Bolagsrapporter
24 Nov, 2023

Railway Metrics and Dynamics Sweden: Railway Metrics and Dynamics AB publicerar delårsrapport för perioden januari-september 2023

Uppdaterad:
24 Nov, 2023

Omställning från fokus på utveckling till ett ökat fokus på försäljning, samtidigt som Etapp 2 i avtal med Trafikverket har aktiverats. Omsättningen för perioden uppgår till 5,6 miljoner SEK. Det är händelserika nio månader som har passerat och idag sammanfattas i Railway Metrics and Dynamics (RMD) delårsrapport. Delårsrapporten finns tillgänglig som bifogat dokument och på̊ bolagets hemsida, railwaymetrics.com.

Perioden 1 juli - 30 september 2023
  • Bolagets nettoomsättning för perioden uppgick till 933 (-21) Tkr
  • Rörelseresultatet (EBIT) för perioden uppgick till -750 (-1 197) Tkr
  • EBITDA för perioden uppgick till -746 (-1 180) Tkr
  • Resultat per aktie för perioden var -0,04 (-0,08) kr
  • Bolaget har aktiverat kostnader om 2 303 (1 240) Tkr under perioden

 

Väsentliga händelser under rapportperioden
  • Trafikverket har beslutat om fortsatt samarbete och aktiverat Etapp 2 inom ramen för Innovationsupphandling.
  • Deltog på ERCI Innovation Awards, där RMD var nominerat till ett pris.

 

Perioden 1 januari - 30 september 2023
  • Bolagets nettoomsättning för perioden uppgick till 5 622 (22) Tkr
  • Rörelseresultatet (EBIT) för perioden uppgick till 513 (-3 579) Tkr
  • EBITDA för perioden uppgick till 547 (-3 536) Tkr
  • Resultat per aktie för perioden var 0,03 (-0,25) kr
  • Bolaget har aktiverat kostnader om 6 354 (3 890) Tkr under perioden

 

Väsentliga händelser tidigare under 2023
  • I januari 2023 påbörjades ett projekt där forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm undersöker om sensorer från Railway Metrics and Dynamics kan ge samma resultat som fast monterade sensorer till en bråkdel av kostnaden.
  • Avtalet för Innovationsupphandling med Trafikverket undertecknades i början av februari 2023.
  • En patentansökan gällande övervakning av vikten på tåg med hjälp av radar lämnades in i slutet av februari 2023.
  • Bolagets nya produkter har presenterats på två viktiga mässor under våren, Train & Rail i Stockholm 25-27 april och Transport Logistic i München 9-12 maj. På mässan i München samutställde RMD med Wascosa och Bolagets nya järnvägskamera presenterades som en säljande innovation till Wascosas nya ballastvagn.

 

Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång
  • Bolagets nya produkter presenterades 10-12 okt på Nordic Rail i Jönköping - en av Nordens största järnvägsmässor.
  • Avslutat lyckad proof of concept gällande GPS-funktionen i PMU:n i Sydafrika.
  • Avslutade godkända miljötålighetstester enligt EN-standard av PMU gällande temperatur samt stötar och vibrationer.
  • Tecknade samverkansavtal med operatörer såsom Green Cargo gällande sensorer på fordon inom ramen för Trafikverkets innovationsupphandling.

 

Omställning till försäljningsorganisation

Efter att ha befunnit sig i en forsknings- och utvecklingsfas har Railway Metrics and Dynamics nu på allvar börjat byta fokus från utveckling till försäljning. Som tillägg till tidigare säljare och samarbetspartners har vi rekryterat en ny försäljnings- och marknadsdirektör som främst fokuserar på den mellaneuropeiska marknaden. Vi arbetar även med att rekrytera en försäljningsagent i Indonesien.

Bolaget har även haft en allt mer tydlig närvaro på järnvägsmässor, samt som deltagare i expertpaneler under året, så att en bred publik av järnvägsföretag har sett våra produkter och vår unika plattform. Mässdeltagande har bland annat resulterat i uppstarten av flera serie-verifieringar kring vår järnvägskamera som används vid backning av järnvägsfordon. Intresset kring järnvägskameran är stort inom branschen, och vi jobbar med att vidareutveckla funktionaliteten baserat på kundernas behov och önskemål. Under slutet av Q3 har vi initierat produktion av komponenter till kameran, såsom höljet, så inom en snar framtid kan vi börja leverera järnvägskameror.
 

Inlett Etapp 2 i kontrakt med Trafikverket

Trafikverket har genomfört en innovationsupphandling med målet att skapa en kontinuerlig anläggningsövervakning av den svenska järnvägen, där Railway Metrics and Dynamics var ett av de vinnande bolagen. Efter att vi under en sexmånadersperiod i Etapp 1 framgångsrikt tagit fram en demonstrationsfärdig systemlösning valde Trafikverket att i slutet av augusti aktivera Etapp 2. Delmålet i denna etapp är att ett operativt system ska drift-testat i fält under en 12-månadersperiod.

Inom ramen för avtalet med Trafikverket har vi även tecknat samverkansavtal med flertalet olika operatörer som trafikerar det svenska järnvägsnätet, exempelvis Green Cargo, som kommer att utrustas med våra sensorer Performance Monitoring Unit (PMU). Utrustningen som ska monteras på järnvägsfordon tillhörande våra samverkanspartners håller just nu på att byggas, och planen är att dessa ska monteras under vintern 2023/2024.

Miljötålighetstester och test för elektromagnetisk strålning

För att säkerställa funktionen hos PMU:n under olika förhållanden har vi genomfört ett antal tester hos oberoende testlab, som testar enheten utifrån olika europeiska EN-standarder. Detta är inte ett lagkrav, men vi låter utföra dem ändå för att säkerställa funktionaliteten i de miljöer som enheten verkar. Vi har säkerställt funktionen i temperaturer mellan -24 och +45 grader, samt vid stötar och vibrationer som motsvarar miljön vid korg- och bogie-montering. Tester som säkerställer sensorernas elektromagnetiska kompabilitet pågår.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.