utvecklas och går bra, och det ser man på en tioårskurva, med något undantag", säger Johan Hjertonsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Är det läge att utöka portföljen med tanke på de lägre värderingarna?

"Vi tittar alltid efter intressanta affärer, både i den noterade och onoterade miljön. Och alla värderingar kommer ned nu, både onoterat och noterat och det är klart att det framöver kan finnas intressanta affärsmöjligheter i en volatil marknad som öppnar upp för det, så är det generellt".

Vad lockar mest, onoterat eller noterat?

"Det kan vara i båda. Vi gillar båda benen och tycker båda är intressanta".

I det tredje kvartalet, som Latour redovisade på tisdagen, ökade den onoterade delen (Industriföretagen) rörelseresultatet med 20 procent till 942 miljoner kronor (784), motsvarande en rörelsemarginal på 15,4 procent (13,9).

"Det var ett starkt resultat med en bra ebit-marginal i en tuff marknad. Vi har också ett bra kassaflöde och så är orderingången svagare organiskt, vilket man kan väntas sig en lågkonjunktur", säger Johan Hjertonsson.

Vad är er syn på marknaden och konjunkturen?

"Vi är i en lågkonjunktur, och jag tror och hoppas att inflationen fortsätter att komma ned och att de ökande räntorna kommer att stanna av och att det ska bli en relativt mjuk landning. Men det är svårt att veta. I grunden är jag optimistisk kring konjunkturen, men med två brasklappar i form av kriget i Ukraina och den instabila situationen i Mellanöstern".

Hur påverkas ni av det?

"Det är mer indirekt av oron i omvärlden som konsumtionsmönster, att valutorna svänger och av inflationen. Men det börjar stabiliseras".

Hur ser du annars på rapporterna från era noterade bolag hittills?

"Jag är inte besviken på något bolag. Jag tycker att alla gör ett bra jobb. Assa Abloy visade upp ett starkt resultat och kassaflöde samt en bra motståndskraft i ett tufft marknadsläge. Även Fagerhult hade fina siffror med stark orderingång".


Aktiegraf Latour i år jämfört med SIXRX

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.