15 Jan, 2022

Summering av 2021, del 3: Övriga tillgångar (+ lite filosofi)

Sparande
Som jag var inne på i summeringen av portföljen så gjorde jag mina första uttag någonsin, och även om en stor del av pengarna gick in i materiella tillgångar (som bil) samtidigt som jag har amorterat och annat, så blev det ändå negativt sparande för första gången 2021. Strax över 200 tkr. Med den stora värdeuppgång som jag har haft i portfölj och kapital så känns det ju dock väldigt fine. Vad gör 200 tkr, när portföljen stiger 2 mkr och företaget ytterligare 5 (även om det är lite mer ”låtsaspengar” tills vidare)? Det blir bara dumsnålt att fortsätta hålla på och gneta då. Ångrar inte en sekund att jag har spenderat.

Övriga tillgångar
I övrigt har jag tillgångar i form av vår lägenhet (min del i dessa grafer), en liten tjänstepension, samt lite materiella tillgångar i form av bilar, båt mm. Allt värderat hyfsat konservativt men realistiskt och efter skuld och skatt. Som alla vet har bostadsmarknaden varit stark. Något som jag inte uppskattar egentligen, eftersom det bara blir svårare för oss att byta upp oss, vilket vi ska inom snar framtid eftersom vi ska få barn snart. 

Summering
Älskar statistik och i synnerhet när det kommer till pengar, aktier och ränta på ränta. Att göra bokslut och få lägga till en årsstapel på de totala tillgångarna är därför ett nöje som jag brukar ägna mig åt på planet till Thailand där jag spenderat säkert 7 av mina senaste 10 årsskiften.

Det börjar bli ett par staplar nu, tillgångarna alltmer diversifierade och framför allt börjar det bli rejäla summor. Jag får ingen monstervilla med sjötomt på Lidingö (där jag är uppväxt och vill bo i framtiden, gärna i en monstervilla med sjötomt), inget fett landställe och ingen yacht, men om det fortsätter så här så är det inte omöjligt att alla drömmar infrias en vacker dag! 

En fantastisk 95-kvadratare på Östermalm, två sportbilar jag fullkomligt älskar, ett sjukt kul jobb och ett brutalt nice liv i övrigt är en bra bit på vägen hur som helst. Ett ordspråk jag gillar som jag fått från Brian Feroldi på Twitter är att ”If you're not happy while you're building wealth, you won't be happy when you have wealth.”. Jag brukar säga det till andra personer som också är pengafixerade, men som jag upplever är det av fel anledningar. 

Jag har alltid älskat livet, men har också alltid känt att det blir ännu bättre och bättre för varje år. Älskade livet under min uppväxt, men det får inte 10 av 10, då jag kände mig begränsad ekonomiskt och av att inte få bestämma över sig själv (min entreprenöriella ådra I guess). Så säg 7,5 av 10. Jag vet, mycket märkligt att sitta och betygsätta sitt liv - men läs vidare så fattar ni var jag vill komma.

För 10 år sen, när jag flyttade hemifrån hade jag 0 kr på kontot och 18 000 kr i nettolön med 12 000 kr i fasta utgifter. Låter trist, men livskvalitén tog ändå ett litet skutt. På grund av friheten att ha ett eget boende och egna pengar, om än lite. 

Jag kunde leva precis som jag ville, bortsett från den ekonomiska hållhaken, men det mesta här i livet är ganska billigt ändå. Jag kunde låta kompisar sova över, vara uppe hela natten, äta pizza när jag ville, dricka cola varje dag, festa mitt i veckan, spela TV-spel 10 timmar i sträck osv. Inte för att jag levde så, men det var en befrielse att bara ha möjligheten. 

Livet höjdes hur som helst till 8 av 10. Det hade nästan kunnat vara 10 av 10, men det fanns saker som kunde bli ännu bättre. Det mesta var saker som det krävdes pengar för. Först och främst saknade jag ekonomisk trygghet. Företaget var väldigt sårbart och jag hade varken utbildning, CV eller buffert. 

Några år senare, med kanske 30k i nettolön, någon årslön i kapital och ett välmående företag hade det tagit ytterligare ett kliv till 8,5 av 10. Jag kunde unna mig lite mer och framför allt fanns tryggheten där. Här är ju livet näst intill fulländat. Här någonstans hade jag börjat förstå att mycket pengar bara är en liten bonus, men långt ifrån något måste för att ha ett riktigt nice liv. Det hade gärna fått se ut så här resten av livet konstaderade jag.

Men kan man höja kvalitén ytterligare så vill man ju gärna försöka (utan att försaka det man har). Fokuset riktades mot sportbilar, mer fritid (jobba mindre), kunna träna med PT, äta fina luncher i princip dagligen, kunna åka wakeboard efter en "riktig" båt mm. Ni vet förmodligen ungefär hur mitt liv ser ut nu några år senare. Det mesta har infriats och livet är ytterligare ett snäpp mer fantastiskt, säg 9 av 10.

Framåt ser jag två nivåer kvar att nå. Den första är att jag har råd med en riktigt nice villa på Lidingö (säg ca 40-50 mkr idag, kommer säkert kosta mer när jag väl är där), kanske eget landställe och lite andra grejer. Sista nivån blir en yacht (massa andra saker också, men har man råd med yacht har man råd med det mesta). Därefter har jag svårt att se vad mer livet skulle kunna ge som jag inte har möjlighet att få.

Återigen, mina drömmar är så klart inte så här primitiva och pengacentrerade. Jag fattar också att livet kommer förändras helt när jag får barn om några månader osv. Det jag försöker göra är att visualisera tre saker för de som kanske inte kommit lika långt på sin livsresa: 1. Pengar är en väldigt liten del av ens lycka. Mitt liv var fantastiskt redan med 0 kr på kontot och låg lön. 2. Från låga nivåer kan små hopp i ekonomin göra stora avtryck i lyckan, medan från höga nivåer krävs enorma hopp för att ens påverka lyckan över huvud taget (om ens något, risken är att ”mo money, mo problems”). 3. Citatet jag inledde med - om du inte är lycklig med vad du har idag så kommer du med största sannolikhet inte vara lycklig när du har massa pengar.

Mina sex nivåer i livet kan alltså sammanfattas så här:
- Ingen inkomst, bo hemma. (7,5)
- Låg inkomst, inga pengar. (8)
- Medelinkomst, någon årslön i kapital, kul jobb. (8,5)
- Hyfsat hög inkomst, nästan 10m kapital, stora värden i eget företag mm. (9)
- Villa i 40-50m-klassen på Lidingö, eget landställe, inte behöva jobba mm. (9,5)
- Yacht 100+ fot. (10).

Ekonomiskt enorm skillnad. Livskvalitetsmässigt betydande skillnad, men ändå ganska marginellt. Så om du tycker livet är rätt värdelöst idag, räkna inte med att du kommer tycka det är fantastiskt med massa pengar. 

Det som tar livet upp de stora stegen är ofta gratis (men jag säger absolut inte att det är enkelt): 
- Vara frisk
- Välmående, både fysiskt och psykiskt (sömn, träning, kost etc)
- Ro i själen (ej stress)
- Självkänsla
- Kärlek
- Familj
- Vänner
- Intressen
- Ett jobb man trivs med
- etc....

Av ovanstående punkter finns det ingen jag skulle byta bort före en stark ekonomi. 

Det är för övrigt extremt mycket större nedsida i att ta steg bakåt ekonomiskt. Så du jobbar stenhårt för att ta svåra kliv uppåt, som inte ger någon jättepåverkan i livskvalitet, men går det åt andra hållet så får det stor påverkan. Det är därför folk med mycket pengar fokuserar så mycket på att minimera risk snarare än att maximera uppsida.

Om jag når mina sista två nivåer spelar väldigt lite roll för mig. Jag älskade alla nivåerna, det är det som är det viktiga i det hela. När jag nåt yachten kommer jag kanske ändå få cancer och dö, så det var en jävla tur att jag njöt på vägen.

Det låter nog som att mitt liv kretsar mycket kring det ekonomiska, men det är för att finanstwitter är ett ekonomiskt forum. Jag älskar förvisso pengar, och jag tycker det är kul med privatekonomi, aktier och liknande. Men det är pga möjligheterna det ger mig. Möjligheter att göra saker jag älskar på riktigt. Jag har redan resten på plats och har alltid haft det. 

Det är också lätt att fokusera på det man inte har. Det mesta jag har saknat i livet är saker (inte nödvändigtvis materiella) som möjliggörs genom rikedom, därför fokuserar jag på pengar. Det ligger väl lite i vår natur, att sträva efter det man inte redan har. Det är väl fine, det kan skapa bra driv. Dessutom är det oftast själva resan som är det roligaste. Men återigen, det gäller att förstå det - att det är resan, nu:et(!), som är det roligaste. 

Så, för att knyta ihop den filosofiska säcken. Om du inte är nöjd med tillvaron redan idag, oavsett var du är i livet, börja med att fundera på var problemet ligger på riktigt, för pengar är sällan svaret.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.