Analys
21 Nov, 2022
veckans aktietips

Veckans aktiespaning | SPAC-bolagen

Uppdaterad:
22 Jan, 2023

Natten till fredag rusade SPAC-bolaget Tiga kraftigt på New York-börsen efter att det fulländade förvärvet av LGBTQ-dating-appen Grindr upplevt sin första handelsdag. På sin höjd steg aktien hela 300 procent men till stängningen landade kursen något lägre och befäste en utveckling på imponerande 200 procent!  Fjolårets utveckling av SPAC-bolagen var dock mindre skojig, vilket bland annat framgår av S&P500 och S&P SPAC Index utveckling på 27 respektive enbart 1 procent. I år har marknaden som bekant förändrats väsentligt vilket kastar nytt ljust på SPAC-bolagen. 

Första större svenska SPAC-bolag att sätta kassan i rörelse var tbd30 som med förvärvet av Spolargruppen på ca 800 MSEK tog sikte på att bli nordisk marknadsledare inom spolning och relining av fastigheter. Framgångsrikt företagsbyggande tar tid men sedan förvärvet annonserade har aktieutvecklingen varit ungefär lika spännande som industrin och står nu 6 procent under teckningskurs. När förvärvet annonserades 22 mars 2022 steg kursen med 4 procent men misslyckades även då med att bryta  igenom teckningskursen på 100 SEK. För Stockholmsbörsens övriga SPAC-bolag, Creaspac, ACQ Bure och APAC, närmar vi oss snart halvtid där ett uteblivet förvärv innebär att kapitalet delas tillbaka till aktieägarna igen. 

I Q3-rapporten som Creaspac publicerade i veckan framgår att arbetet med att identifiera målbolag lett till utmanande värderingsdiskussioner men att säljarnas prisförväntningar nu verkar konvergera med marknadens. Kort sagt skriver man att förvärvspriserna håller på att komma ned. Detta samtidigt som Creaspac handlas ca 4 procent under det bokförda egna kapitalet och i princip har en rabatt på kassan. Substansrabatten i kombination med de välrenommerade namn som faktiskt står bakom Creaspac och de andra större bolagen i sektorn gör att den potentiella avkastningen som kan uppstå vid ett kommunicerat förvärv enligt min mening klart överväger risken att få dålig avkastning under en tid. Dessutom börjar det nu i spåren av ränteutvecklingen finnas möjligheter att börja förränta kassan på någorlunda hyggliga villkor – i väntan på ett förvärv - och mer än väl kompensera för förvaltningskostnaderna. 

aktieanalys creaspac men även analys av ACQ bure, APAC-analys samt analys tbd30

Adam J:son Lindh, Aktieanalytiker

Undertecknad äger aktier i Creaspac 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.