20 Apr, 2023

Plejd rapport Q1 2023

Uppdaterad:
20 Apr, 2023
Plejd rapport Q1 2023

Plejd rapport! Tar framförallt med mig följande:

  • 22% tillväxt. Tycker det är bra i denna marknad, men nu kommer väl den (tillfälligt!) svagare tillväxten vi alla väntat på sen i höstas. De säger fortfarande inget om konjunkturen, så jag förväntar mig att påverkan från det lär bli betydligt värre under hösten. Förhoppningsvis kan nya kategorierna dämpa denna effekt rejält. Kan vi hålla oss över 20% tillväxt genom lågkonjan är jag supernöjd. Aktien också -60% sen peak, så en del förmodligen inprisat, dvs. förväntningarna ligger nog runt 20-25% tillväxt under 2023, snarare än 40-50%.
  • Höga aktiveringar, som folk säkert kommer ha synpunkter på i vanlig ordning. "Ökningen av aktiverad tid mot föregående år beror på att vi närmar oss lansering och alla resurser fokuserar på att färdigställa nya produkter för att lanseras enligt förväntad tidsplan." - låter väldigt vettigt tycker jag.
  • Finland och Nederländerna accelererar, rejält också! 34% resp 69% tillväxt QoQ (där Q1 mot Q4 också är ett svagare kvartal säsongsmässigt). Rapportens trevligaste detalj enligt mig.
  • Ny produktkategori lanseras inom kort!  Sjukt spänd på att se vad det blir och hur den kommer sälja.
  • De förväntar sig stark tillväxt, drivet av de nya kategorierna, vilket ska resultera i "markant förbättrad rörelsemarginal" (som dessutom redan är stark). Sen om och när det sker i realiteten får vi väl se, jag tror det när jag ser det, men oavsett trevlig info.

Adderar en graf som jag gjort som jag tycker är intressant. Den visar omsättningen i de olika länderna, efter X antal kvartal sedan lansering.

  • Norge synkar väldigt bra med Sverige. Det går ännu snabbare och starkare - vilket jag tror beror på att man har ett bredare produktutbud idag än vad man hade när det begav sig i Sverige.
  • Det går mycket långsammare i FI/NL. Lägger inte så stor vikt i det, då jag tror det beror på anpassningar mm som man inte prioriterat. I detta kvartal har det dock accelererat lite, kanske deras tur att börja växa nu?
Plejd analys
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.