13 Feb, 2019

Ur G5 helt

Köpte G5 för lite mer än 5 år sen. Sålde 60% i somras (530) och sålde precis resten. Första gången utan G5 i portföljen i princip sen jag började med aktier alltså.

Att dagens rapport inte skulle vara så bra var ingen överraskning. Men den var ännu sämre än vad jag hade trott, framför allt EBIT. Utöver att tillväxten avstannat är jag framför allt besviken på:

1. Att man har ökat personalstyrkan enormt, vilket inte återspeglat sig i spelsläppen. Man skulle släppa 3 spel förra året men släppte 1, som dessutom kändes väldigt simpelt och med ganska låga ambitioner.

2. Vlad. Min favorit-vd. Tycker han har agerat lite märkligt senaste månaderna. Jag hade väntat på dagens VD-ord och hade hoppats på bra förklaringar till mina frågor och intressant info om framtiden. Tycker inte jag fick någonting. När man har ett värdelöst halvår bakom sig och guidar för ett än värre framför sig, så vill man höra honom prata om varför problemen uppstått och hur man ska lösa dem. Ingenting fick jag läsa om det.

Istället fick jag läsa om hur otroligt bra 2018 hade varit, hur otroligt bra företag G5 är och hur bra de gjort allt historiskt. Låter nästan som skryt. Det handlar så klart om att han vill säga ”Vi har problem, men kolla hur duktiga vi är, ni kan lita på att vi löser detta. Jag gillar det dock inte. De skryter till och med om utdelningen. Förstår att den är väldigt trevlig för Vlad som inte kan/vill sälja några aktier, och då får möjlighet att casha in stort på sin utdelning. Vilket han är väl värd!! Men vi andra skiter fullständigt i den och vill se tillväxt. Det blir nästan som ett slag i ansiktet när tillväxtbolaget med höga marginaler går mot negativ tillväxt och krympande marginaler och avslutar rapporten med "Vi går in i 2019 som ett mycket större, fundamentalt starkt, finansiellt hållbart och välskött globalt bolag som ger utdelning till våra aktieägare.". 

Sen tycker jag det är besvärande att det dröjer så med de nya spelen. Tidigare kommunicerade man att 3 spel skulle släppas under 2018. Sen ändrades detta, vilket jag och många andra har missat, till "Q4 eller Q1 2019", helt utan förklaring. Det är klantigt och onödigt att kommunicera att man ska lansera 3 spel från första början (varför inte bara vara tyst till lansering?), och ännu värre att man inte får någon förklaring till varför det går för långsamt. Spelet som faktiskt släpptes under 2018 var också väldigt simpelt och jag fick inte känslan av att ambitionen med det var särskilt hög (även om det så klart kan bli en bra investering). 

Grämer mig över att jag inte sålde tidigare på vägen ned. Var väldigt nära mellan 470-370, men sen tyckte jag mycket var inprisat så jag har legat kvar. Det blir ett lite surt avslut, men jag ska så klart vara väldigt nöjd med ett gav runt 30 kr, där jag sålde 60% runt 530 och 40% runt 109. Den totala avkastningen blir fantastiska 1100%, men borde ha varit åtminstone 1500% om jag inte hade gift mig med aktien.

Med det sagt gillar jag G5 som bolag skarpt och jag tror verkligen de kommer tillbaka, och förhoppningsvis är jag ägare snart igen. Håller fortfarande Vlad som en av börsens bästa VD:s och jag hoppas och tror att han styr upp skutan. Frågan är bara hur lång tid tar, jag står på sidlinjen tills vidare och hoppas inte jag står kvar på perrongen när tåget går igen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.