9 Jul, 2022

Veckans fråga: Om inflation och utländsk källskatt

Lite klurig fråga den här veckan. Jag gör ett försök att räkna och svara men som vanligt är det inte facit utan min gissning. Komplettera gärna med era synpunkter i kommentarsfältet. Och fortsätt skicka in frågor som ni vill ha mina och andras åsikter på till bloggmiljonaren@hotmail.com

Fråga:
Hur ser du på utländska utdelningsaktier i dagsläget, med hög inflation? Det tar ju 3 år innan man får tillbaka källskatten, och ska det fortsätta så här så har ju inflationen ätit upp en hel del av återbäringen.

Svar:
Jag skrev ett inlägg på ett liknande ämne för 1,5 år sedan när Finland höjde källskatten till 35%. Då var visserligen inflationen lägre än idag men å andra sidan hade fortfarande Avanza problem att få tillbaka hela källskatten och jag räknade då på 90% återbetalning. Läs inlägget här.

Nu tror vi ändå på 100% återbetalning av utländska källskatt från de större nätmäklarna. Men återbetalningen tar som nämns i frågan ungefär 3 år i vissa fall. Och med en inflation på 7% så är så klart pengar om 3 år mindre värda än pengar idag.

Jag tycker man kan räkna på det på flera sätt. Antingen så återinvesterar vi utdelningen som vi får direkt. Det vill säga på en svensk aktie där vi får all utdelning omedelbart kan vi också återinvestera alla pengar direkt. Medan vi i en utländsk aktie får vänta på 15-35% av utdelningen i 3 år och därefter återinvestera denna sista del. Det gör att vi tappar 3 års förväntad avkastning på den delen av utdelningen som vi behöver vänta på (börsen kan så klart gå ner under vissa 3 årsperioder, men vi räknar med en positiv avkastning i genomsnitt).

Andra alternativet är att vi ska ta ut utdelningen för att leva på pengarna. Effekten blir då ungefär samma som den ovanstående men istället för att missa 3 års förväntad avkastning på pengarna så tappar vi 3 års värdeförlust i form av inflation medan vi väntar. Säger vi att förväntade avkastningen på börsen är 7% om året och inflationen är 7% bör tappet blir ungefär det samma. Dock kan man så klart argumentera för att börsen bör ge 6-7% realt det vill säga avkasta mer än så i en tid av hög inflation.

Viktigt att komma ihåg är att vi pratar om ganska små andelar av det totala värdet vår aktiepost har. Räknar vi på 5% direktavkastning är det alltså 15-35% på dessa 5% av aktievärdet som vi behöver vänta ett par år på. Äger du en aktie för 100 000 kr och utdelningen är 5 000 kr så motsvarar en källskatt på 15% 750 kr. Om dessa 750 kr som vi får vänta på i 3 år urholkas i värde med 7% om året så motsvarar dessa 750 kr ett värde på runt 600 kr efter 3 år. Det vill säga det har "försvunnit" 150 kr på 3 års väntan för varje 100 000 kr i aktievärde. För ett finskt bolag med 35% källskatt så handlar det om drygt det dubbla. Ändå klart under 0,5%.

Nu räknas ju alla pengar för oss som vill bli rika och med ränta på ränta så är det så klart inte bra om det "brinner upp" 150-300 kr om året för varje 100 000 kr i värde som man har i utländska utdelningsaktier.

Troligtvis är växlingsavgift på både utdelningen och vid köp av återinvestering av den samma ett större problem för dig som äger utländska aktier på kort till medellång sikt medan att vänta på källskatten är ett större problem för långsiktigt ägande med högre direktavkastning. Nu läggs dock dessa problem med källskatt som dröjer och växlingsavgift (på både utdelning och köp/sälj) på varandra och bör vägas mot att äga svenska aktier där vi både slipper dessa nackdelar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.