Laddar TradingView Widget
Laddar annons
1 Nov, 2024

Remember remember the fith of november 2024

På 1600-talet var Storbritannien i huvudsak anglikanskt, en direkt följd av Henrik VIII:s 1491-1547) tvist med påven gällande sin skilsmässa. Kungen ville ha en manlig arvinge, men drottning Katarina hade endast fött en dotter, Maria. När det blev klart att Katarina inte skulle kunna ge honom fler barn, sökte Henrik en annullering av äktenskapet för att kunna gifta sig med Anne Boleyn, som han hoppades skulle ge honom en son. Påven vägrade dock att godkänna annulleringen, delvis på grund av det politiska trycket från Katarinas familj. Hon var nämligen moster till den mäktige kejsaren Karl V av det Tysk-romerska riket.

När påven nekade Henrik tog han saken i egna händer och bröt med Rom. Genom en serie lagar, bland annat Act of Supremacy 1534, förklarade han sig själv som den engelska kyrkans överhuvud. Därmed grundades den anglikanska kyrkan, som formellt skilde England från den katolska sådana. Läran kan ses som en blandning mellan Luthers reformer och katolicismens; en blandfond…

Detta skapade oro i Storbritannien, precis som reformationen i allmänhet, men protestantismen och kalvinismen på kontinenten och här i Norden i synnerhet gjorde. Folk var under denna historiska tid mycket religiösa och när något ”nytt” kom till ställde det hela deras liv och dager på sin spets. Det går knappt att föreställa sig hur människorna kände och mådde, för bibeln, kyrkan och påven hade sedan senromersk tid varit deras hand i mörkret. Nu ställdes detta på sin spets. Skulle man bikta sig via en präst, eller direkt till gud? Sakramenten – vilka gällde? Kyrkotiondet? Med mera.

Oron och de två lägren, katoliker å ena sidan och protestanter/anglikaner å andra, som växte fram över hela Europa skapade många konflikter, såsom det trettioåriga kriget. 1605 var Storbritannien i huvudsak anglikanskt, och det fanns en utbredd misstro och fientlighet mot katoliker. En förespråkare av och förkämpe för sistnämnda var Guy Fawkes. Den 5 november 1605 ledde han en grupp engelska katoliker som försökte spränga det brittiska parlamentet. Aktionen har blivit känds som ”krutkonspirationen”. Emellertid gick det inte som konspiratörerna hade tänkt och de blev gripna. Den femte november firas därför årligen i Storbritannien som "Guy Fawkes Night" eller "Bonfire Night", inte sällan med fyrverkerier och brasor. Detta då katoliker sågs som potentiella landsförrädare, eftersom många ansåg att de snarare kunde vara lojala mot påven i Rom än mot den engelska monarken.

Det är härifrån som ”Remember, remember the fifth of November” kommer och som har kommit att bli förevigat i en dikt. Än mer förevigad, framför allt för den moderna människan, har frasen blivit genom den mycket välgjorda och sevärda filmen V för Vendetta, med bland annat Nathalie Portman i huvudrollen. 

I år infaller det amerikanska valet på just den femte november och medan vissa förväntar sig hög volatilitet och ras, förväntar sig andra något annat. Jag har ingen aning och har inte haft som plan att ha laddat upp med extra torrt krut inför dagen som följer valnatten, det vill säga onsdagen den sjätte november. Det jag är rädd för är att det blir extremt jämt och att vi kommer få se likheter med vad som hände i januari 2021, då Trumpanhängare stormade Capitolium (se gärna DOX-dokumentären The Steal, tillgänglig på SVT Play).

Många är rädda för att Trump ska vinna och ställer sig frågan ”tänk vad som händer om han vinner?”. För de som har denna oro torde de även vara minst lika oroliga för ”tänk om han inte vinner med enbart ett par decimalers skillnad gentemot Kamala?”.

Oavsett kan den sjätte november bli volatil, om än att jag ej utgår från att vi kommer ha en klar segrare då. Risken är att det drar ut på tiden. Om vi utgår från att det bli skakigt torde det vara extra intressant att titta på rapporterande bolag, som man önskar ha exponering mot. Lek med tanken att det dels blir en ökad volatilitet på grund av valet, dels att bolag X släpper en rapport som av dig bedöms som långsiktigt bra, men som av allas vår manodepressiva och nyckfulla Mr. Market ses som ett ”fiasko”. Ja, då kan det bli köpläge.

Ett av de bolag som jag själv vill ha exponering mot, men där värdering för närvarande avskräcker är Novo Nordisk, som under de senaste månaderna handlats ned på grund av flera orsaker. Den ökade konkurrensen från aktörer såsom Eli Lilly och (snart) Amgen har fått vissa investerare att bli blöta i byxorna. Medan Novo var först ut med sina fetmaläkemedel börjar konkurrenterna nu kunna skapa preparat som är mer effektiva, men också billigare. Addera därtill de fortsatta produktionsutmaningarna som gör att den danska läkemedelsjätten inte förmår producera lika mycket som den underliggande efterfrågan samt att det inte går att säga om den nya presidenten kommer bli än mer protektionistisk mot även läkemedel. Biden har flera gånger det senaste året spytt galla över de ”lukrativa läkemedelsbolagen”, vilket förvisso är legio inför valtider. Kanske kommer Kamala fortsätta med detta, eller Trump se till att inhemska aktörer (Amgen och Eli Lilly) gynnas lite extra? 

Listan kan göras längre, men den korta versionen är likt den jag skrev om såväl den fjärde juni (över 3,5 miljarder lider av obesitas inom 10 år) som den 18 september (Gretzky och obesitas); den underliggande strukturella trenden för obesitas är, tyvärr, kraftigt växande och högst sannolikt kommer det inte vara ”vinnaren tar allt”, om än att denna kommer vara den som tjänar mest. Kakan är stor och många aktörer kommer att kapitalisera på den.  

Det skall bli intressant att ta del av Novos rapport.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.