10 Jan, 2023

Börsåret 2023 tar fart direkt

Nytt år - nya möjligheter brukar man säga och sällan har väl det stämt så bra som i år? Från 2022 som för många, inklusive oss, var ett riktigt skitår så kommer 2023 och slår ner som en bomb redan första veckan och OMX Stockholm 30 har redan gått upp med 7,26% i år. 

Vilka aktier är det då som går upp?

Det verkar lite som att förra årets förlorare blir årets vinnare. Hittills har 2023 levererat hela 100 % uppgång för läkemedelsbolaget Contargia. Det ska jämföras med en nedgång på 64% om man tittar på 12 månader. Samma siffror för Oscar Properties så har de gått upp med 68,95% i år medan de backade 80% de senaste 12 månaderna. Investmentbolaget Stockwik Förvaltning har gått upp med 42,93% i år medan de backat 68,05% senaste 12 månaderna. Även Sinch har gått som tåget i år och stigit med hela 27,16% i år. Samma siffra för de senaste 12 månaderna är minus 68,05% Det bolag av "vinnarna" som sticker ut är egenttligen Alligator Bioscience som gått upp med hela 49,68% i år.

Kan man då dra några slutsatser av det här?

Nej det kan man sannolikt inte utan det har gått en väldigt kort tid av året och som vi alla vet så är investeringar och aktiesparande ett maraton. 

Vilka aktier köper Aktiepappa?

Ni undrar såklart vilka aktier som Aktiepappa köper 2023 och det undrar vi med faktiskt. De senast köpen har varit Disney i minstingens portfölj och vi tittar på Mastercard faktiskt men där är det faktiskt dollarkursen som känns tyngst just nu. Fast å andra sidan så finns det väl inte mycket som talar för att kronan kommer stärkas i det närmaste så antagligen är det bara att riva plåstret och köpa. Eller så landar det i ett köp av säkra kortet Investor istället. Ett Investor som vi sneglat på under 2022 men de har inte riktigt rasat så mycket att det resulterat i ett köp.

 

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.