22 Jan, 2018

Plejd produkt- och konkurrensanalys

Enda sedan jag publicerade min analys av Plejd i höstas har jag velat komplettera den med en djupare analys av produkten och konkurrensen. Nu i helgen fick jag äntligen tid till detta.

Produktanalys

Jag var ute på Ahlsells (elgrossist) och skulle kolla på lite olika eluttag och sånt för ett tag sen. Frågade dem i informationen om de sålde Plejd, vilket de hade stenkoll på. Slut så klart, men i lager snart igen. Den ena killen hade till och med köpt Plejd hem. Tydligen inte för att göra hemmet smart, utan för att slippa dra en kabel mellan två ställen. Detta var något jag skrev om, som en positiv aspekt med Plejd, där man kan göra lösningar ännu billigare än traditionella alternativ. Personligen trodde jag väl detta var lite mer av ett säljargument snarare än något som faktiskt gjorde frekvent på riktigt, så det var kul att få bekräftat att det faktiskt var så. Han var otroligt positiv till Plejd och att han bara hade hört positiva saker från kunder. Säljer som smör i solsken, enligt honom. Inte en enda reklamation, och den enda de fått var någon som hade kopplat den mot något gammalt (kan inte de eltekniska termerna) som gjorde att den brann upp. Han sa att en stor anledning till varför Plejd gått så bra var prisbilden. Han var väldigt imponerad över hur de kunde ha ett så lågt pris men samtidigt så hög kvalité. Jag frågade även varför inte konkurrenterna bara också gör en smart dimmerpuck med Bluetooth, mer om det under Vadsbo på konkurrentanalysen.

Jag beställde hur som helst 25 st dimmrar, vilka levererades någon vecka senare. Min elektriker hade aldrig hört talas om Plejd, men hade inga problem att installera, eftersom det är precis som att installera vilken dimmer som helst. Vad som var kul var att han kom med flera positiva kommentarer, framför allt kring byggkvalitén och systemet i sig. Han tyckte själva dimmerpuckern, fästen, mm. kändes väldigt kvalitativt. Sen blev han väldigt imponerad över hela installationsprocessen, samt funktionen i sig (scenarion, mm). Han sa faktiskt ”Det påminner lite om Apple på något sätt. Allt är snyggt och enkelt och bara funkar. Plug and play typ” (jag har tänkt precis samma sak, och observera att jag aldrig nämnt Apple och Plejd i samma mening för honom). Han sa också att det inte gick att jämföra med de ”bus-system” han hållit på med innan, typ KNX, som krävde programmering och mer avancerad eldragning.

Elektrikern kopplade alltså in själva dimmerpuckarna åt mig, men själva installationen, eller ”programmeringen” som det hade kallats på mer avancerade (läs krångliga) system, gjorde jag själv. Busenkelt. Det bara en sak jag behövde hjälp med av elektrikern, och det var vilken ”last” min belysning var (vilket jag i princip kunde lista ut själv, men frågade för säkerhets skull). I övrigt behövde jag inte ens läsa en rad i en manual, man fattar automatiskt.

En dimmer kommer alltså upp direkt i appen när den är inkopplad. Ett litet problem var att jag fick upp 20 st ”DIM-186r3131” typ. Hade jag klickat på en av dem, så hade jag förstått direkt hur man gjorde, men jag tog tillfället i akt och lyfte luren till supporten istället. Svar direkt, ingen kö. Skittrevlig kille som berättade att 1. Dimmrarna sorteras efter närmsta (så bra det går), 2. Klicka på ”identifiera”, så blinkar aktuell lampa, eller 3. det enklaste, klicka på dimmern så blinkar rätt dimmer till i appen samt lägger sig överst. Sjukt bra. Sen behöver man bara välja last i princip, samt vilket rum lampan ska tillhöra och vad den ska heta, sen är lampan smart.

 

Många tänker så här ang. Plejd ”Varför skulle jag vilja tända/släcka lampor från mobilen?”,  ”Varför lösa ett icke-problem?”, ”Suck, I-landsproblem…”, ”Okej, kanske är trevligt att kunna styra från mobilen någon gång när jag ligger i sängen och har glömt släcka”, osv… Jag håller faktiskt med till viss del. Det kan vara lite skönt när man sitter i soffan eller ligger i sängen, men det är ganska mycket av ett ”icke-problem” eller möjligtvis ”i-landsproblem”. Det som är intressant med Plejd är scenarion.

Det vanligaste och bästa scenario är väl typ att släcka eller tända alla lampor i huset. Ett annat kan vara ”mys”. Det fina sen är att man applicerar dessa scenarion på de fysiska dimmrarna genom dubbelklick. Så exempelvis när jag går hemifrån, så är det enda jag gör att dubbelklicka på dimmern vid ytterdörren (som är dimmern för entrébelysningen), så släcks ALLT. Likaså när jag kommer hem så dubbelklickar jag på dimmern för den inre hallen, så tänds allt. Faktiskt väldigt skönt. Dessa dimmers funkar alltså precis som vanligt utöver dubbelklicket. Det finns också scenarion för astrour och tid, för styrning enligt tidsschema eller solens upp- och nedgång. Inget som jag använder än så länge, men lär använda lite i framtiden. Sammanfattningsvis när det kommer till användningsområdet så är det precis som jag hade tänkt, och det fyller viss funktion och löser vissa ”problem”. Det är ingen game changer direkt, som när telefonerna blev smarta, men det är nice och lätt värt så mycket som Plejd kostar kontra klassiska alternativ, men det är inte värt 50-100 000 kr, vilket många andra system kostar.

Att lägga till ett scenario tog mig 2 sekunder att fatta hur man gjorde. En 10-åring hade fixat det. Appen är barnsligt enkel att förstå. Allt är snyggt, prydligt och pedagogiskt. Jag har inte behövt kolla en enda video eller läsa en enda manual eller googla en enda sak. Det enda jag gjort är att ringa supporten en gång som jag skrev ovan, och det var mest för att jag var nyfiken, hade jag gett det 10 sekunder till hade jag löst det själv. Imponerande tycker jag, då det i grunden är en ganska komplex produkt.

Det fina med Plejd är att all klassisk funktion finns där. En person som kommer hem till mig kan omöjligt se att jag har Plejd, hen kommer tro att min lägenhet är lika icke-smart som hens. Jag har en kompis som har KNX (det äldsta(?) och mest avancerade systemet) hemma och det har varit katastrof. För det första kostade det multum, för det andra är det ingen som förstår det, för den som förstår det krånglar det i princip alltid, och när de ska ta dit någon som ska fixa det är det svindyrt.

 

En Plejd-dimmer kostar runt 550-600 kr, men eftersom den ersätter en vanlig dimmer så blir prisskillnaden inte alls så stor mot att köra klassiska alternativ. Att däremot byta ut alla befintliga dimmrar man har blir ju dock ganska kostsamt. Jag är tveksamt till om det finns några bättre alternativ dock, om man verkligen vill ha smart hem. Men främst är väl målgruppen då nybyggen, renoveringar, och liknande.

Om ni vill få en känsla för hur installationen går till och hur appen ser ut/funkar, kolla följande två videos, då får ni en väldigt bra förståelse för Plejd som produkt, både för konsument och elektriker.
https://www.youtube.com/watch?v=Sz5bltypj_0
https://www.youtube.com/watch?v=e8nkpPdGM2k

Elektrikern i den andra videon, som jag personligen tycker är väldigt trovärdig, är en elektriker som i början av videon berättar att han varit elektriker i 14 år och varit intresserad av hemautomation ca 5 år och testat Telldus, Zipabox (Zipato), mm. och bland annat säger han (för er som inte orkar kolla hela):
- 00:50: ”Nu har jag köpt två Plejd-dimmrar och jag är… helt chockad över hur bra den är.”
- 3:15 (ang. byggkvalitén): ”Man känner det direkt. Det här är kvalité om man jämför med Z-wave… och det är enkelt!”
- 6:10 (ang. styrningen): ”Inte nog med detta, den är supersnabb! Kolla på detta *visar*. Det är så otroligt snabbt. Den är precis som Philips Hue, men den enda som går att sätta i väggen”.
- 8:17 (ang. scenarion): ”Och det funkar. Varje gång. Inte som Z-wave, Fibaro och Qubino… aldrig någonsin att det funkar, så jäkla irriterad på det.”
- 14.00: ”Så min dom till Plejd är bara bra. Helt fantastiskt bra dimmer. Jag kommer köpa fler. Jag kommer byta ut alla mina Z-wave-enheter, som aldrig går att para riktigt bra. Då ska man veta, jag kör redan massa Z-wave-grejer. Bla bla bla… Det funkar hyfsat, men rasparry pin måste vara igång, den måste fungera, den får inte ha kraschat, osv osv.”
- 15.45: ”Kommer de bara med funktion för att prata med andra grejer, så, ah, jag kan inte tänka mig att någon kommer vilja ha Z-wave igen. Och dessutom kan man ju tänka på det, varför kostar alla Z-wave-dimmrar typ 500-600 spänn? Antagligen för att de måste betala en viss summa till Z-wave Alliance. Och det behöver man inte om jag har förstått det rätt om man kör Bluetooth-teknik. Jag var oerhört skeptisk till räckvidd och allting med Bluetooth-teknik, men… helt fantastisk dimmer.”

Båda dessa videos riktar väl sig främst till elektriker, men ändå fattar jag som konsument det mesta. De fokuserar på rätt saker: det som är intressant för kunden i kombination med enkelhet.

Jag var också extremt skeptisk till att Plejd körde Bluetooth (tills jag såg videon ovan och läste lite mer). Mina erfarenheter med Bluetooth är minst sagt tveksamma. Vad man ska veta är dock att denna teknologi heter ”Bluetooth Smart”, och inte är densamma som tex när du lyssnar på musik med ett par trådlösa hörlurar. Dimmrarna skapar tillsammans ett mesh-nätverk. All intelligens sitter i själva puckarna, därför behövs ingen bridge. Det spelar ingen roll om du skulle ha ett 500 kvm-hus, det kommer vara lika stabilt var du än är i huset, så länge du har en dimmer inom hyfsat räckhåll. Det är helt stabilt, väldigt snabbt och 100 % driftsäkert! Detta är a och o med en sån här produkt, där många av konkurrenterna verkar misslyckas. Plejd gjort tester med 100 000 klick åt gången, och inte ett enda klick har missats att registreras.

Jag håller med om allt i dessa videos och är verkligen nöjd med mitt Plejd-system. Det finns egentligen bara en sak stör mig, och det är en liten fördröjning - ”söker enheter…” - när man drar igång appen som tar någon/några sekunder. Jag mailade Babak och frågade och som jag misstänkte så var det en fråga om batteriförbrukning, samt att mobilen alltid ska vara uppkopplad mot den puck som är närmast. Babak sa också ” Detta är något vi hela tiden försöker optimera, och framöver med gateway som går över IP dvs wi-fi så kommer det bli nästan "instant" och man kan vara uppkopplad på ett annat sätt. Så vi jobbar absolut på att förbättra just denna del, längre fram med Widgets etc så finns det tankar på att vara smartare också.”. Skulle det bli ”nästan instant”, så skulle Plejd vara helt komplett för mig (som smart belysning).

Sen är det ju det självklara, gatewayn. Att den inte finns än väljer jag att inte lyfta fram som en brist i Plejds system, eftersom den ska lanseras när som helst. Personligen hade jag valt Plejd oavsett om det aldrig skulle bli något mer än det som finns idag, men ju längre fram i tiden vi kommer, desto viktigare blir den nog. Att kunna släcka och tända hemifrån, som alla konkurrenter säljer stenhårt på, är inget jag längtar efter direkt (varför vill man det?!). Plejd håller ju på och utvecklar en AI (nåja) som ska veta när du vill ha tänt och släckt, så inom en snar framtid lär man väl inte ens behöva släcka när man går hemifrån.

Jag tror Plejd har inspirerats lite av Apple. Man är inte först med det man gör, men man gör det med absolut högsta kvalité. Man tänker mycket på användarupplevelsen – från installation och användning till byggkvalité och utseende. Plejds dimmer är snygg, till skillnad från allt annat som ser ut som plastsaker jag inte förstår mig på. Hemsidan är snygg och tydlig. Produktbeskrivningar är snygga. Förpackningar är snygga. Videopresentationer är snygga. Osv. Testa gör lite research om konkurrenterna som jag skriver om nedan, så kommer ni snabbt bli alldeles matta och inte vilja researcha vidare.

Oavsett om dessa saker inte tillför något till själva produkten, så är det sånt som säljer produkten. Jag vet själv om jag ska köpa ett IT-system till exempel. Jag utgår ofta från att alla olika alternativ gör det jag är ute efter, och sedan väljer jag det som ger bäst intryck, vilket ofta baseras på mjuka värden. Själva grundfunktionen, det man betalar för, tror jag konsumenter kollar mindre på än vad man tror i många fall. Jag tror själva köp- och användaruppevelsen är grymt viktig.

Jag får lite känslan av Apple vs Android. Inget ont om någon av produkterna eller kunderna, men många som köper iPhone (inkl. undertecknad) och andra Apple-produkter betalar dubbelt så mycket för ”samma funktion” (läs: du kan utföra samma sak, men användarupplevelsen är helt annolunda) som de hade kunnat få med någon annan mobil. Men det är något speciellt att packa upp en Apple-produkt, att kolla på en reklamfilm från Apple, eller gå in i en Apple-butik. Där Plejd verkligen skiljer sig från Apple dock är ju att det verkar vara en av de absolut billigaste lösningarna. Jag tänker inte prata mer om just Apple, men det är uppenbart att Plejd inte bara satsat på funktion, utan även upplevelse – från köp och uppackning, till installation, användning och support.

Jag har researchat en hel del, men har fortfarande svårt att förstå hur konkurrenterna fungerar, vad deras lösningar kostar, vad de erbjuder, etc. När vi påbörjade renoveringen av vår lägenhet i somras avfärdade jag smart belysning efter just en liknande research (både på stan och internet). Sen hittade jag Plejd och som tur var hade jag inte hunnit köpa dimmrar än.

Det finns enormt många företag där ute som håller på med hemautomation. Jag hittar inget som får mig att vilja köpa deras produkter, även om Plejd inte ens fanns.

Som jag ser finns det för tillfället bara en enda fördel hos Plejds konkurrenter, och det är fler funktioner. Plejd är dock bäst på det viktigaste, och de andra funktionerna kommer komma med tiden. Gatewayn kommer alla som har Plejd vilja ha, och det blir väldigt spännande att se hur Plejd kopplas ihop med andra produkter.

Utöver mina egna upplevelser och utlåtandet från elektrikern ovan, så har jag läst otaliga kommentarer från andra Plejd-ägare och elektriker. ALLA är saliga. Jag har inte hört en enda Plejd-ägare som är missnöjd, ens på en enstaka punkt (den punkten ang. fördröjning som jag skrev om ovan har jag aldrig hört någon annan nämna). Även om jag inte själv testat de andra produkterna på marknaden, eller ens har full förståelse för hur de funkar på pappret, så känner jag mig väldigt konfident med att Plejd har marknadens absolut bästa och mest prisvärda produkten på marknaden. Detta är en av de absolut tyngsta argumenten till min investering i Plejd som bolag. De punkter som väger tyngst i övrigt är: bransch som bör (eller har redan börjat?) explodera, ledningen och bolagets track record hittills.

Nog om Plejd, nedan kommer lite reflektioner om konkurrenterna. Om ni kan mycket om någon av Plejds konkurrenter, ser jag gärna att ni tipsar mig med information som kan förbättra den här produkt- och konkurrensanalysen. Min elkunskap är begränsad, därför kan det finnas vissa brister i min analys. Kontakta mig gärna på aktieentreprenoren@gmail.com.

 

Konkurrensanalys

 

Compare-IT
Började 2005 som en systemintegratör för hemautomation. Bestämde sig 2008 för att utveckla eget system, som lanserades 2012. Har fokuserat på kommersiella projekt och har nu skapat sin ”HomeLine”, som ska vara ”smarta hem för alla”. Noterades i maj 2017.

Bolaget har under åren legat på en omsättning runt 1,5-4 mkr. Resultaten för det mesta negativa. Omsättningen i senaste kvartalet var 1 mkr, så än verkar inte tillväxten har infunnit sig direkt, även om det var över 100% mot samma period förra året. Sen verkar det som att de har fått en del stora ordrar, som inte börjar faktureras förrän under detta år.

Målet påminner om Plejds: att vara enkelt (både för installatör och användare) och kostnadseffektivt. Problemet är att jag (en användare som när jag skrev detta precis är på väg att göra mitt hem smart) inte alls upplever det särskilt enkelt.

Compare-it vill göra det mesta, från säkerhet till ventilation och belysning. Personligen är det i princip ingen av deras funktioner jag attraheras av förutom belysningen. Här representerar jag knappast hela marknaden, men säkert en stor del.

 

Ett annat (STORT) problem är att det är trådbaserat. Systemet är uppkopplat till ”molnet” och därmed ”framtidssäkrat” enligt bolaget, då man kan koppla upp andra produkter, som t.ex. Philips Hue. Men man måste alltså dra el (dvs. mer el än vad man normalt drar när man gör elen i ett hem). Detta är inte bara kostsamt, utan det begränsar också marknaden till hundra procent nybyggen och totalrenovering.

Klickade på ”Kom igång” på hemsidan och sedan vidare till deras paketlösingar: http://www.compare-it.se/wp-content/uploads/2017/10/Compare-IT-Paketspecifikation-171012.pdf

Blev inte direkt jättesugen på att implementera Compare-it om man säger så… Över allt trycker man mycket på ”hemma borta”-läge, ökad säkerhet, energiförbrukning, brandskydd och liknande. Väldigt osexiga funktioner enligt mig. Det är sånt som ska komma med automatiskt, som man inte ens ska behöva tänka på. Komforten och wow-känslan är det som ska sälja produkten. Tycker jag!

”Räkna med en merkostnad från ca 20 000 kr för en grundläggande funktionalitet och en merkostnad på ca 45-65 000 kr för en god funktionalitet. Prisindikationerna gäller inklusive moms, installerat och klart.” står det i deras konsumentfolder. Eftersom detta förmodligen inte vänder sig till mig som har 20 dimmers i en 3:a (jag har varit ambitiös med belysningen…), så lär detta vara ännu dyrare för mig. Utöver dessa priser, lär den elektriker jag behöver använda mig av istället för min egen, vara dyrare. Det jag får i jämförelse med Plejd är en hel del funktioner, men jag kan inte se någon jag vill ha än så länge, och om de nu har någon som jag skulle vara lite sugen på, lär Plejd stödja (på ett bättre och enklare sätt?) inom kort. I Plejds fall, om man tex ska göra 4 rum à totalt 8 dimmrar (förmodligen för många då gemene man lär ha 1/rum) smarta, så kostar det som 8 vanliga dimmrar + kanske 200 kr extra/Plejd-dimmer, dvs. 1 600 kr (i vissa fall kan det till och med bli billigare, läs min analys för mer info). Det krävs ingen extra installation, ingen speciell kunskap för elektrikern, ingen extra eldragning eller jobb. Jag tycker inte ens det går att jämföra.

Om man trots allt går igång på deras funktioner och lägger pengarna och energin som det kräver, så verkar systemet vara ganska bra.

I övrigt får jag en ganska mossig känsla av hela bolaget. Titta på en presentation av VD:n och jämför sedan med en presentation av Plejds VD. Kör gärna också en total genomgång av hela sajten och jämför med Plejds. Inte lika mossigt som många andra konkurrenter, men de hade inte fått mig att köpa något. 

Hur har det gått för bolaget hittills då? Det verkar ha gått trögt (omsättning under 4 mkr efter ett par år som sagt), men att genombrottet kanske kan komma nu med fokuset mot byggherrar av privata hem. Det verkar ha kommit en del ordrar, och aktien har gått rejält på dessa. Det finns stor möjlighet att bolaget kan lyckas nu när det troligtvis blir en bom för smarta hem. Jag tror dock de kommer bli rejält i frånsprungna av Plejd, och än så länge har jag inte valt att sprida min investering i smarta hem till Compare-it, men jag stänger inga dörrar.

Z Wave
Z wave verkar vara en teknik för trådlös styrning, snarare än ett företag med produkter. Lite som Bluetooth Smart. I och med citaten ovan från elektrikern på Youtube, samt att detta inte är ett konkurrerande företag, utan en konkurrerande teknik, så kommer jag inte kolla vidare på detta.

Telldus
Telldus fokuserar väl på rätt grejer om man kollar deras introduktionsvideo, men sen tappar de mig. Verkar billigt dock.

Kollade deras TellStick, en Z-wave-gateway. Gick in och läste recensionerna på Prisjakt, 3 st. Den positivaste sa ”Ibland fungerar den inte.”. Den andra sa ”Tyvärr, buggit som bara den”, ”Var och varannan knapptryckning når inte fram. Schemaläggningen funkar knappt alls.”, mm. Den sista inledde med ”Vänta med att köpa denna för just nu stör den ut i stort sett alla mina produkter som använder 433MHz.”

Verkar väl ändå vara en av de närmsta konkurrenterna till Plejd som man kan se som ett potentiellt hot.

Vadsbo
Jag frågade han på Ahlsells varför inte bara konkurrenterna också körde Bluetooth och gjorde allt lika smidigt som Plejd. Hans svar var ”De har försökt” och nämnde Nexa och Vadsbo som exempel. Vadsbo har tydligen en dimmer som fungerade på samma sätt som Plejds. De gick enligt honom inte alls att sälja lika lätt som Plejd. Några anledningar var:

  • För stor (passar inte standard, vilket gör att man behöver göra större ingrepp om man ska byta befintliga dimmrar).
  • För dyr (ca 1 000 kr).
  • App sämre än Plejds.
  • Kolla hemsidan…… http://www.vadsbo.net/

Nexa
Lite samma känsla som Telldus… Lite länkar:
https://www.nexa.se/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=OD4pbOKe45Y
https://www.youtube.com/watch?time_continue=73&v=w54tWWC9cc8

Det verkar dock billigt och fungerar väl. Jag kan lite för lite om detta system, men min känsla är att det är som att köpa en Android-telefon för 1500 kr ”man kan ju ringa, smsa, surfa och allt annat du kan göra med din iPhone”.

eNet Smart Home
Besökte en återförsäljare här i Stockholm för att titta på Gira (ett märke på strömbrytare, eluttag och sånt). När jag kom in låg en Plejd-broschyr på skrivbordet. Blev nyfiken och frågade om de säljer. Hans svar var ”nej, vi researchar lite hos konkurrenterna bara…”. Sen undrade han om jag var intresserad av hemautomation vilket jag så klart sa att jag var. Han presenterade eNet, som i princip gjorde det som Plejd gör, fast krångligare och dyrare och förmodligen inte lika driftsäkert. Extremt dyrt var det verkligen, och när han presenterade så sa han rakt ut ”jämför man med Plejd så kommer vi inte kunna konkurrera prismässigt”. ”Men jag antar att man får väl vad man betalar för…” sa han sen med (stor osäkerhet och låg trovärdighet).
https://www.enet-smarthome.com/de/

Indigo
Så krångligt att jag inte ens orkar göra någon vidare research.
https://www.indigodomo.com/

KNX Easy
KNX är som jag har förstått det det största systemet för hemautomation om man ska vara riktigt seriös. Det är trådbaserat, krångligt och dyrt. Har själv en kompis som har det i en 300kvm-lägenhet och det fungerar helt värdelöst säger han.

KNX Easy är som det låter en produkt som ska vända sig åt lite enklare lösningar. Jag tycker inte alls det verkar enkelt. Askrångligt om jag ska vara ärlig. Här är deras ”Översikt”: https://www.hager.se/files/download/0/26421_1/0/Hager_Katalogkapitel_973512.pdf
Inte så sugna på att göra hemmet smart längre va?

Kollade själv på KNX innan jag visste vad Plejd var och konstaterade att det inte var görbart på långa vägar (krångligt, jobbigt och alldeles för dyrt).

Helvar System
Som KNX fast bättre. Verkar bra men inte alls samma målgrupp som Plejd. Riktar sig mot företag och stora komplexa lösningar. Kommer därför inte gå in närmare på det.

Eltako
Verkar också bra men rikta sig mot annan målgrupp.

Apple, Google, Amazon, Ikea, m.fl...
...är INTE konkurrenter till Plejd. Plejd utvecklas i en Scanfil-fabrik som är MFi-godkända i Sverige, vilket står för ”Made for iPhone” och innebär att Plejd kan utvärdera och producera produkter för Apples ekosystem, t.ex. HomeKit.

Apple, Google och Amazon är ekosystem, där tanken är att Plejd ska ingå. De ska lira med varandra, inte mot varandra.

Ikea har en liten linje med smart belysning, men det är precis som Philips Hue enklare konsumentprodukter. Jag har otroligt svårt att se att Ikea skulle gå in och skapa en motsvarighet till Plejd, där en elektriker behövs för att installera.

Så i dagsläget ser jag bara dessa företag som möjligheter (exempelvis att sammankoppla Apple HomeKit och/eller Philips Hue med Plejd, är nog väldigt många som skulle uppskatta). Man vet så klart aldrig, men risken känns för liten för att jag ska ha den med i mina beräkningar...

 

Hjälp!

Som sagt, hjälp mig gärna att komplettera ovanstående så ska jag uppdatera texten! aktieentreprenoren@gmail.com

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.