
Blog Archive
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Rottneros är en producent av pappersmassa med en global försäljning. Vid Rottneros två svenska bruk – Vallvik och Rottneros – finns en produktionskapacitet om ca 440 000 ton massa per år. Vidare har Rottneros en ny satsning på fibertråg som bland annat används till paketering av livsmedel. Omvärldsfaktorer är av yttersta vikt där massapriset, valutaförändringar (USD, EUR) och insatsvarorna el, kemikalier och ved är de viktigaste.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Quartiers Properties är ett svenskt börslistat fastighetsbolag med verksamhet på den spanska solkusten. Quartiers har under en period om cirka två och ett halvt år byggt upp en fastighetsportfölj värderad till motsvarande 560 miljoner kronor. I portföljen finns både utvecklingsfastigheter och förvaltningsfastigheter för att skapa en långsiktighet i portföljen samtidigt som bolaget kan växa genom försäljning av lägenheter på den allt starkare fastighetsmarknaden i Malagaregionen.
- Se fullbevakad bolagspresentation
SpectrumOne är en pionjär inom förädlad sms- och onlinemarknadsföring som skapar bättre kundrelationer. Med sofistikerade marknadsföringslösningar genererar SpectrumOne, ökad lojalitet och värdefulla insikter om kundpreferenser åt sina samarbetspartners.
Other

Återbesök hos Brookfield Asset Management
För cirka två år sedan skrev jag en analys om det enorma investmentbolaget Brookfield Asset Management. Det kan ses som Kanadas svar på Berkshire, om än inte med samma antal bolag. Istället för Warre B leds detta anrika bolag av Bruce Flatt, som tidigare blivit hyllad och prisad av Forbes. Beträffande Bruce i allmänhet, men hans – och därmed BAM:s – syn på framtiden är denna video från den 24/6 2020 intressant.
Jag äger sedan tidigare Brookfield Infrasctructure Partners samt Brookfield Renewable Partners, vilka kan ses som två av de fem ben som ryms under BAM:s paraply; infrastruktur, förnyelsebar energi, fond- och värdepappersförvaltning samt fastigheter. Jag valde att ta in dessa främst för att jag lockas av deras breda spridning i såväl bestånd som geografi, dels då de vid inköpstillfället hade en attraktiv direktavkastning därtill sund utdelningsandel, kassa och kassaflöde.
Beträffande BAM har jag länge varit intresserad, men då jag fram tills i år främst har fokuserat på utdelningar har de fått stå kvar på bevakningslistan. När jag nu har uppnått en sorts egenvald kvot om förväntade utdelningar är fokus lite mer, om än ej fullständigt, på lite mer defensiv tillväxt. Detta bedömer jag BAM, med dess över 120 års historik (likt mitt innehav Sofina), svara mot.
En av anledningarna till att BAM lockar är dess starka balansräkning. Företaget har 65 miljarder dollar i kapital, 8 miljarder dollar i långfristig skuld och 57 miljarder dollar tillgångskapital. Företaget har fokuserat på att stärka sin balansräkning hos både sina ”midre delar/ben” som sitt eget. Med starka balansräkningar kan enheterna nu arbeta på egen hand med lite mindre beroende av BAM. Förutom att stärka balansräkningen har bolaget också ökat sin likviditet sedan covid-19 inträffade.
Utöver detta har bolaget, med Flatt i spetsen, tagit beslutet att börja minska sina tillgångar i värdepapperstillgångar samt fixed income, för att mer övergå till reella tillgångar, såsom just fastigheter. Jag går med den övertygelsen att vi kommer leva med låga räntor under en mycket lång tid. Som bekant sade Powell att det är först kring slutet av 2023 som FED ser en möjlig höjning. Detta tror jag inte kommer att ske och om så även är fallet kommer det vara mycket låga procentenheter. Således finner jag det som kommuniceras i nedan bilder, tagen från deras kapitalmarknadsdag den 24/9, vara tilltalande.
Något som har fått mig än mer intresserad är deras investering i Indiens telekomsektor. Vän av kunskap känner säkert till att såväl Facebook som Amazon är här och slåss. Just förstnämnda har, sedan tidigare, ett samarbete med Jio Platforms.
Trots covid-19 har detta monster till bolag visat att de står lika robusta likt Jonas Sjöstedt för de hot han väller ur sig… hmm, ber om ursäkt. Låt sista vara kvar, men tänk vice versa. SÅ robust har bolaget stått. Nedan bild kommunicerar sannerligen de beryktade tusen orden.
Jag är, som sagt, intresserad att ta en position i ett bolag som jag förutspår vara en stabil pjäs i en väldiversifierad och mer defensiv portfölj. Stabil kassa, pålitlig och kompetent ledning därtill en fin historik talar för att de förstår hur att segla på de sju börshaven. För den som äger Spiltan Globalfons Investmentbolag och som ej ”har koll” kan meddelas att BAM är det tredje största innehavet med en vikt om cirka 6 %.
Vad anser du? Är det ett bolag att äga? Kommer de att kunna fortsätta leverera aktieägarvärde? Medan andra fokuserar på ”den nya ekonomin” á la Kinnevik och Prosus kan BAM vara ett bra innehav som mer står på reella ben.
Tack för en intressant analys! Hur ser du på deras strategi att vikta om till mer realtillgångar i skenet av skenande tillgångspriser inom just realtillgångar. Bedömning är att räntan kommer förbli låg men det är ju ingen djärv bedömning av Flatt utan något som marknaden prisat in de senaste åren?
Jag vill också passa på att fråga om du har gjort någon sammanställning över skatter, transaktionsavgifter och andra administrativa avgifter vid handel med utländska investmentbolag. Jag tänker då framförallt på de europeiska bolagen. Kanada och USA har väl bara växlingsavgift och kupongskatt på utdelningen, men Frankrike har en transaktionsavgift vill jag minnas. Hur står det till med Nederländerna och Belgien? Italien?!
Vänlig hälsning
N. Schneider
Hej och tack för såväl besök som kommentar!
Flatt är nog inte först ut, men ej heller sist. Detta är inget som BAM har "kommit på" i år/förra året, utan om du går tillbaka och studerar deras ageranden (samt läser rapporter), så framkommer strategin sedan flera år tillbaka.
Tyvärr har jag inte gjort någon sådan sammanställning du frågar om. Det jag gör är att jag skriver ned hur mycket jag betalar i källskatt för envar bolags utdelning och sätter sedan denna i relation till det AVA "betalar" ut tre år senare.
Mig veterligen har de flesta länder i Europa mindre tacksamma avgifter/höga källskatter. Nederländerna, Belgien, Frankrike och Italien ligger mellan 25-35 % i källskatt! Tacksamt är att UK i alla fall har 0 %.
Tack för besök och kommentar!
Allt gott!
/Cristofer
Tack för ditt svar! Utöver källskatt så tillkommer det ju ibland även transaktionsskatter vid handel med europeiska bolag. Har ställt frågan till Avanza men ännu inte fått något bra svar. Kanske spelar det inte heller så stor roll för privatinvesterare som i första hand bör ha koll på kupongskatt och växlingsavgift. Bifogar i alla fall en översikt av de transaktionsskatter som jag efterfrågade tidigare om det kan komma någon annan till användning. https://taxfoundation.org/financial-transaction-taxes-in-europe/
Vänlig hälsning
N. Schneider