9 Nov, 2022

Rökning i lägenhet

Skadestånd vid rökning i hyreslägenhet

 

Idag fick vi syn på en intressant artikel i Hem & Hyra (Hyresgästföreningens  tidning). Den handlar om "Peter" som bott i en lägenhet i 20 år och under den tiden rökt 2 paket cigaretter om dagen i den. Hyresvärden krävde honom på hela renoverings- och saneringskostnaden 415.000 kr. Det blev dock ingen dom i tingsrätten utan parterna  förlikades och Peter fick betala 100.000 kr för skadorna. Eftersom lägenheten efter ernoveringen sannolikt håller en mycket bättre standard än när Peter flyttade in så kan jag tycka att det är en rimlig summa.

Frihet att röka sönder andras egendom

I sak är ärendet dock intressant. Det verkar som att det är okej att sitta och röka sönder en annan person eller företags egendom och sen när man flyttar hänvisar man till "normalt slitage". Denna tvist visar dock att med nuvarande regler och levnadsstandard är det inte okej att röka inomhus på det sättet. Själv har jag haft några röksaneringar i mina lägenheter men det har inte varit i den här nivån och då de lägenheterna varit så gamla så har jag aldrig krävt någon hyresgäst på ersättning. Däremot hyr jag inte ut lägenheter till rökare alldeles oavsett om dom inte säger sig röka inne eller inte för om dom röker ute kommer det bli massa fimpar som jag måste ha någon till att plocka upp. Och röker dom inne så förstör det lägenheten och det är dessutom en brandrisk som inte är obetydlig för övriga grannars säkerhet. 

Slutsatsen blir att vi rekommenderar alla läsare att inte röka (då luktar ni godare och lever längre) och om ni ska göra det så gör det i er egen egendom.

 

Läs mer om fastigheter

Förälda fastigheter

Hur gör man för att få hyra en lägenhet?

Förhandla matvarupriserna som hyrorna

 

 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.