Redaktionen
20 Aug, 2024
nfgab vd intervju

VD-intervju med Nordic Flanges (del 2)

Uppdaterad:
21 Aug, 2024

Nu har det äntligen blivit dags att offentliggöra den andra delen av intervjun med Frederik von Sterneck, VD och koncernchef för Nordic Flanges Group. I denna intervju går vi bland annat djupare in på deras marknad samt kortsiktiga mål.

Nordic Flanges är en global aktör inom industrisegmentet som har specialiserat sig på smide i rostfritt stål, aluminiumgjutning och avancerad metallbearbetning. Deras affärsidé är att leverera tekniska lösningar med marknadens bästa kundservice.

Till den tidigare intervjun med Nordic Flanges

Fråga 1 
Hur ser potentialen ut på den marknad som ni verkar inom och vad ska ni göra för att ta marknadsandelar?  

Potentialen är mycket stor. Det är viktigt att förstå att vi inte bara fokuserar på flänsar, utan adresserar även högre specificerade mekaniska komponenter. Vi fortsätter på vår väg att öka  andelen OEM-kunder och produktutbud i hela gruppen. I NFAB har under våren OEM andelen ökat signifikant. Vi är mycket nöjda med det även om det i sig ger oss nya  utmaningar i produktionen. Även våra finska bolag har ökat sina OEM-andelar samt kraftigt  ökat försäljningen av bl.a. smidda rostfria flänsar från NFAB på den finska marknaden.

nordic flanges group vd intervju

Fråga 2 
Finns det någon marknad ni kommer lägga extra fokus på och i så fall vilken?

Vår satsning på den amerikanska marknaden fortsätter. Det finns flera industrisegment där  asiatiska konkurrenter inte är verksamma. Inom amerikansk OEM-industri har vi fastställt att vi har konkurrenskraftiga priser trots att vi tillverkar våra produkter i Sverige och måste  skeppa dem till USA. Dessutom har det visat sig att vi kan leverera en högre kvalitet som  både amerikanska och asiatiska tillverkare har svårt att nå upp till.
  
Ett arbete som kontinuerligt är pågående hos oss är att vi skall komma med på så många AML:er (Approved Manufacturers List) som möjligt (både USA och globalt). Dessa AML.er  ger oss förutsättning att leverera till de riktigt stora bolagen inom bl.a. Oil & Gas och stärker avsevärt vår konkurrenskraft mot asiatiska tillverkare. Under september månad har vi en ny  stor audit inplanerad på plats i NFAB i Örnsköldsvik. Den utförs av en global koncern och  den skulle kunna ge oss möjligheten att hamna på ytterligare en ytterst viktig global AML. 

nordic flanges vd intervju

Fråga 3
I er långsiktiga investeringsplan går det att utläsa att ni fokuserar på att öka automatiseringen i fabrikernas produktion. Hur går det med denna plan och varför fokuserar ni på just detta?  

Nuvarande investeringsplanen är över fem år och vi följer den. Under 2023 gjorde vi stora investeringar i alla tre fabriker samt öppnade ett säljkontor i USA. Under 2024 har vi inte några riktigt stora investeringar inplanerade men arbetet med att investera i mer automatisering fortsätter. Vår tanke är att vidareutveckla den automatisering vi redan har mot möjligheten att arbeta i mer skift men utan full bemanning. 

Fråga 4 
Ni har idag tre stora europeiska stålverk som stålleverantörer samt ett indiskt stålverk som ni godkände under 2023. Hur kommer det sig att ni ville ha en stålleverantör utanför EU? 

Alla kunder kräver inte att vårt råmaterial (stålbillets) skall ha ursprung i EU. För de kunder  som inte har det kravet kan vi, om kunden så önskar, köpa stål från Indien. Priserna är oftast  gynnsammare än EU-producerat stål men å andra sidan är leveranstiderna från Indien  betydligt längre. Således lönar det sig först om man har en riktigt stor order eller långa serier  under längre tidsperiod. Vi känner dessutom att det är ytterst viktigt att vi har flera auditerade och godkända stålverk i vår leverantörsportfölj för att alltid kunna säkerställa leverans till vår produktion. 

nordic flanges group vd intervju

Fråga 5
På kort sikt, vad har ni för mål och hur ska ni uppnå dessa? 

På kort sikt är fortfarande lönsamheten på EBIT-nivå i fokus. Nordic Flanges Group har nu bättre förutsättningar att vara en välmående och vinstdrivande koncern. Fokus ligger helt och hållet på att leverera ett positivt 2024 samtidigt som vi uppfyller alla våra kunders krav och förväntningar. Målsättningen är också att förbättra på nedersta raden. Emissionen har gett oss lägre räntekostnader och vartefter räntorna sjunker kommer också det att förbättras. 

nordic flanges group frederik vd intervju

Fråga 6
I årsredovisningen för 2023 nämnde ni att de åtgärder som ni har vidtagit för att öka lönsamheten förväntas bidra med 20 MSEK i resultatförbättring. Är resultatförbättringen på EBIT-nivå eller är det på sista raden? 

Vi syftar på EBIT-nivån, men eftersom skuldbördan gick ned efter emissionen kommer även  sista raden att påverkas. Vi hoppas dessutom att få draghjälp av lägre räntor framåt. 

Fråga 7
Ni erhöll storordrar från USA om 27 MSEK, respektive 14 MSEK för drygt 1-1,5 år sedan.  När levererades dessa? 

Denna typ av mycket stora order levereras vanligen ut inom 1-5 månader. Vi har dock även några större ramavtal som vi levererar på under 2024.

Läs även

Laddar TradingView Widget
Följ alla marknader på TradingView
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.