18 Oct, 2020

Återbesök hos Brookfield Asset Management

För cirka två år sedan skrev jag en analys om det enorma investmentbolaget Brookfield Asset Management. Det kan ses som Kanadas svar på Berkshire, om än inte med samma antal bolag. Istället för Warre B leds detta anrika bolag av Bruce Flatt, som tidigare blivit hyllad och prisad av Forbes. Beträffande Bruce i allmänhet, men hans – och därmed BAM:s – syn på framtiden är denna video från den 24/6 2020 intressant.

Jag äger sedan tidigare Brookfield Infrasctructure Partners samt Brookfield Renewable Partners, vilka kan ses som två av de fem ben som ryms under BAM:s paraply; infrastruktur, förnyelsebar energi, fond- och värdepappersförvaltning samt fastigheter. Jag valde att ta in dessa främst för att jag lockas av deras breda spridning i såväl bestånd som geografi, dels då de vid inköpstillfället hade en attraktiv direktavkastning därtill sund utdelningsandel, kassa och kassaflöde.

Beträffande BAM har jag länge varit intresserad, men då jag fram tills i år främst har fokuserat på utdelningar har de fått stå kvar på bevakningslistan. När jag nu har uppnått en sorts egenvald kvot om förväntade utdelningar är fokus lite mer, om än ej fullständigt, på lite mer defensiv tillväxt. Detta bedömer jag BAM, med dess över 120 års historik (likt mitt innehav Sofina), svara mot.

En av anledningarna till att BAM lockar är dess starka balansräkning. Företaget har 65 miljarder dollar i kapital, 8 miljarder dollar i långfristig skuld och 57 miljarder dollar tillgångskapital. Företaget har fokuserat på att stärka sin balansräkning hos både sina ”midre delar/ben” som sitt eget. Med starka balansräkningar kan enheterna nu arbeta på egen hand med lite mindre beroende av BAM. Förutom att stärka balansräkningen har bolaget också ökat sin likviditet sedan covid-19 inträffade.

Utöver detta har bolaget, med Flatt i spetsen, tagit beslutet att börja minska sina tillgångar i värdepapperstillgångar samt fixed income, för att mer övergå till reella tillgångar, såsom just fastigheter. Jag går med den övertygelsen att vi kommer leva med låga räntor under en mycket lång tid. Som bekant sade Powell att det är först kring slutet av 2023 som FED ser en möjlig höjning. Detta tror jag inte kommer att ske och om så även är fallet kommer det vara mycket låga procentenheter. Således finner jag det som kommuniceras i nedan bilder, tagen från deras kapitalmarknadsdag den 24/9, vara tilltalande.

Något som har fått mig än mer intresserad är deras investering i Indiens telekomsektor. Vän av kunskap känner säkert till att såväl Facebook som Amazon är här och slåss. Just förstnämnda har, sedan tidigare, ett samarbete med Jio Platforms.  

Trots covid-19 har detta monster till bolag visat att de står lika robusta likt Jonas Sjöstedt för de hot han väller ur sig… hmm, ber om ursäkt. Låt sista vara kvar, men tänk vice versa. SÅ robust har bolaget stått. Nedan bild kommunicerar sannerligen de beryktade tusen orden.

Jag är, som sagt, intresserad att ta en position i ett bolag som jag förutspår vara en stabil pjäs i en väldiversifierad och mer defensiv portfölj. Stabil kassa, pålitlig och kompetent ledning därtill en fin historik talar för att de förstår hur att segla på de sju börshaven. För den som äger Spiltan Globalfons Investmentbolag och som ej ”har koll” kan meddelas att BAM är det tredje största innehavet med en vikt om cirka 6 %.

Vad anser du? Är det ett bolag att äga? Kommer de att kunna fortsätta leverera aktieägarvärde? Medan andra fokuserar på ”den nya ekonomin” á la Kinnevik och Prosus kan BAM vara ett bra innehav som mer står på reella ben.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.