
Taggar
Fullbevakade bolag
- Se fullbevakad bolagspresentation
Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar i huvudsak kommersiella fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum. Med hyresgäster som täcker spannet från nystartade bolag och entreprenörer till några av Sveriges ledande och största industribolag skapar Fastpartner hållbara miljöer med god värdetillväxt.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Maha Energys inriktning är att köpa och utveckla tidigare upptäckta men tidigare underpresterande olje- och gastillgångar samt också genomföra egen prospektering. Bolaget har en uttalad strategi för att öka tillgångsportföljen, som innebär att de olika delarna: produktion, utveckling av befintliga innehav och utforskning av områden kring befintliga fält ska bidra i följande proportioner 40:40:20.
- Se fullbevakad bolagspresentation
Rottneros är en producent av pappersmassa med en global försäljning. Vid Rottneros två svenska bruk – Vallvik och Rottneros – finns en produktionskapacitet om ca 440 000 ton massa per år. Vidare har Rottneros en ny satsning på fibertråg som bland annat används till paketering av livsmedel. Omvärldsfaktorer är av yttersta vikt där massapriset, valutaförändringar (USD, EUR) och insatsvarorna el, kemikalier och ved är de viktigaste.

Akelius är som ni säkert vet på gång med att ge ut en D-aktie med fast utdelning på 0,1 Euro om året vilket motsvarar runt 5,5% direktavkastning (det kan bli mellan 5,4 och 5,7% då priset inte är satt i detalj än). Med en inflation på 2% och skatt i ISK/KF på 0,5% tycker jag det är för dåligt för att ingå i en portfölj där man önskar kunna plocka ut 4% om året och höja uttagen i takt med inflationen.
Jag har tidigare köpt preferensaktier vid runt 6-6,5% utdelning eftersom jag då tycker det är tillräckligt nära att kunna betala 0,5-1% skatt, plocka ut 4% och sen återinvestera resten för att få högre utdelning nästa år som nästan täcker inflationen. Troligtvis är preferensaktier vid 6% utdelning något sämre än börsen som helhet, men jag har varit villig att betala lite extra för den ökade stabiliteten som en fast utdelning erbjuder. Vid 5,5% går däremot inte kalkylen längre ihop för min del. Skulle börsen braka ihop och bara ge 2-4% om året i snitt de kommande 20 åren hade ju dock 5,5% varit toppen. Så det kanske är för girigt av mig att tacka nej till 5,5% och tro på minst 4% uttag per år plus inflation. Det får framtiden utvisa.
Även om inte D-aktien känns lockande så kan den påverka oss som äger Akelius pref. Efter att ha lyssnat på Investerans podcast med Akelius VD så går det inte att undvika att börja räkna på vad som ska hända med Akelius Pref och dess inlösenkurser. Det är ganska uppenbart att syftet med D-aktien är att få in pengar så de kan lösa preffen. Syftet är då att få en bättre kreditrating då preffen räknas som 50/50 eget kapital och lån, medan D-aktien räknas som rent eget kapital. En bättre kreditrating ger dels lite lägre ränta på lånen, men framförallt en säkrare tillgång till kapital för Akelius om det blir sämre tider.
D-aktien kommer ge betydligt mindre pengar till Akelius än vad som krävs för att lösa in samtliga preferensaktier men Akelius har även sålt fastigheter på slutet så lyckas de sälja alla D-aktier som planerat känns det ändå som preffen kommer lösas in i närtid. Akelius pref har redan gått ner några kronor på "risken" för en närtida inlösen. Förutsättningarna är följande:
Akelius pref kostar i nuläget 347 kr och delar ut 5 kr varje kvartal. Bolaget kan lösa in aktien för 345 kr fram till maj 2024, därefter gäller priset 330 kr. Till skillnad från tex Balder pref som löstes in precis innan kommande utdelning utan att betala utdelningen så ska Akelius betala upplupen utdelning. Så tolkar jag i alla fall följande text i villkoren.
Dvs har halva tiden mellan två utdelningstillfällen om 5 kr gått så kommer man få 2,5 kr + 345 kr vid inlösen. Det betyder att vi inte behöver räkna in en förlust på 5 kr i utdelning (eller rättare sagt ett förlorat kvartal utan utdelning) om preffen skulle lösas in dagen innan nästa utdelning. Tror vi på inlösen närmaste året känns det alltså rimligt att kursen kommer pendla mellan 345 kr precis efter en utdelning upp till 350 kr precis innan kommande utdelning. Vill man lösa in aktien för 345 kr känns det ju som man kommer göra det 2019 eller 2020, annars kan man lika gärna vänta och göra det för 330 kr 2024.
Det betyder att jag tycker det känns rimligt att kursen kommer pendla mellan 345 och 350 kr det närmaste året och troligtvis bli inlöst under den perioden. Skulle den inte lösas in borde kursen sakta men säkert gå från 345 ner mot 330 kr under åren 2021 till 2024. Den årliga utdelningen på 20 kr i relation till 345 kr i pris motsvarar en utdelning på 5,8% per år som alltså är rimlig att räkna på i närtid medan man får räkna på lite mindre än 5,8% om kursen ska närma sig 330 kr för att sen lösas in om cirka 5 år. Risken för inställd utdelning pga ekonomiska problem för Akelius under det närmaste åren måste betraktas som nära noll. Så även kursrisken vid eventuellt höjd ränta det närmaste året då det mest sannolika ändå är att aktien löses in.
Kan man sälja sina aktier för över 350 kr känns det som man borde göra det och kan man köpa nya aktier för under 345 kr när vi är nära kommande utdelningstillfälle så borde man kunna räkna med någon extra krona utöver utdelningen på 5 kr per kvartal. Marknaden verkar dock som vanligt effektiv och det mest troliga är att vi kommer pendla mellan 345 och 350 kr beroende på hur många dagar det är kvar till kommande utdelning.
Hur ser du på Estea kapitalandelsbevis som nyemmitteras nu och ger en ränta på 6,25 procent samtidigt som man får en rabatt mot Nav på cirka 10 procent och möjlighet att ta del av värdeökning vid senare inlösen? Din bloggkollega Hernhag har ju dessa "obligationer" som ett av sina största innehav.
Är det inte så att inlösenkursen i Akelius har hållit tillbaka kursutvecklingen i preffen?
En mer rättvis jämförelse kanske ska vara att titta på tex Heimstadens pref kursutveckling senaste tiden?
Om man ser på utestående D-aktier som tex SBB eller Sagax som handlas till 5,55%/5,30% så bör Akelius D-aktie handlas betydligt lägre, då Akelius är ett bolag som i min mening är betydligt bättre. Detta bör ge en utveckling på priset som bör närma sig 2 Euro?
Gustav/SL: Dålig koll på den men har också noterat att Marcus Hernhag gillar den så det bör vara ett bra alternativ. Kanske får titta närmare om mina Akelius pref löses in och jag behöver hitta något bra på rätt sida 6%.
Jej: Så är det ju helt klart. Jag har främst följt Akelius och Klövern och Klövern var länge billigare vilket känns rimligt med hänsyn till risk. Men på senare tid har preffar gått ytterligare en bit och då har inte Akelius hängt på.
Och du kan ha en poäng i att D-aktien då kan stiga och utdelningen krypa ner mot 5,0%. Vilket i så fall skulle kunna motivera ett kortsiktigt köp för att sälja snarare än vänta in år av utdelning.
Tack för inlägg. Jag har själv resonerat lite i samma banor om Akelius pref. Och tycker att det är lite på gränsen, dvs ser gärna en avkastning på över 6% för att det ska kännas attraktivt.
Jag har också några akelius pref. Mitt resonemang bygger på att akelius foundation äger 85% av alla preffar. Jag tror INTE de löser in preffen då jag tänker att utdelningen den ger är något stiftelsen byggt sin verksamhet kring på något finurligt skattemässigt bra skäl.
Jag kan ha helt fel :-) Jag tycker min argumentation haltar i att de då egentligen inte behövt hitta på en "d-aktie" alls..
Frågan är väl då egentligen: Hur mycket behövs för att höja deras kreditrating ett snäpp? Är preffen den springande punkten?
De har tydligen någon hybridobligation också men jag tolkar det helt klart som att de ligger så nära högre kreditrating att det skulle räcka att lösa in preffen.
Vad anser du om Kinnevik nu utifrån ett utdelningsperspektiv? Värt att behålla eller ska man sälja som utdelningsinvesterare?
P: Har inte ägt Kinnevik på ungefär 8 år. Jag har varit sugen de senaste åren men suget har minskat.
Om man ska gå så långt så man säljer befintligt innehav bör först och främst grundas på vad man tror om bolagets lednings förmåga att fatta bra beslut de kommande 5-10 åren. I andra hand får man väga in om man är i en position där varje krona i utdelning är avgörande. Är man fortfarande i ett läge där man återinvesterar all utdelning för att leva på portföljen först om många år är det ju i princip inget problem att bolaget också återinvesterar vinsten inom bolaget under en period.
Men som sagt mitt köpsug har minskat tydligt det senaste halvåret.
Nu har rotfruktstillfället även kommit till ICA, 4,90 kr/kg för gul lök, morötter, rödbetor, kålrötter, vecka 39 (23-29 sept)
Den något kryptiska begränsningen "Max 5 köp per hushåll" kan ju tolkas lite hur som.......
Japp såg att ICA kör denna vecka. Jag fyller på lite lagom för att inte gå tom om det kommer 1-2 veckor utan erbjudande. Men om vi tittar på förra året så hade både City Gross erbjudande i början av oktober och Coop i mitten av oktober. Så jag avvaktar några veckor med att göra den slutgiltiga bunkringen på 15-20 kg och litar på att det kommer erbjudanden på under 5 kr/kg en bit in i oktober i år också.
Jag tror dock inte att det är preffen som de ska lösa utan andra utländska lån. Jag ser nämligen inte vitsen för dem att ställa ut en aktie i Euro för att lösa preffen i SEK.
Hej,
Jag har Akelius preff som mitt största innehav och har varit nöjd med denna under flera år. Tror inte man kan hitta något säkrare som yieldar på knappa 6%. Jag har dock valt att teckna mig för 5000 st D-aktier så får framtiden visa om det var rätt eller fel. Att räkna på 2% inflation är självklart inte fel men mig veterligen har vi inte varit där på många år och enligt experter kommer det troligare bli runt 1% under ett antal år framåt.
Jag ser inlösen av preffarna på 2 sätt.
1) Om man endast emitterar 110,000,000 aktier vilket innebär runt 1,9 miljarder efter kostnader tror jag inte man löser prefffarna då det skulle innebära att man behöver ta c:a 4,7 miljarder ur kassan. Då de bestämt att likviden inte skall vara mindre än €500,000 har de inte kassa nog att lösa dem. (Pengarna de fått in tidigare för försäljning i Tyskland mm på runt 8 miljarder har de använt för att lösa lån och krediter).
2) Om man utnyttjar övertilldelningen på ytterligare 110,000,000 aktier och dessa tecknas får de in nästan 4 miljarder på emissionen och då behöver man "endast" snylta drygt 2,5 miljarder ur kassan och då tror jag man kommer överväga att lösa preffarna.
Det som jag tycker lite märkligt är att man skickade ut information den 25/9 att emissionen var övertecknad men inte ett ord om man skulle utnyttja övertilldelningen.
Är det någon som hört eller läst något om detta?
Jag tycker de borde erbjudit oss lite bättre villkor och kanske låtit oss preff ägare fått x antal D-aktier (tex 20 ed) i utbyte mot preffarna och då hade säkert många nappat på det erbjudandet, om det varit positivt för oss preff ägare.
Dessutom kommer det inte bli ett nickel i utdelning för D-aktierna förrän efter bolagsstämman nästa vår så i Maj 2020 kommer den första utdelningen. Tror inte många tänkt på att det inte kommer någon utdelning på över 6 månader.
När det gäller aktier i € är väl det ingen skillnad mot aktier i $? Tror det kan vara bra att inte ha allt i SEK då vår "banan valuta" inte är den starkaste valutan så personligen har jag inga problem med det.
Vi får vänta och se hur tilldelningen blir i morgon och vad som händer med aktien under första handelsdagen 4/10. Självklart blir det ingen EQT start på börsen men glöm inte att både Sagax D och SBB D har gått upp runt 20% i år och det är väl ungefär som index?
Jag kommer i alla fall hålla hårt i preffarna tills man inte har något val längre.
Ha en underbar Tisdag vänner.
// Malte
Tack för bra kommentar och bra poäng med att det är kvartalsvis utdelning men att man missar två kvartal i väntan på maj 2020.
Blir spännande att se vad som händer med preffen det närmaste året. Jag ser varje kvartal med fortsatt utdelning från preffen som en bonus.
Preffen löses som väntat in. Redan nu innan jul.
Styrelsen i Akelius Residential Property AB (publ) har beslutat om en obligatorisk inlösen av samtliga 18 835 606 preferensaktier för 347,5 kr per preferensaktie, varav 2,5 kr per preferensaktie avser upplupen utdelning. Totalt uppgår inlösenbeloppet till 6 545 miljoner kronor.
Bolaget kommer ansöka om avnotering av preferensaktierna från Nasdaq First North Growth Market.
Bolaget föreslår 2019-12-13 som sista dag för handel med preferensaktierna. Avstämningsdag är 2019-12-17 och likviddagen beräknas
infalla 2019-12-20.