Nyhet
22 Sep, 2023

VOLVO: PÄR BOMAN HAR EFARENHETEN SOM KRÄVS – ANDERS OSCARSSON

Uppdaterad:
22 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pär Boman har erfarenhet som krävs för att ta vid som ny ordförande i lastbilskoncernen Volvo och navigera i den omställning som bolaget och branschen står inför.

Det säger Anders Oscarsson, AMF:s ägaransvarige och ledamot i Volvos valberedning, till Nyhetsbyrån Direkt strax efter att förslaget presenterats om att välja Pär Boman till ny ordförande för Volvo vid stämman i mars 2024.

"Jag tror att Pär Boman blir en bra ordförande som kan växa in i rollen för att se till att värdet på Volvo varar och till och med ökar", säger han.

I sammanhanget belyser Anders Oscarsson att Volvos nuvarande ordförande Carl-Henric Svanberg har avböjt omval efter 12 år på posten.

"Det är stora skor att fylla i ett otroligt viktigt uppdrag. Vi har letat efter en person som kan fylla det här tomrummet och vi har landat i att Pär Boman har den erfarenheten från sina ordförandeuppdrag i SCA, Essity och Handelsbanken", säger han.

Volvo och fordonsbranschen står inför stora utmaningar, med övergången till batteriteknik, hållbara transporter och omställningen det innebär, påpekar Anders Oscarsson.

"Volvo har vuxit mycket, men står nu också inför en transformation som kommer att ske. Bolaget behöver en duktig ordförande som står på tårna och är väl insatt för att kunna navigera i den här marknaden", säger han.

Pär Boman har väl ingen lastbilserfarenhet?

"Det hade inte Carl-Henric Svanberg. Han kom från Assa Abloy och Ericsson. Pär Boman är mer allmänt kunnig och är väl insatt i de här frågorna", säger Anders Oscarsson.

Spekulationer i media och från analytikerhåll har gjort gällande att Volvo kan komma att se över en eventuell avknoppning av verksamheten inom anläggningsmaskiner (VCE).

Är en uppdelning av Volvokoncernen något som är aktuellt?

"Det är inte valberedningens uppgift att lägga fram den strategiska utvecklingen för Volvo. En strategisk översyn är inget som vi i valberedningen definierar som ett uppdrag när man utser en ny ordförande", säger Anders Oscarsson.

AMF Pension & Fonder är fjärde största ägare i Volvo med ett innehav om 3,5 procent av kapitalet och 5,4 procent av rösterna.

Pär Boman, som är ordförande i valberedningen, representerar Volvos största ägare Industrivärden som äger drygt 9 procent av kapitalet och närmare 28 procent av rösterna i lastbilskoncernen.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.