27 Oct, 2020

AT&T - Q3 och inköp

Jag har vid flera tillfällen avhandlat AT&T – ett bolag jag har en inte allt för enkel relation till och i torsdags den 22/10 kom bolaget med rapporten detta pårs tredje kvartal. Ömsom finner jag mycket värde, ömsom stora risker. Skulden är inte den enda och givet hur väl ledningen tycks hantera den bör kanske dess risk nedgraderas(?). Det som däremot bedöms som riskfullt är deras blödande och kostnadskrävande Direct TV samt priskriget om att inte bara behålla, utan även rekrytera nya abonnenter när Iphone 12 släpps. Det ryktas om att något nytt nät har utvecklats och detta är känt under det mycket fantasifyllda namnet ”5G”.

Priskrig har alltid rått och således bör kanske även denna ”risk” om vilket bolag av T-Mobile, Verizon och AT&T som kan komma att konkurrera ut den andra helt skrivas av. Inte för att jag tror att det någonsin går så långt, men om du ej är ledande kommer det att kosta i saknade intäkter. På denna marknad råder en extrem konkurrens och det är inte ovanligt att bolagen är beredda att betala för att lyckas binda till sig en kund (CAC).

Beträffande Time Warner och HBO visar Q3 att det finns motstånd som främst härrör från covid-19. Detta är synd och det är viktigt att AT&T spelar alla sina kort rätt, för det är här som de kommer att ha sin starkaste tillväxt. Covid-19 har dock satt många käppar i hjulet för inte bara nämnda, utan även för Disney+, HULU, Peacock m.fl., då det nu är mycket svårt att sköta en stor film/serieinspelning. Netflix har ej drabbats lika mycket, då de ligger cirka 1 år före i sin produktion och färdiga serier. Således har de haft ett klart bibliotek med nya serier och således har de kunnat köra på som vanligt.

Serier, men framför allt biosläpp, har det varit tunt med och den förväntade kassasuccén med Christopher Nolans alster Tenet, som produceras under Time Warner, har således inte infriats. Filmen har gått att se på vissa biografer, men långt ifrån alla. Därtill har biosalongerna enbart kunnat släppa in cirka 1/3 av det annars vanliga antal som de kan fylla en salong med. ”Alla” utgår från att filmen kommer att få en ”nyrelease” på bio så fort covid-19 är under kontroll. Gällande filmer kan det konstateras att den nya bondfilmen blev uppskjuten igen och detta gäller även TopGun 2…

I Q3 går det att se hur kassaflödet fortsätter vara stabilt och att utdelningsandelen hålls kring nivåer kring 50 %; för kvartalet 45 % och YTD 57 %. Man kommunicerar även att man kommer att hålla tidigare prognoser för capex samt att skulden betalas av. Detta är mycket positivt och lyckas de fortsätta med detta finns det en uppsida i aktien. Vad som dock måste problematiseras är att vinsten sjunker. Detta trots ökat antal abonnenter och detta är ett resultat av det ovan nämnda priskrig med dess tillhörande minskade marginaler. Är det tillfälligt? 

” Wireless postpaid growth was the strongest that it’s been in years with one million net additions, including 645,000 phones. We added more than 350,000 fiber broadband customers and are on track to grow our fiber base by more than 25% this year. And we continue to grow and scale HBO Max, with total domestic HBO and HBO Max subscribers topping 38 million — well ahead of our expectations for the full year. Our strong cash flow in the quarter positions us to continue investing in our growth areas and pay down debt. We now expect 2020 free cash flow of $26 billion or higher with a full-year dividend payout ratio in the high 50s %” (CEO, John Stankey i samband med släppet av Q3)

Jag har länge haft bolaget på min bevakningslista och samma dag som rapporten kom valde jag att ta en liten position, viken ökades med 20 % under måndagen den 26/10Positionen motsvarar bara 0,85 % av min totala portfölj och detta beror på flera anledningar. För det första är det långt ifrån ”fara över” för bolaget och utöver detta förväntar jag mig ingen (kurs)tillväxt att orda om. Kan jag dock få en utdelning motsvarande ca 7,5 % i direktavkastning (vilken höjs i takt med inflationen, dvs. 2 %) samtidigt som kursen lyckas avancera 1–2 % per år är jag mer än nöjd. Min investering är tänkt att ses som ett obligationsköp – inget mer. 

Även om historik inte är något annat än just det finner jag det rätt så ”imponerande” att ett bolag med en kurs som mer liknar en död persons EKG lyckats generera 140 % i totalavkastning mellan 2009–2019. Förvisso en tacksam mätperiod, likväl ändå intressant. Dock är 140 % föga imponerande om det ställs mot Netflix, som under samma period gav 4000 % och mot S&P 500, som gav cirka 255 %.

Tankar kring AT&T?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.