30 Aug, 2018

Analys Fastator: "Kraftig expansion av NAV"

Fastator rapporterar ett NAV om SEK 55,2 per aktie. Detta var högre än våra estimat om att bolaget skulle avsluta året med ett NAV om SEK 52. Ökningen i NAV går framförallt att härleda till värdeökningar om SEKm 466 i Offentliga Hus där ett större antal hyresavtal har förlängts och omförhandlats i beståndet som förvärvades av Svevia i Q4’17 och nu har tillträtts. Bolaget har även efter kvartalets utgång kommunicerat att man ämnar att genomföra ett listbyte vilket vi anser som någonting positivt vilket kan bidra till ytterligare rabattkontraktion. Sammanfattningsvis ser vi positivt på att Offentliga Hus nu blir en allt större del av NAV, detta minskar exponeringen mot Stockholms bostadsmarknad. Vi ser att det fortfarande finns en medelhög potential i aktien då man handlas till en rabatt mot den nya NAV-kursen. Risken förblir låg och sjunker något då exponeringen mot Stockholms bostadsmarknad sjunker då Offentliga Hus blir en större del av portföljen.

Ett starkt kvartal
Fastator rapporterar ett NAV om SEK 55,2 per aktie. Detta var högre än våra estimat om att bolaget skulle avsluta året med ett NAV om SEK 52. Ökningen i NAV går framförallt att härleda till värdeökningar om SEKm 466 i Offentliga Hus där ett större antal hyresavtal har förlängts och omförhandlats i beståndet som förvärvades av Svevia i Q4’17 och nu har tillträtts. Vidare har Offentliga Hus under kvartalet förvärvat samhällsfastigheter under Q2 till ett värde av SEKm 655 där tillträde sker under Q3. Vi väljer därför att höja våra estimat för Offentliga Hus vilket gör att vi höjer våra prognoser för NAV 2018 till SEK 57. Vidare har belåningsgraden minskat i Offentliga Hus från 57,4% till 45,6%. Efter kvartalets utgång beslutade man att tillsammans med Amasten och SBB skapa ett JV-bolag där man placerar samtliga sina tillgångar inom studentbostäder. Bolaget kommer att heta Studentbostäder i Sverige AB och Offentliga Hus kommer att äga 45,77%. Studentbostäder i Sverige har annonserat att nästa steg i utvecklingsfasen är att ta in externt kapital. I de övriga innehaven går utvecklingen enligt plan.

Positiva nyheter om byte av handelsplats
Strax före rapporten annonserade Fastators styrelse att man inleder processen att genomföra ett listbyte från First North till Stockholmsbörsen. Vi ser dessa nyheter som något positivt och anser att det kan på sikt leda till en lägre rabatt då bolaget får ett erkännande. Vi bedömer här att rabatten kan minska ytterligare när bolaget når Stockholmsbörsen. Vidare bibehåller man planen om att börsintroducera Offentliga Hus sent under 2019. Skulle Offentliga Hus börja handlas på Stockholmsbörsen ser vi en ytterligare rabattkontraktion i samband med det.

Rabatten finns kvar
Trots en stark utveckling på rapportdagen ser vi att det finns en fortsatt möjlighet till ytterligare rabattkontraktion. Detta då NAV nu är SEK 55 vilket ger en rabatt om 31%. Vi anser att en viss rabatt är motiverad i bolaget då man inte äger sina fastigheter direkt. Denna rabatt bedömer vi till cirka 10-15%, vilket ger en kurs i spannet SEK 45-50. Vidare bedömer vi att det fortfarande kan ske en NAV utveckling i offentliga Hus vilket kan ge ytterligare några kronor i NAV. Detta gör att vi ser en medelhög potential i aktien till en låg risk.

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.