11 Apr, 2023

Tomträttsavgälderna kommer snart sänkas!

Uppdaterad:
23 Apr, 2023

Vi har under de senaste åren sett hur bostadsrättsföreningar med byggnader på ofri grund (hyrd mark) ondgör sig över hur mycket deras tomträttsavgäld (markhyra) höjs. Och visst är tomträtt ett galet system avseende flerfamiljshus men det kommer ju inte som någon överraskning direkt. 

Tomträttsavgälden följer marknadspriset

 För att beräkna tomträttsavgälden använder olika kommuner lite olika modeller. Det är iaf vad de anger. Vissa säger att de räknar priserna i området medan andra utgår från taxeringsvärdet. Och det är ju i princip det samma då taxeringsvärdet ska avspegla marknadspriset. Dock med en viss försening

Det vi set nu när fastighetspriserna går ner kommer rimligtvis innebära att taxeringsvärden snartbörjar sänkas vilket också kommer göra att tomträttsavgälder även de kommer sänkas eller i alla fall inte höjas så mycket. Inget ont som inte har något gott med sig som det gamla ordspråket lyder.

Även friköp av fastigheten styrs av taxeringsvärdet. Jag vet inte om man alltid har rätt att köpa loss sin fastighet men i de flesta kommuner har man det. Olika kommuner har dock olika sätt att beräkna priset för friköp. 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.