Mål - kvalitativa och/eller kvantitativa
Embryot till detta inlägg kommer från min bloggkollega och vän – Miljonär Innan 30, som den 9 januari skrev ett inlägg om målsättningar. Precis som nämnda konstaterar är de första veckorna i januari en tid då näst intill alla och envar formulerar tillika skriver och presenterar mål. Dessa kan vara sådana som ”jag skall läsa minst 10 böcker” och ”jag skall göra en Ironman”. Många, bland annat The Dividend Story, har också skrivit om vikten att inte gå ut för hårt, men att vara dedikerade och hängivna. Jag tror vi alla har en bekant eller närstående som har bestämt sig för att ”ta tag i hälsan” och som därefter köpt gymkort, bokat en PT, beställt hem diverse kosttillskott, köpt de senaste idrottskläderna et cetera för att sedan lägga ned efter tre till fyra veckor.
Det som MI30 kommer in på är när man vill ha och sätta mål som inte så lätteligen låter sig mätas och där prestationen mer lyser med sin från- än närvaro. ”Jag vill ha ett mer lugnt år” – hur mäter man det? Vad definierar det? Visst kan man vara noga med att säga ”nej” till fler saker än vad man tidigare har gjort, men det handlar ändå om en känsla, vilket det inte gör när man bockar av den tionde lästa boken.
"[...]Många har också som mål att öka utdelningarna med X procent. Detta är såväl bra som mindre bra[...]"
Jag brukar sällan ha eller skriva ned mål såsom ”läsa 20 böcker” – inte för at jag tycker det är något negativt med förfarandet, utan för att det inte ger mig något. Det är behållningen av läsandet; innehållet som ger mig glädje, kunskap samt eskapism och om jag upplever detta av att ”bara” läsa ett tiotal böcker mår jag bra och således är mitt mål – att fokusera på ett välmående och utveckling – uppnått. Att addera är att jag är uppvuxen i en familj där läsning var en naturlig del av vardagen och således har jag alltid haft en bok på mitt skrivbord, viket jag vet och förstår att alla inte har.
Att ha som mål att läsa tio böcker riskerar att leda till att det blir mer jakt på att bocka av alla böcker, än att faktiskt LÄSA dem. Varför då inte sätta som mål att man ämnar läsa mer och då bestämma att X antal timmar i veckan vill jag lägga på läsning, må det vara en bok, tidning eller något annat, men X antal timmar skall ägnas till läsning(?). Även om timmar kan bli det man jagar ökar möjligheten att det är läsningen och behållningen av denna som hamnar i fokus.
Många har också som mål att öka utdelningarna med X procent. Detta är såväl bra som mindre bra. Bra då det går att mäta och uppnå (dvs. SMART), mindre bra då det, om det skall dras till sin spets, tvingar personen att kanske investera i bolag som just då har hög direktavkastning, men som i övrigt är allt annat än ett bra bolag. Varför då inte ha ett mer kvalitativt mål om att ”bara” öka utdelningen utan att nämna några exakta procent mer än att det skall överstiga inflationen?
”F*n – en månad kvar och jag ligger 1000 kronor back från mitt mål om en utdelningshöjning på 8 %. Jag ”måste” således köpa ännu mer i Y, även om de troligtvis kommer att sänka utdelningen nästa år samt de risker som bolaget just nu utsätts för…”
När jag arbetar med mål utgår jag från en måltavla, som jag reviderar envar år. Den är menad att vara en inspiration och motivationshöjare – inte att ge mig dåligt samvete eller att känna mig mindre lyckad om jag inte gör allt som jag hade hoppats/hade velat. Bilder, kärnmeningar och kärnord är mycket tacksamt att använda sig av, då de gör att hjärnan måste tolka, reflektera och bearbeta. När jag skapar min måltavla brukar jag sätta som riktlinje att det skall vara 7-10 bilder och/eller kärnord.
Som ett exempel kan tas Stina, som har som mål att utveckla och bli än mer insatt i yoga, umgås med sina vänner och familj mer, meditera, utvecklas inom investeringar samt att äta mer hälsosamt. Istället för att skriva ned och säkert ”glömma” dessa gör hon en måltavla, som hon dels skriver ut och sätter på kylskåpet, dels har som bakgrund på sin mobil och på andra ställen där hon vet att hennes ögon ofta fastnar.
Jag säger inte att ett visst förfarande är bättre, eller sämre, utan att vi alla har olika metoder. Välj den som passar dig bäst, men fråga dig alltid vad syftet är och var ärlig mot dig själv. Målen skall utgå från dig och skall inte vara till för att kunna ”skryta” om, utan de är enbart för ditt bästa; din utveckling.
Han: ”Jag har läst 10 böcker”.
Hon: ”Okej – och?”
Han, men med andra formulerade mål: ”Jag läste tre böcker i år och jisses vad intressanta och lärorika de var. Visst tog det tid, men men. Jag lärde mig bland annat X, Y och Z och detta kommer jag ha stor använding av."
Hon: ”Kul och bra!”
Vilket låter mest eftersträvsamt?
Resonerar jag fel?