VD-intervju med Nordic Flanges (del 2)
Nu har det äntligen blivit dags att offentliggöra den andra delen av intervjun med Frederik von Sterneck, VD och koncernchef för Nordic Flanges Group. I denna intervju går vi bland annat djupare in på deras marknad samt kortsiktiga mål.
Nordic Flanges är en global aktör inom industrisegmentet som har specialiserat sig på smide i rostfritt stål, aluminiumgjutning och avancerad metallbearbetning. Deras affärsidé är att leverera tekniska lösningar med marknadens bästa kundservice.
Till den tidigare intervjun med Nordic Flanges
Fråga 1
Hur ser potentialen ut på den marknad som ni verkar inom och vad ska ni göra för att ta marknadsandelar?
Potentialen är mycket stor. Det är viktigt att förstå att vi inte bara fokuserar på flänsar, utan adresserar även högre specificerade mekaniska komponenter. Vi fortsätter på vår väg att öka andelen OEM-kunder och produktutbud i hela gruppen. I NFAB har under våren OEM andelen ökat signifikant. Vi är mycket nöjda med det även om det i sig ger oss nya utmaningar i produktionen. Även våra finska bolag har ökat sina OEM-andelar samt kraftigt ökat försäljningen av bl.a. smidda rostfria flänsar från NFAB på den finska marknaden.
Fråga 2
Finns det någon marknad ni kommer lägga extra fokus på och i så fall vilken?
Vår satsning på den amerikanska marknaden fortsätter. Det finns flera industrisegment där asiatiska konkurrenter inte är verksamma. Inom amerikansk OEM-industri har vi fastställt att vi har konkurrenskraftiga priser trots att vi tillverkar våra produkter i Sverige och måste skeppa dem till USA. Dessutom har det visat sig att vi kan leverera en högre kvalitet som både amerikanska och asiatiska tillverkare har svårt att nå upp till.
Ett arbete som kontinuerligt är pågående hos oss är att vi skall komma med på så många AML:er (Approved Manufacturers List) som möjligt (både USA och globalt). Dessa AML.er ger oss förutsättning att leverera till de riktigt stora bolagen inom bl.a. Oil & Gas och stärker avsevärt vår konkurrenskraft mot asiatiska tillverkare. Under september månad har vi en ny stor audit inplanerad på plats i NFAB i Örnsköldsvik. Den utförs av en global koncern och den skulle kunna ge oss möjligheten att hamna på ytterligare en ytterst viktig global AML.
Fråga 3
I er långsiktiga investeringsplan går det att utläsa att ni fokuserar på att öka automatiseringen i fabrikernas produktion. Hur går det med denna plan och varför fokuserar ni på just detta?
Nuvarande investeringsplanen är över fem år och vi följer den. Under 2023 gjorde vi stora investeringar i alla tre fabriker samt öppnade ett säljkontor i USA. Under 2024 har vi inte några riktigt stora investeringar inplanerade men arbetet med att investera i mer automatisering fortsätter. Vår tanke är att vidareutveckla den automatisering vi redan har mot möjligheten att arbeta i mer skift men utan full bemanning.
Fråga 4
Ni har idag tre stora europeiska stålverk som stålleverantörer samt ett indiskt stålverk som ni godkände under 2023. Hur kommer det sig att ni ville ha en stålleverantör utanför EU?
Alla kunder kräver inte att vårt råmaterial (stålbillets) skall ha ursprung i EU. För de kunder som inte har det kravet kan vi, om kunden så önskar, köpa stål från Indien. Priserna är oftast gynnsammare än EU-producerat stål men å andra sidan är leveranstiderna från Indien betydligt längre. Således lönar det sig först om man har en riktigt stor order eller långa serier under längre tidsperiod. Vi känner dessutom att det är ytterst viktigt att vi har flera auditerade och godkända stålverk i vår leverantörsportfölj för att alltid kunna säkerställa leverans till vår produktion.
Fråga 5
På kort sikt, vad har ni för mål och hur ska ni uppnå dessa?
På kort sikt är fortfarande lönsamheten på EBIT-nivå i fokus. Nordic Flanges Group har nu bättre förutsättningar att vara en välmående och vinstdrivande koncern. Fokus ligger helt och hållet på att leverera ett positivt 2024 samtidigt som vi uppfyller alla våra kunders krav och förväntningar. Målsättningen är också att förbättra på nedersta raden. Emissionen har gett oss lägre räntekostnader och vartefter räntorna sjunker kommer också det att förbättras.
Fråga 6
I årsredovisningen för 2023 nämnde ni att de åtgärder som ni har vidtagit för att öka lönsamheten förväntas bidra med 20 MSEK i resultatförbättring. Är resultatförbättringen på EBIT-nivå eller är det på sista raden?
Vi syftar på EBIT-nivån, men eftersom skuldbördan gick ned efter emissionen kommer även sista raden att påverkas. Vi hoppas dessutom att få draghjälp av lägre räntor framåt.
Fråga 7
Ni erhöll storordrar från USA om 27 MSEK, respektive 14 MSEK för drygt 1-1,5 år sedan. När levererades dessa?
Denna typ av mycket stora order levereras vanligen ut inom 1-5 månader. Vi har dock även några större ramavtal som vi levererar på under 2024.