30 Jan, 2023

Bostadsrättsföreningar tvingas höja avgiften

Uppdaterad:
18 Feb, 2023

Under många år har svenska bostadsrättsföreningar skördat frukterna av artificiellt låga räntor och kunnat bibehålla låga månadsavgifter. Nu när räntan stiger kraftigt på kort tid så känns det hos föreningarna som ofta inte har några andra intäkter än avgifter från medlemmarna. 

Höjningar på 40%

Fastighetsförvaltaren Nabo går idag ut och varnar för att vissa föreningar kan tvingas höja avgifterna med hela 40%. Dom har analyserat 2000 bostadsrättsföreningar och det visar sig att snittet för 2021 var höjning med 0,6%. För 2022 var siffran lite högre med 3,2% men sammantaget ser de siffrorna låga ut och vi tror inte det räcker. 

Fokus på värden

En del av problemet är att föreningar ofta sett till värdet de har i lägenheter och fastigheten istället för att parallellttitta på kassaflödet och underhållet. Som “yrkesskadad” i fastighetsbranschen har jag ofta sett hur föreningar fokuserar på helt andra saker än att förvalta fastigheten och dess byggnader på bästa sätt. Det pratas ofta om att föreningen har värden i osålda lägenheter mm och det är bra och jag håller med men värden betalar inga räkningar. Det krävs kassaflöde för att betala.

Kvadratmeterpriser

Kvadratmeterpris på lägenheter och lån per kvadratmeter är parametrar som det ofta talas mycket om och visst kan det vara ett bra mått för att skapa en grov bild av en stad eller område. Men att värdera en föreningen enbart utifrån det blir ofta tokigt. En förening med en väl underhållen   byggnad i gott skick klarar ju en belåning på 10.000 kr per kvm rätt bra. Däremot den förening som har ett omfattande eftersatt underhåll pga att styrelsen, kanske bestående av svenskafröknar och kommunalt anställda kommunikatörer, valt att fimokusera på att underhålla och bekosta renovering av ytterdörrar för att det ser finare ut, saker som egentligen tillhör de boende som badrum, tagit bort inkomstbringande p-platser och så vidare kommer att få det tuffare idag. 

 

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.