Besök hos Redsense Medical
Redsense Medical – företagsbesök
Under förra veckan var Aktiepappa på besök hos medtech-bolaget Redsense Medical. Huvudkontoret ligger i Halmstad och vi åkte ner för ett besök och för att träffa det svenska teamet. När vi anländer inser vi att det är i det anrika Gamla Rådhuskällaren de har sitt kontor. En byggnad med anor. Men väl inne ser vi inte ett spår av den gamla byggnaden utan där huserar Redsense Medical i ett modernt kontorslandskap med familjär stämning. Verksamheten är uppbyggd med ett tekniskt och ekonomiskt team i Halmstad och sen bedrivs själva tillverkningen via legoupplägg av en väletablerad underleverantör med lokaler i Alingsås, även lagerhållning och leveranser sker ifrån. Vidare finns ett mindre säljteam i USA där Redsense Medical har sin största marknad.
Själva besöket
Efter en kortare biltur från vår hemstad Göteborg anländer vi till Halmstad och möter upp företagets VD Pontus Nobréus, tillsammans tar vi en frukost med resten av det svenska teamet. Avslappnat och trevligt. Därefter får vi en teknisk genomgång där vi får se hur man kopplar upp apparaturen samt får chansen att känna och testa den. För oss är det inte oviktigt att få en direktkontakt med bolagets produkter för att kunna bilda oss en uppfattning. Att vi dessutom har medicinsk kompetens med oss skadar ju inte heller och vi kan ju säga att vi ger produkten godkänt vad gäller användarvänlighet. Prisbilden är dessutom mycket rimlig sett till normala priser inom medicinteknik.
Efter den tekniska genomgången och en frågestund släpper vi iväg teamet till deras ordinarie arbetssysslor och sitter med VD Pontus Nobréus som presenterar företaget och dess verksamhet för oss. En hel del har vi ju läst och lyssnat på tidigare men vi har såklart många frågor och vi tackar verkligen Pontus för att han hade tålamodet att svara på alla nyfikna frågor, varav vissa inte hade så mycket med företaget att göra ur ett investerarperspektiv.
Vi fick även chans att titta lite på Redsenses nya tillbehör: en klämma som även stänger av blodflödet om sensorn varnar.
Startade som ett forskningsprojekt
Grunden i företaget är ett forskningsprojekt på sjukhuset i Halmstad där forskare startade forskning kring blodläckage i samband med bloddialys år 2000. 2006 startades själva bolaget och åren 2011 gjordes mycket arbete i de tysta vilket resulterade i såväl CE-märkning som ett FDA-godkännande. 2017 noterades Redsense Medical på Aktietorget och sedan dess har kursen ökat hela 125%.
Redsense Medicals produkt är en sensor som via fiberoptik känner av ifall det skett ett blodflöde i samband med bloddialys. Själva tekniken är egentligen lika enkel som genial. Genom att belysa ett litet plåster med ljus så reagerar sensorn om plåstret blivit rött av blod och då varnar den via ett alarm som tjuter.
Dialys är, för er som inte vet, ett sätt att rena blodet för personer med sjukdomar som innebär nedsatt njurfunktion och liknande. Ett tillstånd som är förhållandevis vanligt eller i vart fall mer och mer vanligt i takt med en allt större befolkning. Totalt behandlas 3,8 miljoner människor med dialys globalt och 89% av dem behandlas med bloddialys. Största delen finns i industriländerna med USA som den största marknaden. Särskilt i USA går man allt mer emot hemdialys.
Redsense Medicals viktigaste marknad
Trots att Redsense Medical har såväl sin vagga som sitt huvudkontor i Sverige och har godkännanden för försäljning i många länder, så är det i USA som de till största delen bedriver sin verksamhet. Den amerikanska marknaden står för ca 99% av företagets försäljning och det finns flera anledningar till detta. En av dessa anledningar är att just USA är en stor marknad samt att man når hela den marknaden med ett godkännande. Många mindre länder kräver minst lika mycket jobb för att få ett godkännande för att sedan öppna upp en betydligt mindre marknad. Inom hälsa och medtech är dessutom USA den största och viktigaste marknaden och för ett förhållandevis litet bolag som Redsense så räcker den amerikanska marknaden gott och väl. I alla fall i nuvarande skepnad och med nuvarande mål.
USA är också en marknad där hemdialys blir allt vanligare och det är särskilt vid hemdialys som Redsenses sensor kommer till användning. Det finns givetvis ett behov på sjukhus också men det är än viktigare med hjälp att övervaka processen när dialysen sker utan sjuksköterska i närheten. Och hemdialys är en metod som visat sig vara bra på flera sätt. Inte bara bekvämligheten och kostnadseffektiviteten lockar till hemdialys. Även de kliniska resultaten pekar flera fall i riktningen att det blir bättre resultat om man kan genomgå flera lite kortare behandlingstillfällen istället för några få långa.
Just nu vandrar dessutom ett lagförslag genom den amerikanska byråkratin som har för avsikt att lagstadga att vid all hemdialys skall det finnas ett varningssystem och eftersom Redsense är mer eller mindre ensamma på marknaden är det en process som bolaget följer mycket noga.
Redsense har uppmärksammats på den internationella nyhetssiten CBS News som ”en livräddare” och det värmer ett svenskt hjärta att se detta epitet på ett av våra svenska bolag.
Framtiden för Redsense Medical
Redsense hoppas så klart på att ovanstående lag leder till en standard där det installeras Redsenses i alla dialysmaskiner men det är kanske inte rimligt att hoppas på det. Det som är säkert är dock att en lagstiftning dels kommer leda till ökad försäljning av sensorer och för varje sensor som säljs kommer det krävas minst ett plåster till varje behandlingstillfälle. Dessa plåster är som sagt engångs och vid ökad försäljning av sensorer kommer plåsterförsäljningen öka exponentiellt. Dock skall det påpekas att saker säljer sig sällan själva och samma sak gäller här, det är Pontus och hans team mycket medvetna om vilket påtalas under vårt besök.
Den senaste ordern som rapporterades 15 augusti på 11 miljoner SEK var ett styrketecken och det fick också fart på aktien som gått upp ca 20% den senaste månaden.
I dagsläget redovisar Redsense röda siffror för helåret och det lär behövas en omsättning på 30-35 miljoner SEK för att komma upp på genomgående svarta siffror. Dit är det en bit kvar att vandra kan vi konstatera då nuvarande omsättning är 14 miljoner SEK för 2022 och prognosen säger 25 miljoner SEK för 2023. Kvartal 1 för 2023 visade en omsättning på 6,8 miljoner SEK och en tillväxt på hela 118%. Detta senast rapporterade kvartal visar också en liten vinst vilket är trevligt.
Rapport 29 augusti
Vi berörde av naturliga skäl inte kommande rapport under besöket men vi kommer definitivt hålla ögonen öppna och läsa den när den kommer. Rapport avseende 2023 kvartal 2 kommer nästa vecka. TradeVenue kommer även skriva en kommentar om rapporten, som ni finner på hemsidan.
Läs mer om Redsense
Disclaimer
Detta är ett inlägg som ingår som en del i ett samarbete mellan investeringsplattformen TradeVenue och Redsense Medical men orden och åsikterna är Aktiepappas egna och ingen annans.