31 Dec, 2017

Summering av 2017, mitt bästa år hittills!

Dags att summera 2017, som sammanfattningsvis är mitt bästa år på börsen hittills med 75 % avkastning! Jag tänkte sammanfatta lite, berätta vad som gått dåligt, sammanfatta alla aktier jag har ägt, titta lite på vad som är spännande inför 2018, mm.

Jag gjorde mitt första aktieköp i april 2013. Hade 50% avkastning det året (häften av det syns inte på Shareville dock, eftersom jag startade min ISK i slutet av 2013). Mer eller mindre ren tur skulle jag säga. 2014 slutade -33,5%, ganska mycket otur skulle jag säga. Det tog dock minst något år från starten innan jag hade sparat ihop så kapitalet blev något att bry sig om (6-siffrigt) och jag blev mer strukturerad/seriös. Av den anledningen brukar jag titta på min historik sedan 1 jan 2015. Sedan dess har det gått fantastiskt bra och min avkastning har varit 46%, 25% och nu i år alltså 75%. Det kan diffa någon procent med Shareville pga IPO:er i annan depå, etc. CAGR ligger alltså 47% (26% om man tar med de två första åren), vilket jag är extremt nöjd med, framför allt med tanke på hur lite tid jag investerar. Avkastning liknande senaste tre åren är något jag så klart inte förväntar mig att fortsätta ligga på framöver. Jag vet inte riktigt vad jag kan förvänta mig, eftersom jag aldrig investerat igenom en finanskris, samt blir det svårare ju mer kapital man har (vilket dock inte lär påverka alltför mycket den närmsta 10-årsperioden), men jag har helt klart höjt målen från 10%/år som jag hade till en början.

Hösten 2016 kände jag för första gången hur jag verkligen utvecklades som investerare, då jag stuvade om rejält i portföljen. Den här hösten kände jag att jag tog nästa steg, mycket tack vare Shareville och Twitter som jag startat under året och som verkligen tvingat mig att utvecklas. Jag började läsa på Twitter hösten 2016 och började twittra själv sommaren 2017. Min känsla av personlig utveckling både denna och förra hösten är knappast någon slump med andra ord. Otroligt bra verktyg för att lära sig och utvecklas.

En fråga som verkligen har utvecklat mig som investerare är ”Om jag skulle sälja hela portföljen idag, hade jag köpt exakt samma portfölj imorgon?”. Är svaret på den frågan nej så gör jag om portföljen så som jag hade köpt tillbaka den. Jag försöker ställa mig den här frågan regelbundet och jag tycker alla borde göra det.

Det här blev väldigt tydligt för mig när jag tog över förvaltningen av min pappas portfölj. Frågor som "Ska jag verkligen köpa lika mycket G5? Den står så högt nu, känn som risken är högre än för några månader sen" och "Ska jag köpa Mr Green verkligen? Jävla surdeg...". Om svaren är nej på dessa frågor, varför ska jag då äga så mycket G5 i min egen portfölj, eller äga Mr Green över huvud taget? Läste ett väldigt bra inlägg om detta på Shareville i veckan:

”Tankevurpan "Du har inte förlorat något förrän du sålt" är ett av de vanligaste nybörjarmisstagen man ofta ser folk göra. Den andra vanliga tankevurpan är att nybörjare prompt vill ha tillbaka pengarna ur just samma aktie som de förlorat dem genom, som om det spelar någon roll för saldot. Båda feltänken kommer såklart ur att de vill skydda sitt ego och inte erkänna en förlust. Det är precis tvärtom, du har redan förlorat pengarna innan du sålt, och varje dag du inte säljer väljer du egentligen att återinvestera det som finns kvar i samma bolag. Om du skulle köpt aktien om du inte redan ägde den - ligg kvar, annars sälj och köp något du tror har en bättre framtid.”

Det här är misstag som jag själv gjort under flera år och som jag tror majoriteten(!) av alla sparare gör.

Mitt allra största problem i dagsläget är utan tvekan tidsbristen. Jag borde kunna utvecklas snabbare, göra djupare analyser och framför allt kolla mer på nya case (vilket jag i princip inte kan göra över huvud taget). Jag lägger ca 50h/vecka på jobbet och därutöver har jag måååånga intressen utöver aktier som tar mycket av min tid. I år har jag dessutom totalrenoverat vår nya lägenhet, vilket är en del jobb även om det inte är mina egna händer som jobbar, framför allt när man är så noggrann som jag är. Några av mina kompisar frågar hur jag hinner med allt, och det undrar jag ibland faktiskt själv, men jag är väl ganska effektiv gissar jag. Det finns helt enkelt inte så mycket tid att lägga på aktierna. Jag spenderar väl någon halvtimme när jag vaknar, någon halvtimme när jag går och lägger mig och små mikropauser då och då på dagen på att bevaka de bolag jag är intresserad av och följa med flödet på Twitter. Det är främst på semestern, och ibland på helger, som jag har tid att sätta mig och jobba lite mer på djupet, vilket ni nog märker på Twitter/bloggen. Jag är i alla fall stolt över att jag lyckades få ihop två riktigt genomarbetade analyser av Tourn och Plejd tidigare i höstas, framför allt eftersom jag fått så mycket positiv feedback.

Är det något jag är missnöjd med? Egentligen inte. Jag tycker inte jag har gjort några större misstag. Det finns ett flertal handlingar som eventuellt skulle kunna klassas som mindre misstag, men i många fall tycker jag rätt beslut ligger bakom. Här är några exempel på dem och hur jag analyserat dem i efterhand:

- Jag sålde Mr Green på 30 kr (-10%) den 11 januari efter att ha ägt den i 2,5 år. Som många av er säkert vet har den gått 80 % sen dess. Egentligen hade jag sagt till mig själv att ge den Q4-rapporten, för att bolaget kändes mer på gång än på länge, men som jag sa gjorde jag rejäla förändringar i portföljen/strategin förra hösten/vintern. Samtidigt hade jag vid tillfället inte samma självförtroende som jag har idag. Även om jag inte skulle kategorisera det som ett regelrätt misstag, så svider den i alla fall lite, framför allt eftersom jag verkligen trodde på bolaget och ägde den i 2,5 år. Gillar fortfarande bolaget, men har lite svårt för ledningen, vilket jag har kommit att värdera betydligt högre på senare tid. Jag gillar inte heller Österrike-historien och det senaste uppköpet verkar inget vidare (även om det nog inte är så illa som många får det att låta som).

- Inför G5:s Q4-rapport (2016) hade jag en stark känsla av att resultatet skulle bli en besvikelse. Var väldigt nära dagen innan på att sälja halva innehavet och köpa tillbaka på rapportdagen (oavsett utfall), för att minska risken, eftersom jag var tung i bolaget. Jag gjorde det inte, och aktien föll med ca -25%. Vid denna tidpunkt var jag inte riktigt lika bra på G5 som jag är idag, så det var bara en känsla och inte underbyggt med tillräckligt stabila argument för att ta beslutet.

- Inför G5:s Q3-rapport (2017) hade jag också dålig känsla, av samma anledning. Omsättningen var känd sedan tidigare, vilken hade minskat sekventiellt mot Q2, och marknadsföringskostnaderna hade enligt min tro ökat i kvartalet. Därav skulle resultatet få sig en dubbel smäll, vilket marknaden skulle straffa i vanlig ordning (G5 har tenderat att leverera resultat under marknadens förväntan senaste åren). Jag sålde halva innehavet för att köpa tillbaka på rapportdagen oavsett utfall. Rapporten blev en relief för de flesta och aktien gick ca +25%. Som tur var lyckades jag köpa tillbaka när den var typ +12%. Som vanligt lätt att back tredja och med den information jag hade tycker jag att det var rätt att halvera risken.

- Jag sålde Evo på 440 (+60-70%). Jag tyckte aktien hade gått upp för snabbt (ca 60% på ett halvår), men bolaget fortsatte tokleverera och aktien blev än mer populär bland investerarna. Sedan dess har den gått ytterligare ca 30%, men det har min portfölj också, så ingen fara på isen.

- Jag köpte Nilörn av fel anledningar. Den passar inte riktigt min strategi, men lät mig förföras av snacket (inget ont om det, man måste göra sin egen läxa och bolaget är bra!) och momentumet i aktien.

- Jag sålde CTM på 73,0 (-21%), vilket är lägre än lägsta stängningskurs under hela året. Jag träffade alltså year time low skulle jag gissa. Egentligen gillar jag affärsmodellen, eftersom den i mitt eget företag är väldigt lik, men jag oroar mig för skuldsättningen och det kändes inget bra i magen. Borde väl kanske sålt tidigare dock, eftersom jag hade den känslan redan från 90-95 typ. Nya case (Tourn, Diadrom och Plejd) i kombination med att VD fick sparken, fick bägaren att rinna över, men bolaget har gjort det riktigt bra och aktien har gått upp över 40 %.

- Jag köpte Diadrom på någon form av ATH. Riktigt dålig tajming. Det är dock mitt minsta innehav och jag tror fortfarande på caset.

- Jag borde släppt Catella tidigare under året. Den har stått och stampat länge och passar inte min portföljstrategi längre. Gillar bolaget skarpt dock.

- Jag borde kanske släppt Cherry en kvartalsrapport tidigare… Svårt att säga. Hur som helst gillar jag bolaget som fan och en stor anledning till sälj var andra bolag. Det är ett av bolagen som står närmast till hand att plocka in nästa gång.

- Varit sugen på NLAB sedan i somras, men den snabba uppvärderingen avskräckte och jag hade aldrig tid att sätta mig in i caset på riktigt vilket gjorde att jag avstod. Den har gått minst 150 % sen dess… Fortfarande väldigt sugen på att ta in bolaget dock.

- Halverade mitt innehav i Tourn på kursen 21,6 den 20 nov. Den stod högre (som högst 27) under en 3-veckorsperiod, betydligt högre under någon vecka. Jag har försökt skylla på likviditet i aktien, men när jag tittar tillbaka ser jag att omsättningen var hög många av dessa dagar och att jag förmodligen bara aldrig fick tummen ur röven, eller möjligtvis inte tid att komma fram till slutsatsen att sälja. Säljet borde gjorts minst 10% högre.

Finns det områden där jag kan utvecklas? Haha, jag har nog inte ens kommit halvvägs. Förutom att jag kan bli bättre på allt som jag redan är hyfsad på, är några saker som jag kommer på på rak arm:

- Kortsiktig utveckling/trading/TA/mm. Jag kan ingenting om sånt, vilket jag gissar kanske vore en fördel ibland för att få bättre entries, outries (kan man säga så?), etc.

- Handla i illikvida aktier. Nu när man faktiskt ska köpa/sälja för några hundra tusen kr ibland, kan det bli svårt att köpa/sälja utan att påverka kursen. Ibland går det inte ens att köpa/sälja även om man kan tänka sig påverka kursen lite. Jag känner mig lite handikappad i dessa tillfällen, och jag har svårt att tänka mig att man inte kan göra på ett bättre sätt än jag gör idag (jag brukar bara försöka genomföra transaktionen så snabbt som möjligt och ta det närmsta som finns i orderdjupet, alternativt lägga mig lite ifrån om motsatt sida ser hungrigare ut).

- Redovisning. Det är en del mer avancerade bokföringstekniska saker som jag har lite svårt för. Framför allt på balansräkningen borde jag bli bättre.

Jag har svårt att se hur jag ska ha tid att sätta mig och lära mig ovanstående. Skulle vilja säga att det är helt omöjligt i dagsläget. Men förmodligen lär jag mig väl by doing, precis som allt annat. Jag har inte pluggat efter gymnasiet och kan väl erkänna att jag aldrig läst en bok om aktier (knappt en bok över huvud taget om jag ska vara ärlig)…

Har jag gjort några bra saker då? Massor! Men det är intressantare att fokusera på de dåliga. Framför allt eftersom de bra är mer uppenbara. Längre ner har jag skrivit en sammanfattning på samtliga bolag jag ägt under året, och där kommer det väl framgå vad jag gjort bra under året också.

Under året har jag haft i princip 0 % kassa hela tiden. Jag fortsätter att resonera som så att jag inte hanterar någon form av makropronotisering och således bör vara så investerad som möjligt, så länge som jag finner casen tillräckligt bra. Det enda jag gör för att skydda mig mot nedgångar är att försöka köpa bolag (aktierna är svåra att påverka) vars verksamhet står stadigt i finanskriser.

Vilka bolag har jag på watchlisten för 2018 då? Tänkte dela upp dem i såna som jag vet lite eller mer om och gillar, samt såna som jag vet väldigt lite om men som jag tänkte läsa på om (vilket jag aldrig kommer hinna göra).

Bolag på watchlisten som jag vet lite (eller mycket) om och gillar
- AdCityMedia
- CTM
- Cherry
- Cinnober
- Compare-it
- CTT
- Edgeware
- GomSpace
- Integrum
- Midsona
- Mr Green
- Nilörn
- Nlab
- Tourn

Bolag på watchlisten som jag vet väldigt lite om eller mindre (peka mig gärna i rätt riktning om ni har någon input på bolagen):
- Axkid
- Bimobject
- Bonesupport
- Finepart
- Frisq
- Paxman
- TC Tech

Några andra man borde kika på?

Nedan är alla aktier jag har ägt under året och deras ungefärliga avkastning (rätt jobbigt att räkna ut) under den perioden jag ägt dem (max 2017 alltså, om jag ägt dem sedan tidigare tar jag inte med den avkastningen).

Catella (-17%)
Ägde aktien i ca 3 år och gjorde 100 % första året, men har efter det mer eller mindre stått och stampat. Sålde nyligen, men borde gjort tidigare, då den inte riktigt passar min portföljstrategi längre. Främsta anledningen till att jag ägde den var att jag tycker den är undervärderad, men efter så lång tid borde jag förstå att marknaden uppenbarligen tycker att detta är vad bolaget är värt. Under året har jag också försökt börja fundera på hur bolagen (obs. inte aktien) skulle prestera under en börskrasch, och här tror jag Catellas verksamhet skulle påverkas starkt negativt.

Cherry (-4%)
Bra affär (32% sedan hösten 2016), men borde sålt ett kvartal tidigare efter att problemen började uppstå (med facit i hand borde jag sålt innan 2017 så klart, men så kan man inte tänka). Stor sannolikhet att jag tar tillbaka bolaget i portföljen framöver.

CTM (-21%)
Jag sålde CTM på 73,0 (-21%), vilket är lägre än lägsta stängningskurs under hela året. Jag träffade alltså year time low skulle jag gissa. Egentligen gillar jag affärsmodellen, eftersom den i mitt eget företag är väldigt lik, men jag oroar mig för skuldsättningen och det kändes inget bra i magen. Nya case (Tourn, Diadrom och Plejd) i kombination med att VD fick sparken, fick bägaren att rinna över, men bolaget har gjort det riktigt bra och aktien har gått upp över 40 %.

CTT (17%)
Sålde CTT i januari. Först viktade jag ned lite på 107, sen kom ordern från Boing och jag sålde resten efter det på 130. Totalt gjorde jag 45% på bara 3 månader. Riktigt fint bolag dock som jag inte stänger några dörrar för i framtiden.

Diadrom (-14%)
Dålig tajming på ATH och därefter ner som mest 20 %, men caset mer eller mindre oförändrat (man kan argumentera för huruvida Q3 var helt enligt förväntan eller aningen sämre).

Evolution (+67%)
Jag sålde Evo på 440 (+60-70%). Jag tyckte aktien hade gått upp för snabbt (ca 60 % på ett halvår), men bolaget fortsatte tokleverera och aktien blev än mer populär bland investerarna. Den har gått ytterligare ca 30 % sedan dess, men det har min portfölj också, så ingen fara på isen.

Fortnox (+43%)
Sedan jag köpte Fnox hösten 2016 har jag sagt att jag tror att detta är ett bolag som med mycket hög sannolikhet kan göra 30-50 % eller mer per år minst kommande 5 åren till en, i sammanhanget, väldigt låg risk. Med andra ord ett av mina favoritbolag (länge mitt näst största innehav, numera mitt tredje). Och visst har det gjort sina 43 % i år, och framtidsutsikterna ser lika bra ut som för ett år sen.

G5 (+209%)
G5 är min bästa aktie någonsin. Jag har ägt den i över 4 år nu utan att någonsin stått utanför. Då ägde jag 1 665 aktier, med ett gav på 29,6. Jag har gjort några ”trades” sedan dess, några dåliga (se mitt andra inlägg) och några bra, men totalt sett med positivt utfall, men om man räknar bort dessa så är jag i skrivande stund upp ganska exakt 1 000% på de 1389 aktier jag har kvar. Är mycket nöjd med att jag lyckats hålla i så pass stor del av aktierna. Hade jag varit lika insatt i bolaget för ett år sen hade jag förmodligen haft fler aktier då, men då hade jag å andra sidan skalat betyldigt mer på vägen. Efter 2,5 år var jag fortfarande inte plus på investeringen i G5, men jag hade tidigt stark conviction och det är kul att det verkligen har betalt av sig. Mitt största innehav idag (delat med Plejd kan man väl säga, det är från dag till dag) och jag tror stenhårt på det. De gånger man börjar tveka av olika anledningar får man luta sig tillbaka på att Vlad (VD) är en av börsens absolut vassaste VD:ar.

HomeMaid (+37,5% inkl utdelning)
Har varit en del av portföljen sedan lite mer än 3 år nu. Sedan dess har den gått ca 200 % inkl den stora utdelningen varje år. Dock stod jag utanför aktien i 8 månader under 2016 då jag tyckte det hade gått lite väl fort. Under den perioden missade jag utdelning och uppgång på ca 1 resp 1 kr (ca 10-15% totalt), men i övrigt har jag varit med, dock med dubbelt så många aktier sedan förra hösten då jag klev på igen. Jag såg och ser bolaget som en stabil riskspridare i portföljen som förhoppningsvis kan göra 20-30% eller mer inkl utdelning till relativt låg risk. Det har den verkligen gjort, med god marginal. Jag börjar väl känna att värderingen börjar bli ganska hög, men nu med särnoteringen av Veteranpoolen tyckte jag det var väldigt spännande igen så jag sitter kvar tills dess åtminstone, det ska bli kul att få mer specifik information om det bolaget.

Leo (+30%)
Tog in LeoVegas i somras eftersom jag tycker det är det bästa gamblingbolaget, vilket har visat sig vara väldigt bra eftersom den gått upp 30% på den korta tiden. Jag ägde från början ca 70% fler aktier än vad jag gör idag, men jag sålde av dem runt +-0 efter ca 2 månader (så egentligen stämmer väl inte 30% avkastning exakt, men har gjort de på de aktier jag äger idag), vilket var endast pga att pengarna behövdes på andra håll.

Moberg (+4%)
Köpte på 49 förra hösten, men tryckte upp gavet till 56 tillslut. Ett tag var jag +50 % på den initiala investeringen på bara 2-3 mån, och visst borde jag ha skalat, men det gjorde jag inte, och sen började det gå utför för både bolaget och aktien och jag sålde runt 60 och +8%. Jag tror också jag ska försöka hålla mig borta från den här branschen.

Mr Green (-3%)
Jag sålde Mr Green på 30 kr (-10%) den 11 januari efter att ha ägt den i 2,5 år. Som ni säkert vet har den gått 80% sen dess. Egentligen hade jag sagt till mig själv att ge den Q4-rapporten, för att bolaget kändes mer på gång än på länge, men som jag sa gjorde jag rejäla förändringar i portföljen förra hösten/vintern, och ett av dessa var att acceptera förluster. Samtidigt hade jag vid tillfället inte samma självförtroende och conviction som jag har idag, så hade jag gått tillbaka hade jag nog kommit fram till samma beslut. Även om jag inte skulle kategorisera det som ett regelrätt misstag, så svider den i alla fall lite, framför allt eftersom jag verkligen trodde på bolaget och ägde den i 2,5 år. Gillar fortfarande bolaget, men har lite svårt för ledningen, vilket jag har kommit att värdera betydligt högre på senare tid. Jag gillar inte heller Österrike-historien och det senaste innehavet verkar inget vidare (även om det nog inte är så illa som många får det att låta som).

MyTaste (-17%)
Efter 3,5 år släppte jag till slut detta skräpbolag i slutet av februari till förlusten -42% (-58% på initiala investeringen). Orkar inte dra hela storyn varför jag trodde på bolaget och varför jag inte gör det längre, men kortfattat kan man säga att jag blev enormt imponerad av deras trafiksiffror på sajten som de sen aldrig lyckas kapitalisera på, eftersom det är skräptrafik, och som dessutom minskat kraftigt under dessa år. Dålig ledning. Man ska akta sig för förhoppningsbolag…

Nilörn (-18%)
Jag köpte Nilörn av fel anledningar. Den passar inte min strategi, men lät mig förföras av snacket (inget ont om det, bolaget är bra, man måste göra sin läxa bara!) och momentumet i aktien.

Paradox (+31%)
Köpte Paradox innan sommaren av främst två anledningar: spelbranschen och Fredrik Wester. De är extremt bra på vad de gör och jag litar verkligen på att de kommer leverera en riktigt bra avkastning till låg risk närmsta åren. Jag tror uppsidan är större i G5, men ett sätt att sprida riskerna i portföljen helt enkelt.

Plejd (+54%)
Plejd är min nya stora kärlek på börsen (måste akta mig för giftemål!). Är över 70% på min initiala investering i slutet av oktober, men bara efter en månad var jag ”tvungen” att öka innehavet med 30%, trots att det redan växt med 50% på den månaden. Det blev då mitt största innehav (nu har G5 växt ikapp). Är otroligt nöjd med min analys här, på kort sikt än så länge, men tror det kan komma att bli en grym investering även på lång sikt. Vissa skulle kalla detta förhoppningsbolag, det håller inte jag med om, även om mycket ska bevisas närmsta åren. Vill ni läsa mer om bolaget har jag skrivit en väldigt genomgående analys här på bloggen.

Tourn (+20%)
Jag tog en position i Tourn i början av oktober efter att ha gjort min noggrannaste analys någonsin. Halverade innehavet i mitten på november och gick ur helt på årets sista börsdag. Postade ett inlägg med mycket mer om detta här på bloggen igår. Sammanfattningsvis blev det en bra affär kortsiktigt (men som hade kunnat bli betydligt bättre - borde ha blivit åtminstone +30%) men försämrade utsikter framåt.

Så här ser portföljen ut inför 2018:

(Kassan ska användas inom kort.)

Det var det året. Lycka till 2018!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.