11 Nov, 2019

Analys Insplorion: "Kommersialisering 2019 ligger fast"

Insplorion redovisade en försäljning på 733 tkr i Q3’19, baserat på försäljning av två Acoulyte-instrument, ett till Kao Corporation i Japan, vilket är kommunicerat sedan tidigare, samt även ett till Rice University i Houston, USA. Detta begränsade förlusten efter avskrivningar till 2 mkr i Q3’19 i väntan på vidare kommersialisering, vilken står för dörren. Vi ser en hög potential till hög risk i Insplorion, som nu är väl kapitaliserade inför fortsatt kommersialisering. Nyheter rörande denna kommer att vara den viktigaste drivkraften för aktien framöver. Vi har höjt våra prognoser avseende försäljning med ca 10 % per år framöver efter rapporten, baserat på den successivt allt stabilare takten i försäljningen av instrument, men lämnar i stort sett de förväntade kostnaderna intakta.

Två instrument sålda i Q3’19
Insplorion redovisade en försäljning på 733 tkr i Q3’19, baserat på försäljning av två Acoulyte-instrument, ett till Kao Corporation i Japan, vilket är kommunicerat sedan tidigare, samt även ett till Rice University i Houston, USA. Detta begränsade förlusten efter avskrivningar till 2 mkr i Q3’19 i väntan på vidare kommersialisering, vilken står för dörren.

Spännande framtid för samtliga ben i Insplorion
Efter genomförd företrädesemission ligger bolagets fokus nu på luftkvalitetssensorn och arbete med rekrytering och kommande kommersialisering. Ca hälften av likviden från årets emission öronmärktes till detta. Bolaget är konfident kring att ett första kommersiellt avtal kommer att slutas innan vi går in i 2020, vilket vi således kan invänta nyheter kring innan nyår. Detta kan t ex vara baserat på samarbetet med Leading Light, vilka integrerar Insplorions luftkvalitetssensorer i deras belysningsarmaturer, med exempelvis städer som potentiella kunder. Där kan de approchera kunden avseende deras budget för såväl infrastruktur som för miljöbevakning gällande kvävedioxid. Insplorion noterar även att intresset för vätgas har ökat den senaste tiden, drivet av bränsleceller samt stålindustrin. Inom detta område kommer Insplorion söka anslagsfinansiering enligt beprövat koncept. Detta kan sökas exempelvis från Vinnova eller Energimyndigheten i Sverige, eller SME och Eurostars internationellt. Batterisidan ligger sannolikt längre bort tidsmässigt än luftkvalitetssensorerna vad gäller kommersialisering, men även här är Insplorion positiva avseende utvecklingen i kvartalet. Försäljningen av instrument speglar de positiva tongångarna. Att instrumentförsäljning nu inte bara sker till akademiska forskningsinstitutioner, utan även till företag inom konsumentproduktbranschen, visar på att den potentiella intäktsbasen växer samt att kännedomen kring Insplorions teknologi sprider sig. Det är ett tydligt positivt tecken för framtiden.

Kommersialisering viktigaste drivkraften framöver
Vi ser en hög potential till hög risk i Insplorion, som nu är väl kapitaliserade inför fortsatt kommersialisering. Nyheter rörande denna kommer att vara den viktigaste drivkraften för aktien framöver. Vi har höjt våra prognoser avseende försäljning med ca 10 % per år framöver efter rapporten, baserat på den successivt allt stabilare takten i försäljningen av instrument, men lämnar i stort sett de förväntade kostnaderna intakta.

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.