14 Dec, 2022

Bilförsäljare mot konkurs?

 

 

Tuffare tider för alla företag

 

Den senaste tiden har vi alla kunnat läsa om att allt fler verksamheter får det tufft. Vi har sett fler noterade bolag som ansöker om rekonstruktion och konkurs. Vi har också kunnat läsa om hur paddelhallar blöder och försöker samla in pengar. Även fastighetsbolagen som är ränteberoende har på flera håll fått det tufft och det både talas om och beslutas om inställda utdelningar. 

Men bilbranschen då? Där har det enligt oss varit oväntat tyst faktiskt. Visst det har skrivits en och annan artikel om att privatleasing blivit lite dyrare och att bilförsäljningen minskat i och med att bidraget för elbilar togs bort mm. Men hur påverkar det företagen som säljer bilar? I somras såg vi någon siffra om att antalet nyregistrerade bilar  var den lägsta i Europa sedan 1996 och givetvis kommer det påverka de bilhandlare som säljer nya bilar. Vi gissar att vi inom kort kommer se fler och fler rubriker på hur bilförsäljarna får ekonomiska problem. Och även biltillverkare bör ju känna av det här trots att Volvo häromdagen meddelade att deras nya elbil säljer som smör i solsken. 

Ränteberoende

 

På samma sätt som fastighetsmarknaden är beroedne av ränteläget så är ju även bilförsäljare det. Det är väldigt få som går in i bilhallen och väljer ut en bil och betalar den kontant. Nu för tiden har det mest varit privatleasing som gäller men det har också blivit mycke tdyrare. Det har ni säkert läst om här på Aktiepappa tidigare. Privatleasingen följer ränteläget och det gör ju även kreditköp som alla förstår.

Vi hoppas såklart det bästa för såväl bilförsäljare som för biltillverkare och avsikten med detta inlägg är egentligen bara att dela med oss av våra tankar kring det hela. Vi äger inga aktier i biltillverkare eller bilförsäljare.

 

Läs mer om bilförsäljning

Privatleasing kommer bli dyrare

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.