21 Dec, 2018

Fredagsintervju - Med Niklas Aldén från podden Market Makers

Det är ju inte direkt brist på poddar inom området ekonomi numera och det är svårt att hänga med överallt. Jag såg podden Market Makers någon gång i våras för första gången och har lyssnat på kanske varannat avsnitt sen dess när det varit något ämne eller gäst som sett intressant ut. Jag är riktigt imponerad av de två programledarna och tycker ni borde ge podden en chans om ni inte redan gjort det. När jag nu sett en av dem, Niklas Aldén, medverka i de två senaste sändningarna från #Uppesittarkvällarna på EFN har mitt intresse vuxit ytterligare.

Jag hade egentligen tänkt köra jullov för fredagsintervjuerna men kunde inte låta bli att fråga om en intervju med Niklas efter Uppesittarkvällen i måndags och trots dålig framförhållning ställde han glatt upp. Så här kommer årets sista fredagsintervju innan jag återkommer med nya intervjuer efter årsskiftet.


Niklas till höger i bild (här med kollegan Fabian som således är killen till vänster).

Berätta lite kort om dig själv

27-årig pappa, man och utvandrad Stockholmare. Egenföretagare ut i fingerspetsarna och idag delägare i ett konsultbolag som heter Checkat IT. Driver även podcasten Market Makers där jag, tillsammans med Fabian Franzén, diskuterar investeringar.  

Jag börjar väl bli gammal själv, men jag blir väldigt ofta imponerad av kunskapnivån på personer som är 10 år yngre än mig själv. Hur gammal var du när du gjorde din första investering på börsen och vad köpte du?

Började redan som 15-åring sälja hemsidor över nätet, har sedan dess drivit bolag inom e-handel, media och nu senast IT-konsultation. Med några bra år i ryggen hade jag börjat samla på mig ett överskott och funderade på om det inte gick att få avkastning på dessa pengar. Eftersom sparkontot inte gav någon ränta tvingades jag ut på riskskalan (tack Ingves!) och det landade i fonder och sedan aktier. 

För min del började köpen av enskilda aktier någonstans först runt 2012/2013 och som för de flesta andra hade jag verkligen ingenting att gå på. Jag var kund hos Swedbank och tryckte in på deras aktielista utan att ha en aning om vad man skulle köpa eller varför en aktie skulle vara bättre än en annan. I slutändan fastnade jag för listan "Dagens vinnare" som lockade med stora uppgångar, effekten blev dock den motsatta.

Delvis för att jag inte längre är kund hos Swedbank men också för att jag mest kastade pil på börslistorna minns jag inte vilka mina första aktier var. Däremot minns jag att den första amerikanska aktien var Buffetts fantastiska Berkshire Hathaway, strax följt av Microsoft. Bägge fantastiska bolag och jag önskar att jag inte försökt tajma så mycket utan ägt dom långsiktigt istället.

Ser du podden Market Makers och medverkan i tex Uppestittarkväll som en rolig hobby eller tänker du att det långsiktigt är ett sätt att skapa dig ett namn inom finans för att kunna jobba ännu mer specifikt inom detta område i framtiden?

Helt ärligt har jag varken intresse av att skapa mig ett namn eller att försöka få ett jobb inom finans. Podcasten är den roligaste stunden på veckan och det är enda anledningen till att vi gör den. Vi tycker givetvis att det är kul om vi kan få in lite intäkter så att det bär sina egna kostnader och vi kommer faktiskt att starta en gemensam portfölj vid årskiftet där vi ska förvalta överskottet. Jag och Fabian startade från början podcasten Vargen i Valla när vi pluggade vid Linköpings universitet, det var otroligt roligt och när vi sedan slutade så saknade vi verkligen att podda med varandra, det är anledningen till att Market Makers finns från första början.

Anledningen till att jag twittrar mycket är också för att jag tycker det är kul, plattformen har gett mig otroligt mycket och därför vill jag gärna ge tillbaka. Hade jag velat ha mer följare hade jag nog skrivit om populära grejer som investmentbolag, utdelningsaktier och hur man blir rik från hängmattan. Jag hade nog också fått tona ner min både hårda och cyniska humor.

När det gäller finans så är ju den branschen så otroligt mycket mer än att flippa aktier så man ska nog ha andra drivkrafter för att söka sig dit. För mig är frihet det allra viktigaste, att driva eget ger mig valfrihet och mitt investerande ger mig en ekonomisk trygghet. I slutändan är jag väldigt nöjd med mitt liv och lockas inte av tanken att jobba på en flashig investmentbank.

Jag ser din investeringsstil som ganska avancerad. Du tar aktiva beslut att kliva av marknaden och även att korta vissa enskilda bolag via rätt avancerade produkter. Kan du berätta hur du är positionerad just nu?

Det mest fantastiska med börsen är att så otroligt många människor tjänar pengar på helt olika strategier. Min stil är dock inte så avancerad som folk tror, i slutändan tycker jag allt handlar om fundamenta. Det som kanske skiljer mig åt en del är väl att jag främst använder ett top down-perspektiv. Det ger, förhoppningsvis, en bred förståelse för världen och gör att jag lättare kan sätta mig in i nya bolag.

I slutändan handlar det dock om nyfikenhet och att hitta en stil som passar en själv och som får en att bli motiverad till att fortsätta, även i tuffare tider. Jag tycker min stil är svinkul men det är givetvis inget som passar för alla. För mig har det funkat bra men man utvecklas hela tiden och förändrar sitt agerande över tid. I dagsläget finns det mycket att korta och då gör jag det, över tid är det dock oftast bäst att glida med marknaden uppåt. Det ska också tilläggas att min tajming i många fall har gett sämre resultat, som i fallet med Microsoft och Berkshire som jag nämnde tidigare.

Hur jag ligger positionerad just nu är ganska irrelevant egentligen, oftast är jag mer lång än kort men det har varit perioder under hösten då jag haft större exponering mot kortsidan. Om man vill veta vad jag äger så redovisar jag min portfölj varje veckoslut på Twitter, man bör dock vara medveten om att jag oftast inte visar upp den kortsiktiga handeln i sammanställningarna (som dessutom är en väldigt liten del av totala kapitalet).

Hur ser din sparkvot ut?
 
Det går inte nog att understryka vikten av att alltid betala sig själv först om man vill bygga upp en ekonomisk trygghet. Jag försöker alltid spara så mycket som möjligt varje månad och det kan vara allt mellan 10-50% beroende på månadens intäkter. Det mesta av detta går direkt in i portföljen men jag har även amortering, en fondportfölj samt avsättningar till min dotter och ett gudbarn. Jag donerar även pengar, både till en större välgörenhetsorganisation men också till ett barnhem i Nepal som jag volontärarbetade på efter den stora jordbävningen.

Just detta år har det blivit mindre sparande till min egen portfölj (och även stora uttag) men de andra delarna tummar jag inte på. Första halvan av året var jag föräldraledig och sedan var det min frus tur, vi har då delat på ekonomin vilket dragit ner de totala inkomsterna rejält. Utöver detta har vi gift oss, åkt på bröllopsresa, köpt ny lägenhet och just nu är det fullt upp med att renovera den nya lägenheten. Inget av detta hade jag velat offra i förmån till sparandet, istället skattar jag mig lycklig att jag kunnat finansiera det mesta med avkastningen från det sparande jag byggt upp med åren. Med det sagt så blir det fokus på sparande igen nästa år!

Jag har full förståelse för att livet med barn och nytt boende etc kan komma emellan. Men ränta på ränta bygger ju minst lika mycket på tid och tidiga insättningar som att slå index. För mig personligen var sparkvoten mycket viktigare än att slå index fram till jag fyllde 30. Bara genom att spara regelbundet och hänga med börsens naturliga svängningar blev jag miljonär med god marginal till 30 årsdagen. Hur ser du på detta? 

Det är helt rätt tycker jag. Man måste så klart jämföra avkastningen mot insättningarna och fokusera på det som ger mest effekt. Har du en portfölj på hundratusen blir det ju larvigt att jaga alfa med tanke på att en extra tusenlapp i månaden i sparande ger en värdeökning motsvarande tolv procent per år. Satsa på att maxa insättningarna i den mån du kan genom en kombination av smart sparande och ökade intäkter.

Avkastningen blir dock viktigare över tid så se till att åtminstone lära dig någonting under tiden.

Tror du det finns en risk att såna som mig fokuserar för mycket på sparkvot och via bloggar och Twitter och hashtaggar om sparkvot och sparad krona hetsar andra till att spara för hårt mellan 20 och 40? 

Jag tycker man ska göra precis som man vill och jag tror dessutom att man kan både spara och leva. Kanske blir man inte miljonär innan 30 men det viktigaste för de flesta är att ha en ekonomisk buffert och att inte leva över sina tillgångar. Jag har haft jäkligt kul under tiden, rest flera gånger per år och samtidigt kunnat spara pengar, allt handlar om prioriteringar.

Har du något långsiktigt ekonomiskt mål med dina investeringar?

Inte annat än ekonomisk trygghet, har försökt undvika specifika mål men det kan säkert passa för andra. Jag har dragits med lättare depressioner större delen av livet så jag försöker fokusera på att vara lycklig istället och det blir jag inte av en extra miljon på banken.

Vem kommer vara rikast vid 40 du eller din podd-kollega Fabian Franzén?

Jag imponeras ständigt av Fabian, han är mycket bättre än mig på nästan allt. Det enda område jag bräcker honom i är att snacka skit så i slutändan kommer folk ändå tro att jag har den fetaste plånboken. ;)

Vilket är ditt favoritavsnitt/bästa gäst så här långt i podden?

Jättesvårt att säga, jag tror att avsnitt 63 (som släpps på min födelsedag, 27:e december) kommer att bli fantastiskt. Det gjorde vi tillsammans med Ola och Claes från Kvalitetsaktiepodden. Utöver det är jag mest stolt över 2018 års sommarserie (avsnitt 41-44) där vi gjorde personporträtt på 4 legendariska investerare som ett alternativ till de statligt finansierade radiopraten.

Vem är drömgästen till 2019?

Fabians drömgäst är Chrikke Gardell och det känns onekligen som en bra gäst. Jag hoppas på att vi kan få in någon av medlemmarna i Spice Girls.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.