Analys
11 Nov, 2018

TradeVenue Veckobrev v46

Veckan slutade svagt minus efter en ganska oregelbunden utveckling utan några stora indexkast. I USA verkar man glädjas åt att det blivit dödläge i politiken och att inga stora politiska beslut kan drivas igenom under de närmaste två åren resulterande i en klar uppgång på alla index. På tal om dödläge i politiken verkar det som pågår i Sveriges riksdag ha motsatt effekt på kronan mot vad som kanske kan förväntas. Den svenska valutan hade en av de bästa veckorna på ett tag och detta i sin tur kanske bidrog till att Sverige gick så pass mycket sämre än USA.

Avsaknad av ledarsektor. Förutom health care-sektorn som i år har stigit med 30% (mycket styrt av AstraZeneca men även andra bolag har gått mycket bra med ett stort antal nya mindre bolag som kommer till börsen) verkar Stockholmsbörsen för närvarande lida av att det är få sektorer som känns riktigt spännande och som kan fungera som draglok. När det gäller verkstads- och andra cykliska sektorer tycks alla övertygade om att världskonjunkturen passerat zenith (det är nästan en så öronbedövande samstämmighet att man frestas att gå emot konsensus). Bankerna (förutom Handelsbanken som har sina egna problem) kan man inte ta i till följd av penningtvättsskandaler. Detaljhandelssektorn är i frysboxen med sina välkända problem. I fastighetssektorn ska räntorna stiga. Byggbolagen har ännu en gång avslöjats med att de inte kan räkna. Den i USA så framgångsrika techsektorn består i Sverige enbart av Ericsson (kanske Hexagon) och ett stort antal små bolag. Inom spelsektorn verkar för närvarande agnarna skiljas från vetet och riskerna större än på länge. Teleoperatörernas tillväxtproblem framgår av deras allt märkligare val av expansionsinvesteringar såsom Telias påtänkta köp av TV4. Ja listan kan göras lång. Ska health care-sektorn fortsätta ”outperforma”? Mitt tips är ja med tanke just på att så få andra sektorer känns riktigt spännande.

En annan sektor som börjar tappa sin guldglans.  Jag har alltid varit misstänksam mot E-handeln och dess långsiktiga möjligheter att tjäna pengar. Med Zalandos delårsrapport i veckan tycker jag mig ha fått mer vatten på min kvarn. Trots en vinstvarning i september kom försäljning och resultat i Q3 in under förväntningarna med en tillväxt på enbart 11% (mål 20-25%) och en EBITDA förlust om 34 miljoner euro att jämföra med en vinst på 9 miljoner euro förra året. Visst sommaren har varit varm och påverkat försäljningen negativt men ska det slå så hårt i ett företag med låga fasta kostnader?

EQT till börsen. Enligt flera källor är rådgivningsbolaget EQT på väg till börsen och skulle enligt Dagens Industri kunna bli en av des största börsnoteringarna sedan Telia. Förutom att EQT behöver kapital för att själva kunna fylla på och investera vid lansering av en ny fond (vilket Investor AB hittills gjort) verkar anledningen till noteringen vara att synliggöra värde för ägarna (läs Investor AB) och göra det möjligt att ”casha in” för ägarna. Det senare brukar knappast vara ett bra argument ur köparens synvinkel, speciellt inte om det innebär att ledningen (lika med ägarna) är på väg att sluta. Huvudargumentet för aktien skulle i så fall bli att man blir delägare i ett antal fonder med olika inriktning såsom infrastruktur, amerikanska småbolag eller fastigheter. Det behöver naturligtvis inte vara fel, framförallt inte med tanke på hur dessa fonder har utvecklats historiskt men varför inte göra dessa investeringar själv och slippa betala en stor premie?

Pärlband av noteringar. Trots det relativt svala börshumöret fortsätter det att strömma in nya bolag  på First North och Spotlight. En stor andel av dessa återfinns i health care sektorn (se ovan) och i alla fall jag kan inte annat än imponeras av den forskning och innovationslusta som ligger bakom många av dessa bolag. S2Medical är ett av dessa bolag som för närvarande är på väg mot First North och som ska ta in 40 MSEK (marknadsvärde före emission 125 MSEK). Bolaget skapades av två forskare inom sårläkning vid Linköpings universitet som tagit fram en revolutionerande metod att skapa ny hud och sårläkningsprodukter för svåra brännskador och kroniska sår.  Produkter som prismässigt ligger långt under förbandsprodukter från konkurrenter som Mölnlycke och andra internationella spelare och som för en amatör som undertecknad förefaller ha en mängd fördelar. Det är en välkänd sanning att det inte alltid är bolaget med den bästa och billigaste produkten som segrar utan den med störst finansiella muskler. Ur det perspektivet ser det kanske lite mörkt ut men jag skulle nog i en portfölj av tio förhoppningsbolag inom health care vilja ta med S2Medical.

 

Sex veckor kvar till jul och börsen balanserar fortfarande kring noll. Står vi inför den traditionella decemberuppgången som ska rädda bonusen åt ett antal förvaltare?  Välkommen till en ny och spännande vecka !!!

 

Claes Vikbladh

claes.vikbladh@tradevenue.se

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.