Analys
15 Dec, 2019

Veckobrev 51-19

Börsen är ett märkligt djur som när nu Brexit – efter veckans omröstning – verkar definitiv, tar ett rejält skutt uppåt. Brexit som tidigare betraktades som det stora hotet mot börsutvecklingen blir nu något positivt men osäkerhet är som bekant det som marknaden hatar allra mest. Uppenbarligen tyckte marknaden också att osäkerheten om handelsförhandlingarna mellan Kina och USA minskat efter positiva uttalanden från president Trump. Med tanke på alla turer i dessa förhandlingar skulle jag personligen inte dra så stora växlar på det. Hur som helst, veckan slutade upp ca 1,5% och inte mindre än 30 stycken (!!!) 12-månaders högsta noterades på Stockholmsbörsen i fredags.

Stora risker i bioteknik. I veckan fick man ytterligare exempel på riskerna med att investera i bioteknik och att man kommit långt fram i studien är inte någon garanti. Moberg Pharma avslutade veckan ned 60% (!!!) efter att i en amerikansk första fas 3-studie med MOB-015 tvingas rapportera en mycket låg andel (4,5%) som uppnådde fullständig nagelläkning. Däremot kunde man påvisa att en stor andel (70%) som blev av med själva svampinfektionen, vilket brukar vara ett första steg för normalisering av nagelns utseende. Det var uppenbarligen dock långt ifrån det resultat som marknaden räknat med där de flesta analytiker och placerare verkade tro att en utrullning av MOB-015 stod för dörren. Det gick inte mycket bättre för Hansa Biopharma, där marknaden fick en kalldusch av att en ansökan om registrering av läkemedelskandidaten Imlifidase inte verkar kunna lämnas in före år 2023, vilket i sin tur ökar risken för en nyemission. Aktien belönades med en kursnedgång på nästan 40% och har i år därmed gått ned nästan 75%

Pilotskolan har avigsidor. Att en VD och de viktigaste befattningshavarna har ett stort aktieinnehav i ”sitt” bolag är något som de allra flesta inklusive jag tycker är positivt. Problemen uppstår när dessa aktier är belånade och kraftiga kursnedgångar sker. I veckan fick vi ett nytt exempel på det när Sportamores VD (äger direkt och indirekt ca 12% av bolaget) tvangs sälja aktier när belåningsgraden blev för hög och delar av lånefinansieringen snart förfaller till betalning. Detta efter en kursnedgång i samband med den senaste rapporten och som i år summerar till nästan 45%. Även om aktieförsäljningen bara utgör mindre än 5% av VDs aktieinnehav är risken uppenbar att fler tvångsförsäljningar kommer om inte kursen snart stabiliseras. Detta i sin tur skapar en ökad osäkerhet i kursen som gör att just en stabilisering av kursen kan dröja. Hur en VD klarar av att leda ett företag om han eller hon samtidigt privat förlorar mycket pengar är naturligtvis individuellt men är nog generellt inget att rekommendera. En lärdom är kanske att man därför ska ha en större förståelse när ledande befattningshavare säljer aktier för att dra ned belåningsgraden i uppgångsperioder som till exempel när nu Hexagons VD Ola Rollén i veckan sålde lite aktier.

Fastighetsvärderingar. Minnena av fastighetskrisen i början av 1990-talet har av naturliga skäl börjat falna. En sak jag trodde jag lärde mig av krisen är att fastighetsvärderingar inte är gjutna i sten och att de oftast är rörlig materia men tyvärr glömmer jag det allt som oftast. Det behövs inte mycket i form av externa faktorer för att fastighetsvärderingar ska bli obsoleta och lika mycket värda som de papper de är skrivna på. Att åsätta en fastighet ett värde – speciellt i en mindre stad eller med en speciell utformning – utgör också alltid ett problem med ett förhållandevis litet jämförelsematerial att utgå ifrån. Hur som helst en av våra bloggare ”Aktiepappa” här på TradeVenue lyfter i veckan fram, som han tycker den mycket höga värderingen av börsnykomlingen (och kursraketen) K-fastigheters hyresbostäder per kvadratmeter i ett antal medelstora städer. Detta speciellt i förhållande till marknadsvärdena på bostadsrätter på samma orter. Se https://tradevenue.se/Aktiepappa/k-fastigheter-stay-away. Det är enligt min mening sunt med placerare och skribenter som på det här sättet vill ifrågasätta de siffror som presenteras i företagsrapporter och årsredovisningar. Även om Aktiepappa säkert kan kritiseras för att han glömmer de lån som finns i de flesta bostadsrättsföreningar som gör att jämförelsen haltar lite och/eller skillnader i läge och ålder mellan olika fastighetsobjekt. Jag tror att denna typ av skepsis kommer att behövas för att navigera rätt under år 2020 bland fastighetsaktierna.   

Multipelkontraktion. Många aktier har under senare år åtnjutit en ordentlig multipelexpansion dvs marknaden är beredd att betala en högre multipel på vinsten, vilket leder till högre börskurser. Jag skrev i förra veckan om medicinteknikbolaget Sectra, där just detta skett. Ett annat exempel på en sådan utveckling är den defensiva favoriten ICA, där vinsten per aktie sedan 2016 i princip har stått stilla samtidigt som aktien stigit med 60%. Men det finns undantag där en betydande multipelkontraktion har skett. Ett exempel på det är Collector, där kursen på tre år mer än halverats medan vinst per aktie på 12 månaders rullande basis under samma period stigit med 45 %. Det är inte heller så att konsensus ser något brant vinstfall nästa år utan förväntar sig tvärtom att vinst per aktie stiger med 13%, vilket skulle göra att kontraktionen blir ännu större. Visst, kreditförlusterna lär öka i den sämre konjunkturen, som de flesta tror står för dörren. Men förklarar det en sådan omvärdering? Balders storägare och VD Erik Selin, som tillika är en av de större ägarna i Collector och som ökat på sitt innehav under året har med åren fått lite magi kring sig när det gäller sina privata aktieinvesteringar (jämför till exempel K-fastigheter). Det har uppenbarligen i det här fallet inte räckt…

Ny videointervju med Rottneros VD. I veckans nummer av Affärsvärlden rekommenderas köp av Rottneros (bevakat av TradeVenue) grundat bland annat på bolagets starka kassaflöden trots en sämre massakonjunktur. För den som är intresserad av att få en djupare inblick i bolaget och utvecklingen på massamarknaden rekommenderas att titta på vår nyproducerade video med en intervju av bolagets VD Lennart Eberleh. Se https://tradevenue.se/intervju-lennart-eberleh-vd-rottneros.

Denna vecka blir den sista ”riktiga” på året och innebär också den sista arbetsveckan detta år för många inför en lång ledighet. Men det finns fortfarande mycket spännande att se fram emot. HMs försäljningssiffror på måndag samt ett antal delårsrapporter från vitt skilda bolag som Nobina, Oasmia och MQ. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!

Claes Vikbladh 
claes@tradevenue.se

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.