2 Aug, 2018

Portföljutveckling juli

Blev så mycket text denna gång, så la månadsrapporten här på bloggen denna gång. Annars brukar jag bara lägga den på min twitter: https://twitter.com/aktieprenoren

Månaden började ner runt 4%, vilket spädde på katastrofen från juni (-8%). Sen hade jag dock en riktigt bra period då perioden gick runt 10% mellan den 4-19 juli. Tyvärr blev avslutningen svag vilket sammanlagt blev +2%. Alltid något.

Under månaden har jag faktiskt doppat tårna i ytterligare två nya innehav: Next Games och Gravity. Båda små innehav runt 3% av portfölj. Det innebär fyra nya innehav sedan i maj. Det är mycket. Dessutom är samtliga gamingbolag (ej igaming). Ligger nu med ungefär halva portföljen i gaming, vilket jag känner mig trygg med då jag tror stenhårt på branschen under många år framöver.

Nu har jag 12 bolag i portföljen. Kommer inte ens ihåg senast jag hade det. Jag vill normallt sett ligga runt 5-8 bolag, max 10, men nu är det lite speciellt läge i portföljen.

Förutom att det blivit fler innehav än vanligt är 3 av dessa 4 nya också lite speciella. Normalt sett går jag in på flera års sikt, vilket jag också gjorde i THQ. Men i de andra tre - Funcom, Gravity och Next Games - har jag varit kortsiktigare. Jag har sagt initialt minst ett kvartal. I Funcom känns det som att jag har blivit lite mer långsiktig, men det känns fortfarande inte som mina vanliga case. Utöver att alla tre är spelbolag med ganska smala portföljer så är en annan gemensam nämnare att jag har fått en sjukt dålig start i samtliga. Är i skrivande stund ner 19% i Funcom, 26 i Gravity och 17 % i Next Games. Har många gånger sagt att jag helt skiter i tajming. Men då kanske man inte heller kan vara så kortsiktig som ett kvartal? Känns som jag är ute lite på hal is... Vi får se! Jag är kvar i samtliga. Man utvecklas (förhoppningsvis) i alla fall.

Av de nuvarande innehaven så är det några som har utmärkt sig. Plejd släppte en fantastiskt bra rapport. Kursen som har varit lite seg senaste månaderna rusade med all rätt, men har sedan dess sakta fallit tillbaka till ungefär samma nivå som innan. Tycker det känns väldigt bra och det är mitt största innehav (ca 18%). Jag har funderat på att öka, men vill se hur marknaden tar emot Q3-rapporten, som förmodligen blir lite svagare ekonomiskt i och med industrisemestern.

G5 har varit turbulent som vanligt. Gick upp 20% på rapporten, vilket jag tyckte var alldeles för mycket, vilket marknaden sen verkade fatta och skickade tillbaka den till den redan pressade kursen (nästan 30% från ATH). Att aktien har gått ner mycket känns ganska rimligt, och jag har inte vågat köpa tillbaka de aktier jag sålde för några månader sen på i snitt 530. Egentligen hade jag nog sålt ytterligare (allt?), kanske inte nu utan på lite högre kurser tidigare, om det inte vore för att jag har sånt enormt förtroende för Vlad. Jag ligger kvar och avvaktar utvecklingen.

BIMobject hade den trevligaste månaden på länge. EQT Venture går in med 240 miljoner i en riktad emission, vilket marknaden med all rätt skickade upp aktien rejält på. Bolaget gick totalt ca 25% i juli. EQT Ventures går normalt sett aldrig in med så här stora pengar. De brukar aldrig heller gå in i så här stora bolag. Inte börsnoterade bolag över huvud taget brukar de hålla på med. Jag tror de vill in i digitaliseringen av byggbranschen och då finns det inte så många alternativ, framför allt inget bättre än BIM. Hjalmar Winbladh som rattar fonden är brutalt duktig. Detta stärkte caset väldigt mycket för mig, och övervägde med marginal det som gått lite sämre än väntat i år (till exempel målet om 20 miljoner nedladdningar kommer nog inte riktigt att uppnås i år). Även här är jag sugen på att öka, men avvaktar lite tills vidare för att se hur kursen utvecklar sig.

För att få loss pengar till de nya innehaven minskade jag i Cherry och Leo. Har nu bara ca 9% av portföljen mot igaming. Sneglade lite på Evo för ett tag sen (tog in den i syrrans portfölj på 560, men tyckte inte riktigt den fick plats i min, hon har fler innehav), börjar även bli lite sugen på att ta tillbaka CTM, men avvaktar tills vidare. I övrigt minskade jag lite i Funcom, tog för stor size där från början. Samt lite i Paradox, den har gått upp 200% sen jag köpte den för ett år sen, så kursen är inte lika attraktiv, plus att portföljandelen blivit lite stor.

Den fullständiga portföljen och handeln kan ni alltid se live här: https://www.shareville.se/medlemmar/aktieentreprenoren/wall

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.