21 Nov, 2022

Svolder bolagsstämma 2022

 

Bolagsstämma / årsstämma i Svolder 2022

 

Dags igen för bolagsstämma i Svolder och givetvis är Aktiepappa på plats och bevakar stämman. I år är stämman som vanligt på IVA konferenscenter på Grev Turegatan i Stockholm. Trevliga lokaler men vi känner faktiskt inte riktigt igen oss i atmosvären. Den tidigare så väkomnande familjära känslan är som bortblåst. Kanske är det det elektroniska boknignssystemet där man visar sitt ID-kort och får det scannat istället för att bli avbockad från en manuell lista som gör skillnaden eller så är det det faktum att incheckning sker av andra än de vanliga anställda i bolaget. I anslutning till incheckningen finns några av portföljbolagen på plats; Engcon, FM Mattsson och Beijer Electronics.

 

 

Stämman

Efter noggrant planerad logistik anländer vi i god tid till stämman och kan ta bra platser på kanten av "läktaren" som finns i Wallenbergsalen. 

Till ordförande för stämman väljs Svolders ordinarie ordförande (vilket vi inte riktigt gillar) av princip men han gör det riktigt bra. Så snart formalian är avklarad tar VD  plats i talarstolen. I vanlig ordning gör Ulf Hedlundh bra ifrån sig och han förklarar enkelt och professionellt hur det gångna året gått. Året har inte varit lika roligt som förra året men Svolder fortsätter att sopa banan med såväl OMX som sitt jämförelseindex CSRX.

Vi får se lite grafer över de bolag som levererat bäst och sämst under verksamhetsåret och det visar sig att New Wave gått bäst och vuxit sig så stora att de riskerar att gå över den gräns på 15 % av portföljen som normalt är maximalt vad Svolder vill ha. Frågan tas då upp på styrelsenivå och VD får förklara varför han anser att det ska få vara kvar i portföljen till sitt värde och om styrelsen håller med behålls bolaget.

Ulf går även igenom en hel del makrofaktorer och förklarar hur Svolder ser på framtiden. Han tror inte på en snabb återhämntning vare sig vad det gäller räntor eller börsen. En intressant observation som Ulf redovisar är att kursen ofta stiger en aning inför utdelningen. Det beror på att det finns en del aktieägare som gärna köper bolag som delar ut under hösten. Totalt har Svolder över 60.000 aktieägare.

Vidare berättar Ulf en nyhet för oss och det är att han för länge sedan hade förmånen att arbeta ihop med Lázsló Szombatfalvy och att han lärt sig av honom. 

Efter VD:s anförande blir det dags för revisorn och den "nya" revisorn håller sin punkt föredömligt kort och koncis.

 

Frågestund

På frågestunden kommer det upp några nya frågor, baland annat dyker frågan upp hur Svolder ser på om styrelsen ska eller bör äga aktier i bolaget. Det visar sig nämligen att hälften av Svolders styrelse äger 0 aktier i bolaget. Det tycker vi är dåligt och ordförande i styrelsen ger ett halvt löfte om att det kommer ändras till nästa år. Vi ska försöka komma ihåg det och se till så att frågan tas upp igen på nästa års stämma.

Aktiespararna har skickat sin aningen gaggiga representant Maria De Geer och i år är hon som vanligt en aning gaggig och en aning för förtjust i att höra sin egen röst men dolt i detta har hon faktiskt ett par bra frågor som bidrar till en bättre stämma. Hon frågar hur många bolag på börsen som passar in i Svolders målgrupp och Ulf Hedlundh svarar med knivskarp skärpa hur många det är och hur många som de får välja bort. Det är ungefär 200 bolag som finns att jobba med utifrån de kriterier Svolder har. 

En annan stämmodeltagare som ofta företräder Aktiespararna är Gunnar Ek och på den här stämman företräder han sig själv men det hindrar inte honom från att ställa ett par frågor och skicka med lite beröm till Ulf och Svolder.

Justeringsmannen lämnar stämman

En av de två  för stämman valda justeringsmännen väljer att lämna stämman under punkt 7 på dagordningen. En stämmodeltagare uppmärksammar stämman på detta och en ny person får väljas. Detta tycker vi är riktigt dåligt då vi anser att om man accepterar att bli vald till justeringsman så får man allt se till att stanna kvar tills stämman är slut. I det här fallet var det Spiltans representant som väljer att skämma ut sig. 

Nyval i styrelsen

Ett nyval sker i stämman. Det är den för oss okända Lisa Åbom som tar plats i Svolders styrelse. Lisa är till vardags VD för ett företag som heter NIRA Dynamics och det är ett företag som jag inte tror skulle platsa i Svolder portfölj givet hur verksamheten gått det senaste i alla fall. Lisa  äger inte heller några aktier i Svolder och hon dyker inte upp på stämman pga något åtagande i familjen. Det lovar inte särskilt gott men kanske kan Lisa överraska.

Bonusprogram

Svolder har ett bonusprogram för de anställda och när vi granskar det inser vi återigen varför vi verkligen älskar det här bolaget. Man har ett incitamentprogram som är kopplat till hur bra Svolders substansvärde utvecklas under rullande treårsperioder. Här är kvartalskapitalismen frånvarande. Bonusarna som kan delas ut är vidare maximerade till en årslön och alla bonusar måste användas till att köpa aktier i Svolder som sedan skall behållas ett visst antal år.

Utdelning

Stämman beslutar om utdelning på 0,90 kr per aktie vilket motsvarar en utdelningshöjning med 44% från föregående år. Svolders utdelningspolicy är att de delar ut utdelningen som de erhåller från portföljbolagen efter att bolagets kostnader betalats.

Återköp

Stämman ger styrelsen rätt att genomför återköp av aktier om de gör bedömningen att det är bra för bolaget. Det här är ett sätt att kunna agera vid stor rabatt samt ett sätt att hålla borta rabatten och vi gillar hur bolaget jobbar med detta. Denna fråga ifrågaställs en aning men den röstas ändå igenom.

Nyemission

Bolaget ges möjlighet att emittera nya aktier vilket är en intressant lösning i tider då aktien handlas med stor premie.

Sova-index

14 minuter in i stämman noterar vi den första personen som somnar. Personen fortsätter dessutom sova en bra stund. 

Ny VD

Som säkert alla noterat kommer vår favorit-VD Ulf Hedlundh att avgå till våren och den rekryterade ersättaren Tomas Risbecker finns på plats och ges en kort stund att presentera sig. Vårt intryck av Thomas är att han inte verkar riktigt van vid att tala inför aktieägarna och även om det är en stor kostym att fylla upp när man efterträder Ulf så är det vår uppfattning att han kommer behöva växa en del för att göra det. Lite nervöst intryck med ett par felsägningar men han säger sig ha fått sitt drömjobb så kanske kan det här bli bra. Vi kommer såklart följa upp detta och återkommer i frågan.

Förtäring

Vid ankomst till stämman finns kaffe och små muffins.  Små som sagt men förhållandevis goda. Efter stämman bjuds det på wraps som faktiskt är riktigt goda. Till det serveras lätt- eller folköl. Eller vatten, vilket vi föredrar. Ingen direkt påkostad förtäring och vi hade faktiskt gärna sett att man sparade in på tryck och porto för årsredovisning och istället hade lite högre kvalitet på förtäringen på stämman samtidigt som man skulle spara rätt många tusenlappar till bolaget.

 

Läs mer om Svolders årsstämmor

 

Svolder bolagsstämma 2021

Svolder bolagsstämma 2019

Svolder bolagsstämma 2018

Svolder bolagsstämma 2016

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.