
Blog Archive
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastator är Sveriges enda börsnoterade investmentbolag specialiserat på fastighetssektorn. Bolaget investerar i entreprenörsdrivna företag med koppling till fastighetsbranschen. Genom ett aktivt ägarskap, där Fastator bidrar med kapital, fastighetsexpertis och kompetens i frågor som rör finansiering, hjälper bolaget företag att nå sin fulla tillväxtpotential. Fastator investerar i både noterade och onoterade bolag med en ägarandel om i regel lägst 10 och högst 50 procent. I regel investerar bolaget minst 50 MSEK per investering.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar i huvudsak kommersiella fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum. Med hyresgäster som täcker spannet från nystartade bolag och entreprenörer till några av Sveriges ledande och största industribolag skapar Fastpartner hållbara miljöer med god värdetillväxt.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden ABs (SBB) affärsidé bygger på att långsiktigt äga, förvalta och utveckla bostads- och samhällsfastigheter samt driva detaljplansprocesser för bostadsfastigheter. SBBs fastigheter återfinns i svenska och norska städer med underliggande tillväxt, generellt är fastigheterna belägna i när anslutning till ortens centrum med goda kommunikationer.
Other

Vänligen lyssna!
Beträffande historia i allmänhet, men människans i synnerhet finns mycket att säga. Jag tror att vi är många (alla?) som är benägna att hålla med i att det finns inte bara en gnutta, utan mycket av samma i såväl Oscar Wildes ”History do not repeat itself, but it rhymes” som George Santayanas ”Those who cannot remember the pasta re condemned to repeat it” och Voltaires ”History never repeat itself. Man alway does”. Dessa har gemensamt att de berättar hur människan, likt alltid men som ändå tycks ta många ”på sängen”, är skyldig och ansvarig för var hon idag befinner sig och för vilka vägar hon valt som har lett henne dit.
När vi investerar begår vi misstag. Vissa mer än andra, men alla, precis alla, har begått och kommer fortsätta begå misstag. Om man är duktig, klok, intresserad av att lära sig och att utvecklas, men framför allt av att lyssna, kommer dessa misstag inte bara bli färre till antalet, utan även mindre påverkande på totalen.
Growth mindset, eller dynamiskt mindset som det även kallas, är en nyckel till all utveckling som inte kommer av att man har en talang. Precis som vi är få som säger emot Stenmarks visdomsord om att ”det är fascinerande, men ju mer jag tränar och anstränger mig, desto mer tur har jag”, tror jag vi är få som säger emot att fokus, vilja, insats och motivation slår talang alla dagar i veckan. Om inte kan John McEnroe tas som ett passande exempel. Medan Björn Borg tränade och verkligen satsade, levde den vänsterhänta amerikanen (född västtysk!) livet och mer ”chillade”. Finalen 1980 ger ännu rysningar, även för mig som inte är lika såld på tennis som t.ex. Claes i Kvalitetsaktiepodden.
Vad har dynamiskt/statist mindest och människans historia för likheter? Många och den jag vill lyfta fram är att vi alltid tycks upprepa tidigare begångna misstag. Varför? Varför gör du om samma misstag gång på gång, trots att du redan vid första tillfället sa till dig själv; ”aldrig mer”?
Kanske har du gjort som jag och många förespråkar, dvs. att skriva ned dina analyser, tankar och känslor samt föra journal över dina transaktioner och de beslut som har legat till grund? Kanske har du även haft en djävulsadvokat som lyssnat till dina argument och där du lyssnat till dennes motsatta dito? Men trots detta har du upprepat samma misstag. Gång på gång. Varför?
Svaret är detsamma som för människan generellt. Trots att vi efter WW1 sa ”aldrig mera krig” stod vi i skyttegravarna bara 11 år senare... Trots att ”alla” strateger sade att Ryssland/Sovjetunionen är omöjligt att invadera försökte såväl Karl XII som Napoleon och Hitler sig på detta uppdrag. Svaret stod i historieböckerna. Svaret gick att lyssna till från de lärda. Allt som behövdes var att lyssna.
Läs gärna det sista, för det är ingen mirakelkur som behövs. Anledningen att du tycks upprepa samma misstag är att du inte lyssnar. Du kanske hör, men lyssnar du? Det är en stor skillnad, då sistnämnda erfordrar fokus och att man är aktiv, medan sistnämnda, dvs. att höra, är något passivt (jag hör radion i bakgrunden, men jag lyssnar inte "aktivt"). Historien talar till oss, men lyssnar vi? Ytterst sällan och de få som gör det befinner sig i kraftig minoritet relativt resten av mänskligheten. På börsen och inom investeringar syns det än tydligare vilka som lyssnar; Warren Buffett, Per-Håkan Börjesson, Jacob Wallenberg, Bill Ackman med flera. De lyssnar aktivt.
Något som tyvärr har blivit allt vanligare de senaste åren är att folk arbetar så hårt att de går in i väggen; de bränner ut sig. Just studen käftsmällan kommer är för vissa en chock, men det borde inte vara det. Ej heller skulle den hemska situationen ha behövt inträffa, för hade vderbörande lyssnat till kroppens och knoppens signaler, kollegornas och vännernas varnande röster mm. hade nog Rockys högerkrok kunnat undvikas.
Även om ovan är en tråkig och "hemsk" metafor är andemeningen densamma som i hela inlägget; tenderar du att gång på gång återupprepa tidigare begågna investeringsmisstag? Varför? Varför lyssnar du inte? Varför visar du dig själv inte den respekten?
Är du en god lyssnare, eller är du mer den som låtsats och mer spelar intresserad medan dina tankar är någon annanstans? Varför? Historien talar till dig!
Bloggaren tycks leva i en föreställningsvärld där alla problemställningar kan rationaliseras. Det blir lite som i den amerikansk serien Ally McBeal där den kvinnliga huvudrollsinnehavaren konstaterade. Alla de killar som verkligen hade varit bra för mig var jag ointresserad av. De män som var direkt dåliga för mig fann jag spännande. Hur hanterar man en sådan situation? Varför är det så? Man söker sig till situationer man känner igen.
När jag började läsa bloggar var Lundaluppen en stor profil. Det var värdeinvestering som gällde. Nu handlar allt tillväxt. Pendeln svänger. Värderingen tycks inte spela någon roll.l Själv har jag köpt Altria och kollar på Enbridge. Vem är intresserad av dessa bolag? ingen. Människan är ett flockdjur. Skall en göra något skall alla.
MvH
Lars
Hej Lars och tack för din kommentar - long time no see/hear(?).
Altria och Enbridge? Dem äger jag, så där är vi i alla fall två.
Flockbeteende absolut, men varför lyssnar man inte. Lättja? Rädsla att vara contrarian? Finns många förklaringar, men de biologiska ses som de mest applicerbara.
Tack för besök och hoppas allt är bra med dig!
/Critsofer
Jag tror inte någon lyssnar på vad någon annan har att säga. Jag hade en diskussion på Lundaluppens värdeinvesterar blogg om a random walk på aktiemarknaden. Han blev förstärkt i sin övertygelse. Jag blev fullständigt övertygad i min. Blir lite som en politisk debatt. Står någon upp och säger. Detta har jag inte tänkt på. Här hade jag fel. Det tror jag inte. Folk ändrar sig inte. Det pratas om fattigpensionärer i den politiska debatten. Då skall man komma ihåg att det finns ingen grupp i samhället som är mer nöjd med regimen en dessa fattigpensionärer.
MvH Lars
Hej Lars,
Jag har en del Altria och tar till mig Enbridge för att titta lite närmare på. Tack!
Till Sofokles, oj vad det skulle vara kul att skriva lite om mina tankar om historia, människor mm mm :) Men nu är det läggdags. God natt!
/Guldfirren
Hej guldfirren och tack för besök tillika kommentar!
Vad hindrar dig från att skriva? ;)
Må väl!
/Cristofer
Olika medier spelar ju en stor roll i hur / vad som framställs.
exvis Placera i all ära som lägger ut allt på Avanza, de publicerar dagligen listor på heta sektorer som man skall investera i. Värderingar lyfts aldrig fram ngt djupare. Mer ngn form av momentum trade. Kylskåpsjournalism för att trigga intresse.
Bara o plocka ngt av nämnda bolag så går de bra typ.
Att veta vad o varför och vad det är av värde av det man äger, tar bort mycket felbeslut när det väl skakar, för de gör det förr eller senare i alla bolag.
Om man kollar podfronten, så har nog snart vartenda förvaltare varit intervjuad o de har alltid samma innehav o diskutera. Sinch, Embracer, Evo, Stillfront och alla älskar dem, så de är sämsta tempmätaren på om de är bra eller dåliga investeringar, sell-side pratar alltid i egen bok o lyfter aldrig fram skräpet. Om de nu stagnerar ett år vilket är troligt så kommer ingen prata om dem.
Tittar man in på twitter ser du samma sak, en skrämmande upplevelse med alla som postar bilder av deras portföljer med dylika nämnda innehav. Och man ser flocklika grupperingar heja på varandra. Ingen verkar tro det finns risk där. Det skall bara fortsätta. Man bör inte använda twitter mer än som en trendindikator.
Och det är ju klart att folk påverkas av vad de matas med dagligen kring dem. Det krävs stor integritet att tänka rationellt i bruset.
I slutändan måste man komma till insikten vilken typ av investerare man är och vad man är bekväm med, och vad syftet är ,det är en lång process. God nattsömn skall inte underskattas.
mvh
Hej och tack för besök och kommentar.
Ett ord: Enig!
Tack att du delar!
Önskar dig allt gott och en trevlig påsk!
/Cristofer
Valfisken,
Bra. Detta investerande visar om inte annat att det är en modeindustri. När jag började läsa bloggar hade nästan alla ett meddelande av typ jag är 80% Graham och 15% Fisher. Att fördjupa sig i Grahams The Intelligent Investor var ett måste. Det handlade om att identifiera ett värde i bolaget att leta vallgravar. Den ointagliga borgen.
Nu betyder tillväxt allt. Bara det finns en spännande historia att lägga fram så skall alla med. Graham säger så här om riskhantering everyone should keep a minimum of 25% in bonds. That cushion he argues will give you the courage to keep the rest of your money in stocks even when stock sinks. Så sant. Ingen pratar om detta idag.
MvH
Lars