23 Aug, 2020

Altria - Q2

Tobak, spel och politik är de ämnen som skapar fler meningsskiljaktigheter än vad politik gör. Gällande sistnämnda går det ej att investera i och vem skulle vilja göra det? Emellertid går det att så göra med de två förstnämnda och detta inlägg kommer att beröra tobak i allmänhet, men bolaget Altria i synnerhet. Innan jag fortsätter vill jag, till den som anser att det är skandalöst att investera i bolag likt dessa, hänvisa till min tidigare text om min filosofi om etik/moral.

Altria har tidigare varit ett och samma med Philip Morris och under denna tid hette de Philip Morris Companies Inc., men 2008 kom de båda bolagen att gå skilja vägar. Altria säljer idag cigaretter, snus, nikotinpåsar och har även försäljning inom IQOS, vape (JUUL) samt en fot inne i vinförsäljning samt inom marijuana. Gällande ovan nämnda JUUL var och är det en felinvestering av historiska mått mätt och kortfattat kan sägas att ledningen här investerade i ett bolag utan att ha gjort sin hemläxa samt utan att veta hur FDA ställde sig. Altria har nu skrivit ned detta, vilket är en orsak till sämre siffror i resultaten. Dock är detta att betrakta som positivt, då inget från denna verksamhet kommer att spöka; liket i garderoben har således ramlat ut och ligger  och inte under den ökända mattan. Mitt förtroende för VD/ledning är, föga förvånande, sedan detta inte den bästa. Hade jag investerat i dem idag om jag inte var investerad innan? Jag vill och säger ”ja”, men det är omöjligt att säga, för det är alltid skillnad på att säga hur man skulle ha agerat och hur man sedan de facto så gör.

JUUL är verksamma inom vape, dvs. e-cigaretter, och Altria vet att detta är en marknad som kommer att växa. De vet också att den kommer att kanabalisera på deras nu befintliga kunder och hellre förekomma och förekommas – därav förvärvet av 55 % i JUUL. Denna rapport redogör tydligt för orsaker till Altrias köp och varför JUUL ställde sig positiva.

I somras kom Altria med sin Q2 och denna var positiv. Medan de i sin Q1 drog tillbaka sin guidning för innevarande räkenskapsår, kom de i sin Q2 att återtaga denna och ledningen beräknar att VPA 2020 landar mellan $4,21–4,38 (vilket är 0-4 % över VPA 2019). Ta då i beaktning att vi befinner oss i den mest utmanande tiden sedan flera, flera årtionden tillbaka samt det faktum att allt färre personer röker.

Altria har lyckats med sitt starka kvartal genom att dels sänka sina kostnader för capex, dels bättra på sina marginaler. Det må låta hemskt, men de har en enorm pricing power, vilken är anledningen framför övriga till att de har lyckats leverera en sådan fin ökning av såväl VPA som utdelningar under flera decennier.  För att ej glömma – kassaflöde!

Även om cigaretter på ett globalt plan minskar, kom det hos Altria att öka när H1 summeras. Emellertid ät trenden även för Altria nedåtgående.

Gällande den sektor där mer tillväxt och försäljning väntas – Oral Tobacco – ökar Altria sin position och det syns tydligt att utrullningen av on! tycks uppskattas av kunderna. Stor konkurrens finns från Zyn, som är en produkt från Swedish Match.

Struket med JUUL samt det faktum att marknaden möter stort motstånd avspeglas när Altria studeras på Börsdata. Det jag främst vill se i detta bolag är att vinst, kassaflöde och omsättning skall vara, på lång sikt, i en stigande trend. Just nu får man anstränga sig för att se detta och jag är mycket medveten om att det verkligen inte ser superljust ut, men jag vet också att ingen resa är fri från avvägar och några felsteg därtill visar historiken att såväl bolaget som sektorn är att räkna med.

En marknad, som just nu befinner sig i ett sorts intet, där ingen riktigt vet om den kommer att blomma ut (haha... suck) eller vice versa, är cannabismarknanden. Här har Altria investerat i Cronos,  som är ett diversifierat och vertikalt integrerat cannabisföretag. Bolaget erbjuder produktions- och distributionsplattformar för medicinsk marijuana, amt odlar cannabisolja. Cronos Group är verksamt och har sina kunder i Kanada. Företaget grundades 2012 och har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada.

Det är svårt att tolka var denna marknad just nu befinner sig, men utifrån vad många tycks tro kommer den att växa då allt fler länder kommer att legalisera cannabis, om än i olika takt och i olika grad. Om så blir fallet är Altria en spelare som är med från start.

Äger du Altria, eller någon av deras konkurrenter, såsom British American Tobacco? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.