27 Jan, 2021

Tyckte ni 2020 var galet? Välkomna till 2021

 

 

Världen var galen, nu är den bortom galen

 

Sällan har väl världen skådat ett år likt det vi fick se 2020. Det började med uppgångar på börsen i januari för att sedan i februari/mars krascha värre än någon vågat tro. Men inte var det slut där, nej nej det var bara början. Vi fick se en volatilitet utan dess like och de som köpte i rätt tid och i rätt sektorer kunder stolt presentera uppgångar på en bit över 100 %. Ändå slutade Stockholmsbörsen på måttliga 6 %.  Den mest omtalade aktien var Tesla som rusade likt en galen tjur.

Vi fick också se hur såväl Black lives matter som Donald Trumpsters rev sönder USA och det hela slutade med att en mer eller mindre senil gubbe tillträdde som president. Innan valet spåddes det att vi skulle få se en krasch om Trump förlorade. Sen efter valet spåddes det att nu när Biden vunnit så skulle börsen upp pga subventioner och ekonomiska stödpaket till höger och vänster. Alla, precis alla man pratade med tänkte att nu lägger vi 2020 bakom oss och går in i ett mer normalt 2021.

 

Gamestop

 

"Alla" hade inte räknat med Gamestop, Reddit och Wallstreetbets. Själva bolaget är en sömnig spelkedja med massa fysiska butiker som ingen brytt sig om på flera år men när Wallstreetbets och tusentals inevesterare, traders och gamblers bestämde sig för att ge igen på blankarna av aktien så hände något ingen trodde var möjligt. De vann. I alla fall tillfälligt och bara i år (2021) har aktien rusat med hiskeliga 1.700 % och ingen har en aning om vart detta kommer ta vägen. Fenomenet har till och med fått till följd att även andra blankaraktier har rusat på grund av att vissa investerare tror att detta är en trend. Och just när man inte trodde att det kunde bli värre eller gå upp mer, då ger sig Blankar-killern nummer ett (Elon Musk) in i leken och twittrar om bolaget vilket får aktien att skjuta iväg mot nya höjder. Själva kan vi inte låta bli att fundera över om det här kan vara något för Fingerprint. Det är ett bolag som på många sätt liknar Gamestop.

 

Välkommen till 2021

 

Trodde ni att det där räckte? Nejdå, idag handelsstoppades både Ericsson och Nokia på New York-börsen eftar rusningar vi inte sett sedan 1990-talet. Den såg vi inte komma... Nu är vi i alla fall här, en månad in i det nya året och vi kan nog räkna med att vi kommer få se ett intressant år även i år så spänn fast säkerhetsbältena!

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.