Analys
5 May, 2019

Veckobrev v19

Trots överlag fortsatt starka rapporter orkade inte Stockholmsbörsen sin uppgångsfas utan slutade ca 1% ned. En rekyl har väl legat lite i luften efter aprils kraftiga uppgångar och uttalanden från Fed som tydde på att någon räntesänkning inte är aktuell fick världsbörserna att vända nedåt. Powercell var utan tvivel veckans utropstecken med en uppgång på 80% som gör att bolaget nu värderas till 5 mdr SEK.

Fortsatt positiva nyheter från Samhällsbyggnadsbolaget (SBB). Om 2018 var det stora genombrottsåret för SBB (bevakat av TradeVenue) verkar inte 2019 bli så mycket sämre. Av Q1-rapporten framgår att det långsiktiga substansvärdet per aktie fortsätter att öka och har nu på tolv månader (exklusive utbetalda utdelningar) ökat med 22%, vilket även med de gynnsamma förutsättningar som råder för fastighetsbolag är en bra siffra. Försäljningen av DNBs huvudkontor i Oslo (som skedde i april), visar på ledningens förmåga att fortsätta göra bra affärer. Många med mig skakade nog lite på huvudet när ”lilla” SBB gjorde denna stora affär för två år sedan (och dessutom betraktade det som en samhällsbyggnad i sin klassificering av fastigheter). När nu SBB säljer fastigheten gör man det med en drygt 10% vinst i förhållande till inköpspriset och en uppskattningsvis nästan 30% avkastning på eget kapital. Att SBB nu också erhållit ”Investment Grade” och tar steget in i ”Premier League” gör att den genomsnittliga räntan med stor sannolikhet kan sänkas från den nuvarande nivån kring 2,5%. Man kan slutligen notera hur intresset för samhällsfastigheter hela tiden ökar. Nyligen lyckades Wihlborgs sälja en sådan fastighet i Lund efter vstor budgivning till ett värde om ca 1,4 mdr SEK, vilket ger en yield på under 4%. Visserligen med en återstående kontraktstid om 15 år men ändå….

Nya mattrender. I veckan börsintroducerades i USA Beyond Meat, som producerar ett grödobaserat köttsubstitut och intresset för sektorn verkar vara enormt. Med en uppgång på över 160% tillhör aktien en av de mest framgångsrika börsintroduktioner i USA på länge. Börsvärdet uppgår därmed till nästan 4 mdr USD. Det är inte illa för ett företag som förra året omsatte mindre än 100 MUSD och gick med stor förlust. Det noterade företag i Sverige som i alla fall jag tänker på när det gäller utveckling av hälsosam kost är Midsona. Det har under senare år utvecklats från att vara enbart ett hälsokost- och egenvårdsproduktsföretag till att allt mer komma in på olika typer av ekologiska livsmedel. Förvärvet av tyska Davert förra året har ytterligare förstärkt Midsonas ställning inom området i Europa och ekologiska produkter står nu för 50% av omsättningen. Efter en fantastisk kursutveckling under de senaste fem åren fram till mitten av förra året har kursen dalat ordentligt. Den senaste delårsrapporten i veckan gav kanske inte någon direkt köpsignal med en mindre negativ organisk tillväxt och sjunkande bruttomarginaler men detta är enligt min mening övergående och utgör ett bra tillfälle att komma in i aktien på ett P/E-tal om ca 16x årets vinst (min uppskattning). Intresset för ekologiska livsmedel kan tyckas stort idag men det är nog ingenting mot vad det kommer att bli – i alla fall om man lyssnar på dagens ungdomar.  Sedan kanske potentialen i Beyond Meats vegoburgare är lite större än i huvuddelen av Midsonas produkter men ändå…. För övrigt är det kanske dags att i Sverige återuppväcka den gröna snabbmatskedjan Meaning Green, som på slutet av 1990-talet skulle utmana Mc Donalds. I stället för 100 snabbmatskedjor och börsintroduktion avvecklades de fyra restaurangerna efter två år med stora förluster för annars så framgångsrika affärsmän som Rune Andersson och Greg Dingizian. Nu 20 år senare skulle nog tiden vara mogen. Det är som alltid det här med timing.

Kanonresultat från MIPS. Även om Q1 traditionellt är ett ”litet” kvartal för hjälmsäkerhetsföretaget Mips framstår det första kvartalet i år som helt fantastiskt. Omsättningen steg valutarensat med över 70% och rörelseresultatet ökade till 11,8 MSEK (1,8) vilket innebar en rörelsemarginal på 26%. Även om man inte efter ett enskilt kvartal ska frestas dra ut trenden framstår det inte som orealistiskt att bolaget i likhet med förra året har möjlighet att växa med 50% och uppnå en rörelsemarginal om mer än förra årets 38%. Bolagets eget mål är att år 2020 ha en omsättning om 400 MSEK och en rörelsemarginal om 40%, vilket i så fall framstår som ett försiktigt mål. Mips har med sin patenterade teknologi speciellt väl lyckats penetrera hjälmmarkaden för cyklister – ett område som ju växer explosionsartat men går nu in på hockeysegmentet. Aktien har på ett år stigit 140% och har nu ett börsvärde på 4 mdr SEK!!! Det innebär ett P/S-tal om 14x och ett P/E-tal om 45x på mitt försök ovan till prognos för helåret. Inte billigt men var hittar man denna form av tillväxt och där affärsmodellen är så skalbar?

Synergierna börjar visa sig. Efter ett antal riktigt dåliga rapporter lyckades Mekonomen i veckan överraska marknaden och aktien tillhörde en av veckans vinnare med en uppgång på 17%. Fjolårets köp av danska FTZ och polska Inter-Team har fördubblat omsättningen i koncernen och i grunden ändrat förutsättningarna för bolaget genom betydande möjligheter till synergier på bland annat inköpssidan. Förutom en bra tillväxt (organiskt +4%) i den ”gamla” verksamheten verkar nu integrations- och kostnadsbesparingsarbetet börja bita och rörelsemarginalen för hela koncernen nådde 7,4%. Trots en stor nyemission i samband med förvärven är Mekonomen högt skuldsatt med en nettoskuld på ca 4 mdr SEK (nästan lika mycket som börsvärdet), vilket gör att veckans rapport är dubbelt glädjande. En fortsatt trist resultatutveckling hade nog kunnat tvinga fram en nyemission till. Misstänksamheten mot den amerikanske huvudägaren LKQ Corporation (26,5% av kapitalet) lär också minska, där vissa tidigare gått så långt som till att tro att dessa avsiktligen velat hålla ned resultatet för att billigt kunna köpa resten av bolaget. För att trycka på köpknappen skulle i alla fall jag dock vilja se ännu ett bra kvartal speciellt som påskens placering i Q2 i år lär ha haft en positiv påverkan

Äntligen en hel handelsvecka framför oss!!! Det är första gången på tre veckor - med massor med intressanta rapporter med allt från Securitas till Betsson. Att maj traditionellt inleder en dålig period på börsen trumpetas nu ut på ett sätt som gör att det lätt kan bli självuppfyllande. Välkommen till en ny och spännande vecka!!!

 

Claes Vikbladh

claes@tradevenue.se

 
Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.