6 Jan, 2020

Summering av 2019


Tänkte bara börja med att summera december, eftersom jag alltid gör det efter varje månad. Månaden började extremt svagt och den 17 dec var jag -0,5% medan index var upp nästan 5. Därifrån gick det dock starkt och jag slutade tillslut 6% upp (index runt 5). Framför allt var det Upsales som drog ca 20%, vilket jag tyckte var en rimlig återhämtning, aktien har tagit oförtjänt mycket stryk senaste tiden. Även Plejd, Evolution och Paradox gjorde en stark månad med över 10% vardera. Månaden avslutades tyvärr med en rejäl smäll i Kambi som gick ned 30%. Mitt största innehav, Fortnox, stod still under månaden. Jag har inte gjort några transaktioner över huvud taget.

2019

Första halvåret var egentligen en ren kopia av 2018, där första halvåret var fantastiskt för att sedan åka på ett rejält ras. Den 22 maj stod portföljen på +43% medan index var runt 15 kanske. Här var jag också 1% i från mitt ATH från den 23 maj 2018 (sjukt?!).

Sen var det ren och skär krasch fram till i mitten av augusti. Portföljen tappade en fjärdedel av sitt värde, årsavkastningen var nere på 8% och index hade passerat. Detta trots att mitt största innehav, Fortnox, fortsatte tåga. Främst var det väl Gravity, som gick ned 65% under den här perioden, samtidigt som jag dessutom köpte på mig 50% fler aktier på alldeles för höga kurser (60-77).

Sedan dess har portföljen jobbat på stabilt uppåt, ibland lite bättre än index, ibland lite sämre.

Slutresultatet blev 30,5%. Gick om OMXSPI under årets sista handelsdag, vilket var lite kul, men irrelevant egentligen eftersom det är värdelöst att jämföra sig med. SIXRX gick 35% och jag slutade med andra ord 4,5% sämre.

Visst är det trist med den enorma nedgången under sommaren och det är över 1,5 år sen jag var på ATH, men med tanke på att jag kommer från en lång period av att outperforma index ganska mycket är jag ändå nöjd. Så här ser mina resultat ut sen 2015 (som jag ser som starten på mitt investerande):

2015: 45,9% (SIXRX: 10,4%), 110 000 kr
2016: 24,5% (SIXRX: 9,7%), 237 000 kr
2017: 75,1% (SIXRX: 9,5%), 578 700 kr
2018: 11,5% (SIXRX: -4,4%), 173 572 kr
2019: 30,5% (SIXRX: 35,0%), 504 481 kr
Totalt: 363% (SIXRX: 154%), 1 603 753 kr
CAGR: 36% (SIXRX: 9%)

Med tanke på hur extremt lite tid jag lägger ned på aktier så är jag väldigt nöjd med ovanstående. Jag kommer garanterat att få svårt att hålla detta tempo om jag inte kan börja lägga mer tid (vilket jag inte kommer kunna närmaste åren). 2019 har det varit värre än någonsin. Jag hinner knappt läsa mina bolags rapporter, men skummar alltid igenom Twitter-flödet, vilket gör att man sällan missar de mest vitala nyheterna. Men utan tvekan lider jag av det.

Läget i portföljen känns starkt inför 2020. Aningen bekymrad över värderingen i Fortnox, men så brukar det vara. Annars kan jag tycka att jag har lite mycket gaming, och skulle vilja ha in lite medtech. Det är inte min starka sida, så om jag går in kommer jag förmodligen lyssna på folk jag har förtroende för och köpa lite mindre av ett par bolag, vilket kommer resultera i en lite bredare portfölj, vilket jag inte har några större problem med. Så länge jag kan jobba size i mina bästa case.

Portföljen (i storleksordning)

Fortnox (19%)
Utveckling under 2019: 152%
Oftast mitt eller nästa största innehav sedan 2017. Bolaget har utvecklats precis så som man hoppades inför året. Aktien har utvecklats ännu bättre. Jag gick in året med ungefär lika stor portföljvikt, och har således skalat ned mer än hälften av mina aktier. Får väl erkänna att värderingen börjar kännas ansträngd, men än så länge ligger jag kvar runt 20% av portföljen, ligger dock i tankarna att minska lite. Så länge inget ändras i bolagets utveckling kommer aktien dock finnas kvar i portföljen under hela året.

Upsales (19%) *NYTT*
Utveckling sedan köp våren 2019: 16%
Ni har säkert läst mina tankar om Upsales under året, så jag tänker inte skriva så mycket mer om det (läs gärna min analys här på bloggen). Så här i efterhand kan jag tycka jag tog lite väl stor size initialt. Tycker inte heller bolaget utvecklats riktigt så bra som jag hoppades. Funderar på att minska sizen lite, men inte bestämt mig. Så länge bolaget utvecklas enl. mina förväntningar så kommer bolaget hur som helst finnas i portföljen hela 2020.

Plejd (16%)
Utveckling under 2019: 22%
Jag tycker bolaget har utvecklats mycket positivt under året. Aktien har gått upp lite, men inte mycket. Jag har inte förändrat mitt innehav, och har väl snarare varit nära på att öka än minska (framför allt i höstas när aktien stod 20-25% lägre). Detta är mitt absolut främsta case inför 2020, tror det kan bli ett riktigt bra år.

Gravity (12%)
Utveckling under 2019: -11%
Aktien är -11% under året, men jag är garanterat ned mer eftersom jag ökade på mitt innehav med 50% vid nedgången i somras på höga kurser. Med facit i hand borde jag köpt mer aktier från början, skalat vid uppgången, och ev. köpt tillbaka under nedgången (men senare). Nu blev det istället att jag inte fick ut något av uppgången och sen tankade på alldeles för tidigt i nedgången (eftersom jag var frustrerad över för liten size i uppgången). Hamnade snett helt enkelt. Caset känns bra inför 2020.

Evolution Gaming (12%) *NYTT*
Utveckling sedan köp i sep: 38%
Kärt återseende. Stört mig länge på att jag släppte bolaget (i visserligen en väldigt bra affär) för några år sen. Tyvärr kunde jag ta så stor size när jag köpte i september runt 200, utan fick öka innehavet med 50% i slutet av oktober på 230. Hur som helst väldigt bra och bolaget har växt till sig till en av mina större investeringar. Känns bra inför 2020, både size och bolagets utsikter.

Paradox (8%)
Utveckling under 2019: 12%
Köpte aktien i mitten av 2017 på 70. Sen skalade jag 30% under 2018 på 130 och 215. I mars köpte jag tillbaka det jag sålde 2018, plus ytterligare en hel del och nästan dubblade innehavet. Bolagets utveckling har varit sådär under 2019 tycker jag. Trots enorma förväntningar (börsvärdet), så har aktien stått stark. Den var ned ett tag, men har gått sjukt starkt i Q4. Det är en långsiktig investering där jag gillar bolagets strategi och har stort förtroende för Wester. Kommer ev. skala lite om aktien fortsätter uppåt.

Funcom (6%)
Utveckling under 2019: 10%
Ständigt sura Funcom, en av mina sämre investeringar senaste åren. Köpte runt 23 våren 2018. Skulle vara en lite mer kortsiktig investering (för att vara jag). Tog för stor size och kortsiktigt gick det åt helvete, men långsiktigt har jag börjat gilla bolaget, som har en väldigt fin pipe framöver. 2019 sas bli ett mellanår, och det var väl ungefär vad det blev, men Conan Exiles har utvecklats otroligt bra. Finns risk att 2020 också blir ett mellanår, men jag är för dålig på kortsiktiga rörelser för att dra någon nytta av det. Under året har jag gjort en lyckad transaktion i bolaget när jag ökade innehavet med ca 35% i januari på 13,4 och sen skalade samma aktier och lite till på 14,8. Hoppas på fin utveckling under 2020, men vill inte att det blir ett för stort innehav i portföljen så kommer skala om aktien går upp mycket.

BIMobject (5%)
Utveckling under 2019: -45%
Riktigt trist utveckling under 2019 och än så länge än av mina sämsta investeringar någonsin. Med facit i hand skulle jag så klart skalat sensommaren 2018, när jag var +120%, men jag hade sagt inför köpet att: ”Det är hög risk, men jag tror på det här bolaget på LÅNG sikt, 5-10 år. På kort sikt, t.ex. 2 år, kan aktien gå hur som helst, och jag ska varken tanke eller skala. Jag ska inte röra den, så länge inte väldigt stora förändringar i verksamhetens utveckling sker”. Och så har jag agerat. Nu har verksamheten utvecklats dåligt under året, men katastrof vet jag inte om jag vill kalla det. Jag har självklart inte samma conviction som när jag köpte, en å andra sidan så är börsvärdet betydligt lägre, och sizen i min portfölj mycket mindre.

Kambi (3%) *NYTT*
Utveckling sedan köp 3 juli: -14%
Doppade tårna i Kambi, som jag tycker verkar vara starkt positionerade för tillväxt många år framöver. Aktien har varit ganska volatil, men så är det med den här typen av bolag. Risken är hög, därav väldigt liten position. Inte omöjligt att jag ökar lite under året.

Portföljens innehav och transaktioner hittar ni live på Shareville: https://shareville.se/medlemmar/aktieentreprenoren/wall

Bolag som funnits i portföljen under 2019, men inte finns kvar

THQ/Embracer
Sålt: apr-juli till snittkurs 75 (225 innan splitt)
Total utveckling under mitt ägande: +25% (12 månader)
Utveckling sedan sälj: -7%

Sålde för att jag inte är helt förtjust i förvärvsstrategin. Lars har onekligen gjort det fantastiskt hittills, men jag har svårt att se att både: 1. Han kan fortsätta i samma tempo (framför allt procentuellt) och 2. Att de inte ska stöta på problem i några förvärv tids nog. Tycker r/r är för dålig.

G5
Sålt: feb till kurs 110
Total utveckling under mitt ägande: +1100% (5 år)
Utveckling sedan sälj: -7%

Mitt älskade G5 som jag ägde under mer än 5 år. Min bästa affär någonsin. Köpte för en ganska stor del av portföljen på 28 och höll hela vägen till 530 då jag sålde 60% av innehavet. Resterande 40% höll jag tyvärr ned till 110. Var nära på att sälja mellan 370-470, då jag tyckte läget såg väldigt dåligt ut, men bestämde mig för att rida ut stormen och lita på Vlad (som jag fortfarande tycker är en av de absolut bästa VDarna), vilket var irrationellt och pga jag hade gift mig för mycket med bolaget. Bevakar bolaget men tycker läget ser väldigt osäkert ut.
Skrev lite mer om när jag gick ur här: https://tradevenue.se/aktieentreprenoren/ur-g5-helt

Veteranpoolen
Sålt: feb till kurs 18,5
Total utveckling under mitt ägande: +57% (10 månader)
Utveckling sedan sälj: 9%

Blev en otroligt bra affär där jag först ägde HomeMaid under några år och gjorde 135% (inkl utd.) som sedan delade ut VP (där jag gjorde ytterligare ca 60%). Kändes som bolaget nått en liten platå i tillväxten och behövde konsolidera ett tag. Utvecklingen har varit ungefär så, men senaste kvartalet började det se bättre ut igen tycker jag. Jag gillar bolaget och äger det i min systers portfölj fortfarande, men den passar väl kanske egentligen inte riktigt in i min portfölj strategiskt, men inte omöjligt att jag plockar in en liten post igen under 2020 om utvecklingen ser ljus ut.

Bolag jag sneglar på (men aldrig har tid att sätta mig in i hehe...)
Awardit
Bonesupport
C-RAD
LeadDesk
Mentice
Sedana
SyntheticMR
(en del medtech som ni ser, om jag plockar in något så kommer det som sagt bli ett litet hopplock av flera små poster i olika bolag)

Sparande

Så här ser det ut sen jag började spara:
2013: 135 000 kr
2014: 143 000 kr
2015: 430 000 kr
2016: 205 000 kr
2017: 464 000 kr (boostat ca 200 000 kr av sålda andelar i företag)
2018: 594 000 kr (boostat ca 485 000 av sålda andelar i företag)
2019: 72 593
(Allt detta har tyvärr inte åkt in i portföljen, men i några former av tillgångar)

Som ni ser ser det katastrof ut senaste två åren om man bortser från att jag sålde lite andelar i mina bolag. I mitten på 2017 bytte jag boende som gjorde att jag gick från negativ boendekostnad på ca -1 000 kr (en lägenhet för boende, en för uthyrning) till en kostnad på ca 10 000 kr, vilket har gjort en stor skillnad. 2019 var inte heller riktigt så dåligt som det ser ut då jag köpte en väldigt dyr ring till min flickvän. Det kommande bröllopet lär ju inte vara någon succé för sparandet heller direkt… Får hopppas på värdebyggandet i företag och portfölj framöver istället helt enkelt.

Privatekonomisk utveckling

Jag delar upp mina tillgångar i:
- Företagsvärden, uppskattade efter 25% skatt
- Fastigheter (min lägenhet i dagsläget)
- Kapital (aktier/värdepapper, pengar etc)
- Materialla tillgångar (bil, båt, klockor etc - konservativa värdeuppskattningar)
- Tjänstepension efter uppskattad skatt på 30%

Företagsvärdena har jag försökt värdera fair, men pengarna ser jag inte som riktiga pengar, utan bara en indikation på vad jag KANSKE kan få ut i framtiden.

Kapitalet är det som är roligast att se utvecklas, eftersom det är ”riktiga” pengar. Fastighetstillgångarna är de jag värdesätter minst. Ju mer de går upp, desto dyrare kommer det bli för mig sen när vi ska byta upp oss. En hyfsad del av utvecklingen är dock amortering av lånen, ca 140 000, vilket är trevligt att se.

Då mina två företag haft ett rätt tufft år har jag skrivit ned värdena lite. Det större bolaget där jag har mitt största ägande och lägger 99% av min tid har dock bara haft ett tillfälligt hack i kurvan, vilket var ganska väntat precis som jag skrev i min sammanfattning av 2018. Förhoppningsvis kommer våra investeringar bära frukt närmaste åren. Utvecklingen slår dock ganska hårt på mina totala tillgångar på årsbasis. Men portföljen har ju utvecklats bra, trots dåligt sparande, så det snyggar till utvecklingen lite. Kapitalstapeln ser nice ut, trots dåligt sparande.

Lite fina staplar:

Alltid kul att göra den här sammanställningen. Gör den mest för mig själv, men eftersom det verkar uppskattas av mina numera över 6000 följare på Twitter så kommer jag fortsätta göra den här lång utläggningen varje år :) #transparens!

Nu hoppas vi på ett stabilt 2020!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.