Redaktionen
15 Aug, 2024
nfgab vd intervju

VD-intervju med Nordic Flanges (del 1)

Uppdaterad:
15 Aug, 2024

Under förmiddagen den 15:e augusti publicerade industrikoncernen Nordic Flanges Group sin delårsrapport för första halvåret 2024, där de under denna period lyckades redovisa förbättrade bruttomarginaler samt ett positivt EBIT-resultat.

För att få bättre koll på bolaget har vi på TradeVenue fått möjligheten att genomföra en intervju med bolagets VD, Frederik von Sterneck. I intervjun diskuterar vi bland annat årets första halvår samt den amerikanska marknaden. 

Intervjun kommer att publiceras i två delar, varav du finner den första delen nedan. Andra delen kommer att publiceras i början på nästa vecka. 

Till Nordic Flanges Groups delårsrapport för H1 2024

Fråga 1 
Hur har det gått för er under det första halvåret av 2024? 

De stora order som vi erhöll från USA under våren 2023 har uteblivit under 2024. Skälet till  detta är att USA har tagit bort strafftullarna för import av smidda flänsar från Kina och Indien. Detta har asiaterna utnyttjat till fullo och sänkt sina priser på smidda rostfria standardflänsar avsevärt. Vi vill inte konkurrera på så låga prisnivåer. Vi har i stället lyckats utveckla OEM-andelen snabbare. Den har för NFAB näst intill fördubblats under första  halvåret 2024. Vi har således haft en betydligt lägre omsättning under våren 2024 men  avsevärt höjt vår bruttomarginal.

Den stora omstrukturering som vi genomförde i NFAB under december månad har gett resultat. Förhandlingarna med vår hyresvärd i Örnsköldsvik pågår och förväntas bli färdiga under Q3. 

nordic flanges group vd intervju

Fråga 2 
I Q1 nämnde ni att samtliga operativa bolag i koncernen visade ett positivt EBIT-resultat under mars månad. Dessutom låg fasta kostnader under budget. Skulle du kunna ge oss en uppdatering kring hur det har gått efterföljande månader?  

Det har gått enligt vår prognos och plan. Alla bolagen har visat positivt EBITDA. Just i NFAB har EBIT som förväntat varit svag under juni men vi ser tydligt att vi vänt  trenden från de upprepade negativa resultaten i det bolaget. Våra två finska bolag, NFOY och Ferral Components, fortsätter att redovisa både god fakturering, orderingång och EBIT resultat. 

nordic flanges vd intervju

Fråga 3 
Ni har vuxit väldigt starkt i USA de senaste åren. Vad anser ni är den största orsaken till detta? 

Det två stora orsakerna är dels de strafftullar som USA införde på asiatiska leverantörer av  smidda rostfria stålflänsar samt vår höga produktkvalitet. Strafftullarna har under Biden administrationen sänkts kraftigt vilket har gynnat de asiatiska leverantörerna. Valet i november i USA kommer säkerligen ställa strafftullar gentemot främst Kina och Indien i nya  dager. Vår höga produktkvalitet har gett oss en rad nya OEM-kunder i USA. Dessa ser  förvisso även på pris men främst kvalitet, vår breda tekniska know-how och leveranssäkerhet  slår högre än priset i sig.

Fråga 4 
Hur stora var kostnaderna för omstruktureringen av Nordic Flanges AB? 

Omstruktureringskostnaderna var strax under en miljon kronor. Merparten av dessa kostnader bokades under december 2023. 

nordic flanges group vd intervju

Fråga 5 
Om man tittar på försäljningen per kvartal för de senaste 5 åren så har Q1 och Q2 generellt sett varit starkare än de två efterföljande kvartalen. Finns det någon specifik anledning till detta?

Q1 är nystart på året och alla verksamheter sätter fart. Q2 brukar vara bra för man fyller på  inför sommar och sommarunderhåll. NFAB har dock traditionellt haft lite svagare juni men  har kompenserat detta med en stark start i augusti. Tyvärr ser vi även att de traditionella  försäljningstrenderna skiljer sig mer åt nuförtiden än förr. Det har troligtvis att göra med att  vi dels har ändrat vår inriktning från att sälja till enbart nordiska distributörer och nu söker  oss mot OEM-segmenten samt det faktum att vi jobbar betydligt starkare projektrelaterat  internationellt idag vilket också bidrar till ändrat försäljningsmönster. Våra finska bolag har  en stark andel OEM-kunder i Norden och där får vi regelbundet inköpsprognoser från  kunderna. Dessa kunder har i regel en tämligen jämnt fördelad inköpskvantitet under året.  Vårt finska gjuteri säljer stora kvantiteter gjutna aluminiumflänsar till både Tyskland och till  södra Europa. Dessa distributörer har även de relativt jämnt fördelade inköpsvolymer under året. 

nordic flanges group frederik vd intervju

Fråga 6 
Vad gör ni för att minska riskerna kring ökade råvarupriser? 

Vi har bra ramavtal och till viss del även konsignationslager med alla våra leverantörer av  råvaror. Vi har, efter 2023 års enorma prisfluktrationer för rostfritt stål, helt ändrat vårt sätt att offerera våra produkter till kund. Vi får generellt priser från våra leverantörer som gäller  en månad. Våra offerter är aldrig giltiga längre än det månadspriset är giltigt. 

Laddar TradingView Widget
Följ alla marknader på TradingView
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.