Laddar TradingView Widget
Laddar annons
25 Jul, 2025

Förmögenhetstrappan - Nick Maggiulli

Jag brukar ofta läsa amerikanen Nick Maggiullis blogg och har i flera inlägg hänvisat till den. För några år sedan skrev han boken "Just keep buying" och nu har han just släppt sin nya bok “The Wealth Ladder” (Proven Strategies for Every Step of Your Financial Life). I Sverige verkar boken bara finnas som inbunden variant än så länge, men en poket ska vara på gång.

Jag har inte läst boken än men hört 3 intervjuer med Nick samt den svenska podcasten Rika Tillsammans där de pratar om boken och förmögenhetstrappan. Då boken har en amerikans utgångspunkt finns det vissa saker som kan bli lite skeva i en svensk översättning, men i grova drag bygger boken på att man ska se sin ekonomi utifrån nettoförmögenhet snarare än sin lön. Samt att man på olika trappsteg, dvs vid olika nettoförmögenhet, ska fokusera på lite olika saker i sin ekonomi.

Har du väldigt lite pengar spelar det tex ingen större roll om du betalar 0,1 eller 0,5% i fondavgift. Fokus bör istället vara att få ihop mer pengar som kan sparas. Och har du 100 miljoner så ger det inte speciellt mycket att jobba extra som tidningsbud.

De olika stegen är översatt till svenska kronor:
Steg 1: Under 100 000 
Steg 2: 100 000 - 1 000 000
Steg 3: 1 miljon - 10 miljoner 
Steg 4: 10 miljoner - 100 miljoner
Steg 5: 100 miljoner - 1 miljard
Steg 6: Över 1 miljard

En invändning jag sett på forum och kommentarsfält är att stegen är så stora. Dvs många tycker det känns konstigt att klumpa ihop någon som har 1,1 miljon med någon som har 9,9 miljoner. Men det är ju svårt att komma ifrån om man inte vill ha en skala med väldigt många steg. Här räknar man alltså nettoförmögenhet dvs bostad minus bolån ska med in i siffrorna.

Tanken är alltså att man har möjlighet att leva på ungefär samma sätt om man har 2 eller 8 miljoner samt om man har 20 eller 80 miljoner, även om det så klart blir en viss successiv glidning inom stegen. Nick baserar detta på något han kallar 0,01% regeln, vilket går ut på att man kan spendera 0,01% eller 1/10 000 del av sina pengar varje dag utan att de någonsin tar slut (det här är inget nytt utan med 365 dagar om året blir detta väldigt likt 4% regeln). 

Tex om man har 1 miljon så kan man köpa saker i matbutiken som gör att matkassen blir 100 kr dyrare utan att riskera att hamna på 0 pga detta. Har man 10 miljoner kan man äta på restaurang och låta det kosta 1 000 kr och har man 500 miljoner kan man välja en bekvämare flygresa även om det kostar 50 000 kr. Det som blir lite luddigt här är att man då behöver en lön som täcker de vardagliga kostnaderna utöver dessa grejer, annars ska fjärrvärme och dagisavgift räknas om till vad det kostar per dag och räknas bort från dessa 0,01%. Någon som ska leva på kapitalet kan inte bränna 0,01% per dag på rena nöjen.

När Nick har tittat statistik från USA är en tydlig skillnad att personer på nivå 1-3 har låg andel av sina tillgångar i saker som skapar avkastning medan denna andel stiger snabbt från nivå 4 och uppåt. Vilket så klart hänger ihop med att man oftast inte bor i ett 10 gånger så dyrt hus när man går från 2 till 20 miljoner i förmögenhet. Dvs husets andel blir mindre och det skapas utrymme för investering i aktier och fonder. I USA går det att ta sig till nivå 4 (över 10 miljoner SEK i nettoförmögenhet) med bara en hög lön vilket jag tror ganska få gör i Sverige jämfört med hur många som kommer dit via företagande och investeringar.

Jag tror absolut inte det är någont självändamål att alltid sträva uppåt, i alla fall inte vidare mot nivå 5 och 6. Att ta sig upp till nivå 3 tror jag dock är bra för alla och jag har svårt att se någon nackdel med att ta sig till lägre delen av nivå 4 för den som är intresserad. Ska man tro trappan blir sen inte livet så mycket annorlunda innan man passerar nästa steg och tar sig upp till nivå 5, dvs 100 miljoner vilket för många nog känns avlägset.

TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.